Ядрено споразумение, икономика – приоритетите на новия ирански президент Раиси, който встъпва в длъжност утре

Ултраконсерваторът Ебрахим Раиси ще встъпи утре в длъжност като нов президент на Иран и ще трябва да се заеме с възстановяването на икономиката, отслабена от американските санкции и здравната криза, както и да възобнови преговорите за спасяване на международното ядрено споразумение.

Победител на президентските избори през юни, белязани с рекордно ниска избирателна активност, Раиси наследява умерения Хасан Рохани, който през 2015 г. сключи споразумение със световните сили след 12 години напрежение около ядрената програма на Иран, обвиняван, че се стреми към създаване на ядрено оръжие, въпреки че отрича това.

Бивш ръководител на съдебната власт, 60-годишният Раиси официално ще започне четиригодишния си мандат след одобряването на избирането му от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Раиси ще положи клетва пред парламента в четвъртък.

„Основната“ цел на Раиси „ще бъде подобряването на икономическата ситуация чрез укрепване на икономическите отношения между Ислямска република Иран и съседните страни“, каза пред АФП Клеман Терм, изследовател в Европейския университетски институт в Италия.

Става дума за „изграждане на икономически модел, който защитава икономическия растеж на Иран от американските политически решения и ходове“, каза той.

През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп изтегли САЩ – враждебна на Иран държава, от споразумението от 2015 г. и реши да възстанови американските санкции срещу Техеран. В отговор Иран се отказа от повечето от ключовите си ангажименти по сделката, ограничаващи спорната му ядрена програма.

Според Терм приоритет за Раиси остава „отмяна на американските санкции“, „но за да подобри качествено и увеличи търговския обмен“ с незападни страни, като Китай и Русия.

Различен път

Санкциите задушиха икономически Иран, по-специално опитвайки се да спрат износа му на петрол. Икономиката на Иран се е свила с повече от 6 процента през 2018 г. и 2019 г., според Международния валутен фонд (МВФ).

През зимата на 2017-2018 г. и отново през 2019 г. Иран беше разтърсен от демонстрации, провокирани от икономически мотиви. През юли жителите на богатата на петрол югозападна провинция Хузестан протестираха срещу недостига на питейна вода.

Икономическата криза се задълбочи допълнително от пандемията от коронавируса, а Иран е най-силно засегната от епидемията страна от Близкия и Средния изток.

„Рохани вярваше, че ще успее бързо да реши всички проблеми на страната“, каза иранският икономист реформатор Саид Лейлаз, който смята Рохани за „идеалист“ в отварянето му към Запада. Но според този съветник на няколко ирански президенти Раиси ще избере различен път.

Нещо повече, аятолах Хаменей, който има последната дума за решения по чувствителни въпроси като ядрената сделка, тази седмица предупреди отново, че „не може да се има доверие на Запада“.

„По-добра сделка“

Приемникът на Тръмп, Джо Байдън каза, че е готов да се върне към сделката от 2015 г. и започна непреки преговори с Иран успоредно с преговорите във Виена с другите страни по сделката – Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

Това споразумение предвижда освобождаване на Техеран от санкциите на Запада и ООН в замяна на ангажимента му никога да не придобива ядрени оръжия и драстично да ограничи ядрената си програма, поставена под строгия контрол на ООН.

Докато преговорите във Виена изглеждат блокирани до встъпването на Раиси в длъжност, последният веднага подчерта, че няма да преговаря самоцелно, а ще защитава „националните интереси“. Шест кръга преговори се проведоха във Виена между април и юни.

Иран няма никакво намерение да бърза, казва Терм. Налице е „готовност на новото консервативно правителство да докаже, че може да постигне по-добра сделка от предишното правителство“.

Съдбата на иранската икономика ще зависи, наред с други неща, от бъдещето на ядрената сделка, каза Саид Лейлаз. „Ако Иран обяви намерението си да не продължава преговорите, санкциите ще останат“, добави той.

Съветникът очаква обаче Вашингтон и Техеран да постигнат компромис, защото „Иран и САЩ не могат да продължават със статуквото“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.