Нападки, подигравки и кой ще въведе ред в хаоса?

Президентът Радев връчва мандата на „Има такъв народ“. Снимка: от видеорепортаж

 

Много погрешно е настървението срещу „Има такъв народ“ и техния избор за премиер. Подигравките с предложения от тях кандидат, на фона на човека, който имахме досега за премиер, не правят добро впечатление. Атаки вървяха по всички линии – не бил издигнат за премиер по конституция (оказа се невярно). С дисертацията му нещо имало шашма (също конспиративна измислица, едва ли не тайни сили в последния момент допълнили сайта с информацията от ВАК, според един журналист конспиратор). Имало друг кандидат, пък тоя го извадили в последния момент. Дори в социалните мрежи извадиха някакво скандално стихотворение, което го била писала жената на кандидат-премиера преди време във Фейсбук… И т. н.

Какъв е ефектът, обаче?

Губят и „Демократична България“, и „Изправи се…“ (БСП засега мъдро си мълчат). Представителите на двете малки партии (с по 34 и 13 депутати) с поведението си създават впечатление на партии, които правят обструкции и за опозиция стават, но не и да участват в управлението.  Да, „Има такъв народ“ реагират като тинейджъри, нямат политически опит и не са много адекватни, но тия, които са гласували за тях, не са и очаквали друго. Те са ги избрали, защото са такива и са различни от другите партии, в които има стари добре познати лица и табиети.

И се получава парадокс – „Има такъв народ“ се опитват да бъдат конструктивни, предложиха един премиер с опит, посрещнаха го на нож  – бил свързан с НДСВ и лоши спомени от миналото (за част от избирателя), оттеглиха го. Предложиха сега втори – този никой не го знаел (а служебните министри и премиер кой ги знаеше?).

Какво очакват партиите, които преговарят с „Има такъв народ“ – че ще има наложат друг премиер, трети поред? И коя е тази партия, която ще се съгласи с техния мандат да им наложат премиер и министри, без коалиция? А коалиция не искат.

Така представителите на „Има такъв народ“ в парламена се втвърдяват, избирателите им – също. Втвърдяват се и част от периферните им гласоподаватели, които видяха именно в тях инструмента да отстранят Борисов, а не в БСП, не в „Демократична България“, не в „Изправи се…“. Те са предпочели точно тези недодялани, неопитни, несресани, но и неоцапани още с политиката. Тези, които са избирани с кастинг (с който също се подиграват), а не са събирани като ГЕРБ например, с подбор на ченгета и мафиоти от Капо ди тути капи. Или с компромисна коалиция на стари партийни кадри като Мая Манолова и лица на протеста. Сигурно и в „Има такъв народ“ са се намърдали няколко хитри играчи, зад които седят финансови интереси, и агенти на други партии (ГЕРБ) – както се случи с всяка нова партия досега. Но повечето избиратели излъчиха тях да свалят Борисов.

Някои партии ще сбъркат, ако си правят сметка, че при нови избори ще спаднат много гласовете за „Има такъв народ“ и ще се прелеят към „Демократична България“, примерно. Много вероятно е да спаднат и за „Демократична България“, а „Изправи се…“ въобще да изпаднат от парламента.

На фона на този конфликт ГЕРБ се опитват да изглеждат като …стабилност. Борисов даде заявка, че ще помогне да се състави правителство, като тяхната група излезе от парламента при гласуването, за да се получи по-малко мнозинство. Два дни по-късно заяви, че ще бъдат в залата и ще гласуват против. Изглежда е разбрал, че не изглежда нормално да помага на партия, която иска да го изчегърта.

„Има такъв народ“ доказаха вече с едни избори, че искат да изчегъртат ГЕРБ (въпреки заплахите, че ще станат патерица на Борисов), а сега обвинениията срещу тях се свеждат до това, че работели задкулисно с ДПС, даже с ГЕРБ. Мая Манолова го казва в прав текст, колчем застане пред микрофони.

Двете партии „Демократична България“ и „Изправи се..“ се държат като опозиция на управляващата „Има такъв народ“. Само че „Има такъв народ“ не е управляваща. Просто има повече депутати от тях взети заедно. И може да управлява само заедно с тях и БСП.

Всички скандали между тях изпаряват очакванията, че те могат да формират правителство (предварителнните им декларации, че не искат подкрепа от БСП сами по себе си са гаранция за избори до дупка).

Така насила тикат избирателя към ГЕРБ, който обещава ред в хаоса.

И тикат „Има такъв народ“ да стане опозиционна партия на всички. И ще бъде опозиционна партия със силно присъствие. По-силно от „Демократична България“ и „Изправи се…“, които смятат, че само те могат да управляват, да демонтират модела Борисов и да извършат реформи. Само че им е трудно да се преброят и да осъзнаят, че не могат нито без „Има такъв народ“, нито без БСП, срещу които сипят клетви.

И след нови избори „Демократична България“ и „Изправи се…“ няма да съберат мнозинство (ако последните въобще влязат в парламента). Единственият полезен ход за тях е да сядат да преговарят с „Има такъв народ“ срещу какви реформи ще подкрепят тяхно правителство и да изберат възможното. Освен ако не са убедени, че след проваления първи мандат, ще успеят да сформират правителство с Христо Иванов премиер, ген. Атанасов вътрешен министър и 3-4 служебни министри да станат постоянни. Дали е възможно?

Оня, дето обещава ред в хаоса, се радва и потрива ръце.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.