Елитното вино и стари книги – новият обект за инвестиции

Възможно е в подобни изби да се крият милиони долари. Все повече инвеститори решават да вложат средства на пазара на вино, който отбелязва траен растеж и показва, че не зависи от случващото се на световните пазари. Снимка: метродчомимпрувмент.ком

Преди дни световните стокови борси отново се разтресоха. Нестабилността на пазара на акциите, евтиният долар и заплахата от глобална финансова криза принуждават най-големите инвеститори да търсят нови възможности къде да влагат парите си. А новото понякога се оказва добре забравеното старо. Така, според оценките на западните специалисти, в последно време все по-популярни стават инвестициите в елитното вино. Богатите руснаци обаче рядко търсят истината в бутилката, а предпочитат антикварните книги.

За разлика от акциите, които напоследък се държат непредсказуемо, но по-често със знак минус, елитното вино става все по-скъпо. През последната година най-стабилните акции и ценни книжа в Европа повишиха цената си едва с четири процента, а в същото време Liv-ex – основният индекс, който отразява положението на пазара на вино – се покачи с 40 на сто. „Напоследък все повече инвеститори се замислят да влагат капитала си на пазара на вино, тъй като разбират, че на практика той не зависи от случващото се на световните пазари,” твърди директорът на Wine Investment Fund Адрю Дела Каса.

Според него едновременно с търсенето на вино се увеличава и търсенето на предметите на изкуството. А когато търсенето расте, растат и цените, което носи на инвеститорите нелоши приходи. „Търсенето на тези пазари продължава да расте. Нещо повече, засега не се очаква спад в търсенето в, например, Северна Америка и Европа. Следователно има всички основания да се предполага, че цените ще останат високи, а инвеститорите ще получават годишно около 40 процента приходи,” твърди специалистът. „Ако погледнем приходите от вложеното в изкуството, става ясно, че на практика те никога не търпят спадове, тъй като в тях няма производствени разходи, а изкуството и елитните вина се ценят винаги,” отбелязва на свой ред изпълнителният директор на италианската компания Advanced Capital Робърт Томей.

В Русия, както обикновено, нещата са по-различни, отколкото по света. Основните приоритети тук отново са насочени към недвижимата собственост. През миналата година доходността на подобни инвестиции рязко се разклати, но през януари започна нов бурен ръст на цените на този пазар и парите отново потекоха в тази посока. А и отношението към инвестициите в лукса в Русия не е такова, каквото е на Запад – руските богаташи искат бърз, гарантиран и – най-главното – голям доход.

Доброто вино е не само удоволствие, но и добра дългосрочна инвестиция. Снимка: найтфлайт.ру

„Ако говорим за алтернативните инвестиции във вино, антиквариат и живопис, то всяка от тези сфери поотделно се явява достатъчно рискова за вложения, и не си заслужава да съдим по краткосрочните резултати. Едновременно с това има смисъл да имаш в портфейла си определени комплексни инвестиции,” каза професорът в Руския икономически университет Алексей Горяев. „Но само ако си даваш сметка, че става дума за дългосрочни вложения – след 10-20 години подобни алтернативни инвестиции наистина може да донесат нелош приход. В момента повечето руски инвеститори имат в портфейла си от 1 до 5 процента подобни вложения, а и по-голямата част от капиталите им са под формата на ценни книжа.”

Специалистите отбелязват, че руснаците така и не са успели да намерят истината във виното, но търсят други начини, за да влагат парите си. Например рязко се е повишила активността на столичния пазар на антикварни книги. И тази активност не е на читатели, а на инвеститори. Най-много се търсят книги от ХVІІІ век, като цените им започват от 10 000 долара. Счита се за голям успех да купиш четири тома от съчиненията на Гогол, издадени през 1852 година, за половин милион рубли.

„Основните ни клиенти са едри бизнесмени, чиновници и известни културни деятели,” разказват в един от букинистките антикварни магазини в центъра на града. „Богатите компании започнаха все по-често да купуват скъпи редки книги за корпоративни подаръци на висшето ръководство. Едва ли някой от тях ще чете, това е просто вложение на пари, но трябва да се съгласим, с вкус. Така че модата на книгите се завръща, но не на обикновените, а на старите и на много старите. Често идват поръчки за доста големи количества за частни библиотеки. Нерядко ни молят да ги подберем по цвят, за да може закупените екземпляри да се впишат в интериора както трябва. При тези поръчки се усеща влиянието на дизайнера.”

Русия вече не се нарича най-четящата държава, но е възможно скоро да стане най-купуващата стари книги.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.