Кое е най-доброто розе? Да опитаме на сляпа дегустация вината от магазина

13-те вина розе, опаковани за сляпа дегустация. Снимка: e-vestnik

От e-vestnik организирахме поредната сляпа дегустация на вина, този път – розе. Обичайният дегустатор Ясен Захариев в нашето традиционно жури, беше заменен от две жени. Розето е преди всичко женска работа, те са и по-чувствителни, затова дадохме преимущество на техните оценки. И така, жури в състав:

1. Ани Цолова, известната телевизионна журналистка, която от Нова телевизия подло прогониха преди 3 години (и й направиха добро, като й спестиха мизерията, която представляват сега). Ани първо подчерта, че е ценител на вина, но не е експерт. Обяснихме й, че вината не се правят за експерти, а за такива като нея, особено розетата.

2. Теодора Велева, също бивша колежка, която сега стопанисва модерна книжарница в кв. „Изток” в София, ул. „Юри Гагарин” 27, и дава своята стая за срещи и премиери да си дегустираме вина – много удобна обстановка. Теодора е, да кажем, напреднал ценител на вина.

3. Иван Бакалов, редакторът на e-vestnik, пишещият тези редове, който постави началото на този род дегустации преди повече от 10 години (виж тук, тук, тук и т. н.)

Вината тук са купени със собствени средства от „Метро”, „Била” и „Лидъл”, за всяко в класацията е дадена средната им цена по магазините. (По правило в „Метро”, като хипермаркет, цените са 10-ина процента по-ниски, ни има и изключения).

Бройката се получи 13 вина, докато миналия път с червените вина бяха 12 (виж тук). Избрани са вина, които имат цена между 6-7 и 15 лв. или най-често се срещат по рафтовете в супермаркетите. Вината на цена над 15 лева да си ги пият онези 5% от потребителите, които ги купуват. Те сигурно нямат нужда от слепи дегустации, било поради претенции, че знаят достатъчно, било поради недоверие към подобни класации. Така, по метода – и това вино, и онова, и това, дето го има в тая верига, и в другата верига, се събраха 13 вида вина, без да търсим специално фаталното число.

Вината престояха в хладилник 24 часа преди дегустацията, опаковани лично от пишещия тези редове с помощта на стопанката на книжарницата Велева.
Изваждахме ги на части, да не се стоплят, докато чакат реда си.

При номерацията им от 1 до 13 нямаше специална подредба от по-евтини към по-скъпи. Всъщност, първо опаковахме 13 бутилки, после написахме номерация върху тях и така съвсем загубихме ориентир кои какви са. Разбира се, има разлики в бутилките, но и някои видове бутилки се повтарят и пак се губи представа какво вино може да е в бутилка тип бургундска или тип бордо.

От самото начало приехме правило всеки да си пише оценка без да научат другите каква е, за да не си влияем един на друг.

Важни подробности за розето накратко:

– Розето се прави от червено грозде, но за разлика от червените вина, сокът се отделя бързо от плода, и така виното остава с блед цвят (обикновено розов, в зависимост от сорта). Иначе наситеният червен цвят на червените вина се получава, след като гроздето преседява седмици със сока, ферментират заедно. При розетата плодът се отделя веднага или до часове, според сортовете грозде, които имат различни оцветяващи възможности.

– Една от основните характеристики на розето е неговият цвят. Цветът при този тип вина е от основните привличащи фактори и ценителите на розето имат специални предпочитания към един или друг нюанс. Макар че цветът само се гледа, той оказва влияние при възприемане на аромата и вкуса на виното и участва в крайното впечатление от съответното розе.

Тримата дегустатори в действие. Снимка: e-vestnik

– Розето е въпрос на вкус и мода. Напоследък се търсят по-бледи розета, а нюансите на цвета варират от малинов и ягодов сок до пъпеш, грейпфрут, корал, сьомга. Особено модерно е напоследък у нас да наричат с цвят сьомга почти всяко второ розе. За съжаление, поради смесеното осветление от прозорец и лампи при нашата дегустация, не можахме да опишем по-подробно цветовете на дегустираните розета, ограничихме се с най-видимите забележки.

– Розето тръгва от Прованс, Южна Франция и завзема света. В Прованс използват за розе червените сортове Гренаш, Сензо, Пино ноар, Сира, Каберне фран, Мурведър. Практически от всеки червен сорт може да се направи вино розе. По света използват и Санджовезе, Мерло, Каберне совиньон и др. Както се вижда от класацията по-надолу, много добре се е представил като розе българският сорт Широка мелнишка роза (Nobile Rose – изба „Логодаж”) – изпреварва някои традиционни за розе сортове.

И така, ето класацията със сборна средна оценка:

 

№1. Pixel Rose 2020, оценка: 5,16.
От сорта Гренаш.
Винарска изба „Ню Блуум Уайнъри”, Съединение.
Виното беше под номер 7 в редицата за дегустация.
Цена 10-11 лв. в магазините. Среща се навсякъде в големите градове. От най-популярния в Прованс сорт за розе – Гренаш. Блед цвят, типичен за розе от Прованс. Деликатен аромат, балансиран вкус, приятен послевкус. Нюанси на ядки, сини сливи, цитрус, зелени листа – всеки за себе си може да открие различни неща.
(Оценки: А. Ц. 5,0; Т. В. 5,5; И. Б. 5,0)

Разопакованите вина след като оценките им вече са записани. Снимка: e-vestnik

№2. Nobile розе от Широка мелнишка лоза 2019. Оценка: 5,00.
Винарска изба „Логодаж”, долината на Струма, край Благоевград.
Виното беше под номер 10 в редицата за дегустация.
Цена 10-11 лв. в магазините. Среща се навсякъде в големите градове, едно от най-популярните от няколко години. Но намерихме реколта 2019 г., вероятно има още непродадени. По принцип за розе, както и за бели вина, е добре да се търси последна реколта. Но с нищо не му се е отразило по-дългото отлежаване в бутилка. Блед цвят, с нюанси на карамел и праскова. В аромата се се усещат сушени плодове, билки. Вкус свеж, усещането е за свежи плодове, леко неузрели, костилкови нюанси, пикантни сладкарски подправки.
(Оценки: А. Ц. 5,5; Т. В. 5,0; И. Б. 4,5)

№3. Good Year Rose (Добра година) 2020. Оценка: 4,50.
От сортовете Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран, Рубин
Винарска изба „Меди вали”, край Сандански.
Беше под номер 9 в дегустацията.
Цена около 10 лв. в магазините.
Бледо розе, цвят сьомга, както го определиха единодушно двете дами. Аромат с нотки на касис, комплекс от плодове, горски плодове и цвят.
Вкус плодов, богат, банасиран, нюанси на узрели горски плодове, леко надделява сладост над киселините. Дълъг послевкус.
(Оценки: А. Ц. 4,5; Т. В. 4,5; И. Б. 4,5)

№4. Katarzyna Les Nuits Blanches 2020. Оценка: 4,16.
Розе от Каберне фран и Сира
Винарска изба „Катаржина естейт”, Свиленград
Беше под номер 2 в реда за дегустация.
Цена 14-15 лв. в магазините.
Блед цвят, сьомга. Деликатен аромат, комплексен, горски плодове, цветя. Вкус комплексен, плодов, лека стипчивост, сладост, но и леко постен, сух.
(Оценки: А. Ц. 4,5; Т. В. 4,0; И. Б. 4,0)

Разопакованите вина след като оценките им вече са записани. Снимка: e-vestnik

№5. Мезек розе 2020. Оценка: 4,00.
Сортове Мерло, Малбек, Сира.
Винарска изба „Катаржина естейт”, Свиленград.
Беше под номер 3 в реда за дегустация.
Цена около 9 лв. в магазините.
Много блед цвят. Отчетлив плодов аромат, леки нюанси на праскова, малина. Вкус неопределен, усеща се леко да доминират киселини, според друг – сладникаво, но нищо характерно.
(Оценки: А. Ц. 5,0; Т. В. 3,50; И. Б. 3,50)

№ 5. Вила Ямбол розе 2020. Оценка: 3,83.
От сорта Каберне совиньон.
Винарска изба „Вила Ямбол”.
Беше под номер 6 в реда за дегустация.
Цена 6-7 лв. в магазините.
Цвят по-наситено розов към червен, като разреден малинов сок. В аромата нюанси на малина, горски плодове. Във вкуса – също нотки на малина и на сладкиш, карамел. Наситен, не толкова деликатен.
(Оценки: А. Ц. 3,0; Т. В. 4,5; И. Б. 4,0) (Бел. авт. – аз лично се учудих, че съм му дал толкова висока оценка, след като не харесвам розета от Каберне совиньон, предпочитам от типичните сортове за Прованс)

№ 5. Le Photograph розе 2020. Оценка: 3,83.
От сортовете Гренаш и Каберне фран
Винарска изба „Братя Минкови”
Беше под номер 1 в реда за дегустацията.
Цена 17-20 лв. в магазините.
Цвят сьомга. Интензивен аромат, дори агресивен, богат, комплексен, нюанси на праскова, грейпфрут и др. плодове, цветове. Вкусът е наситен, плодов, но леко се разминава с аромата, леко изпъкват киселини, изпъкват и сладки нотки, въпрос на индивидуално усещане.
(Оценки: А. Ц. 3,5; Т. В. 4,0; И. Б. 4,0)

Ани Цолова се опитва да разглежда нюансите на цвета на поредното вино и на бял фон, и срещу светлина. Снимка: e-vestnik

№ 6. Aureos Rose 2019. Оценка: 3,66.
Каберне совиньон, Каберне фран
Винарска изба Свищов.
Беше под номер 8 в реда за дегустация.
Цена около 7 лв. в магазините.
Цвят по-наситен от типичния за розе, нюанси на праскова, пъпеш. Аромат с нюанси на узрели горски плодове, пъпеш. Вкусът е плодов, не е деликатен, по-скоро агресивен, леко остър, леко тяло, не се откроява с нищо, леко изпъкват киселини.
(Оценки: А. Ц. 3,5; Т. В. 4,5; И. Б. 3,0)

№ 6. ТТ Розе 2020. Оценка: 3,66.
От сортове Мавруд и Сира, Тракийска низина
Винарска изба „Тера Тангра”, Харманли.
Бешще под номер 11 в реда за дегустация.
Цена около 9 лв. в магазините.
Цвят бледо розов. Аромат с нюанси на цветя, теменужки, надделява на бонбони. Вкус с подобни нюанси, но сух, постен, не достига плодовост.
(Оценки: А. Ц. 4,0; Т. В. 4,0; И. Б. 3,0)

№ 6. Bio Rose Edoardo Miroglio 2019. Оценка: 3,66.
Като сорт грозде е изписано „Букет и мавруд”.
Винарска изба „Едоардо Миролио”, край Сливен.
Беше под номер 13 в реда за дегустация.
Цена 13-14 лв. в магазините.
Цвят между праскова и сьомга. Аромат силен, комплекс от цветя и плодове. Вкус наситен, агресивен, леко плосък, доминират киселини, нюанси на бъз.
(Оценки: А. Ц. 3,0; Т. В. 4,5; И. Б. 3,5)

№ 7. Кабиле розе 2020. Оценка: 3,50.
От сорта Сира със ЗГУ „Тракийска низина”
Винарска изба „Вила Ямбол”.
Беше под номер 12 при дегустацията.
Цена около 9 лв. в магазините.
Цвят розов с отенъци на карамел, сьомга. Аромат не толкова изразен, нюанси на цветя, малина. Деликатен вкус, малинови нюанси, но и леко остър, леко изпъкват киселини.
(Оценки: А. Ц. 3,0; Т. В. 4,0; И. Б. 3,5)

№ 7. Four Friends Rose 2020. Оценка: 3,50.
Купаж от Тракийската низина, вероятно от 3-4 сорта, типични за избата.
Винарска изба „Four Friends”, с. Горно Ботево, край Стара Загора.
Беше под номер 5 при дегустацията.
Цена около 9 лв. в магазините.
Цвят бледо розов, нюанси на бонбони виолетки. Аромат – нюанси на бонбони, теменужки. Вкус – агресивен, но не неприятен. Плодов с нюанси на костилкови плодове, не много балансиран.
(Оценки: А. Ц. 3,5; Т. В. 3,5; И. Б. 3,5)

№ 7. Angel Rose 2020. Оценка: 3,50.
Не е посочен сорт, вероятно е купаж от четири основни червени сорта на избата. ЗГУ Тракийска низина.
Изба „Анжелус естейтс” край Кортен (напоследък се среща по.-често изписана като „Ейнджълс естейтс”).
Беше под номер 4 при дегустацията.
Около 12 лв. в магазините.
Цвят бледорозов, с нюанси на карамел. Аромат не особено интензивен, комплекс от цветя, плодове, нотки на мента. Вкус плодов, малко по-тежък от типичния за розе, нюанси на горски продове, ягоди, но сравнително сухо и постно, леко изпъкват киселини.
(Оценки: А. Ц. 3,0; Т. В. 4,0; И. Б. 3,5)

Всички розета, дори последните в класацията с оценки 3,50, не са лоши за пиене, нямат изразени дефекти, зависи от лични предпочитания за вкус, и въпрос на избор вече е цената.

Разопакованите вина след като оценките им вече са записани. Снимка: e-vestnik

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.