САЩ: Ваксинирани срещу неваксинирани – гневът расте

Снимка: Сайънтист

Новата вълна от Covid-19, тласкана от по-заразния вариант Делта на коронавируса, предизвиква гнева на ваксинираните американци, които обвиняват онези, които не искат да се ваксинират, че провалят безгрижното лято, което им бе обещано и което в крайна сметка ще бъде съпроводено с повече носене на маски откогато и да е било.

„Все едно че на тях не им пука за останалата част от света. Те се държат егоистично и егоцентрично“, казва 58-годишната Алетия Рийд, която работи в системата на здравеопазването във Вашингтон.

„Като човек от рискова категория и предвид това, че половинката ми е от много рискова категория, всичко това е наистина фрустриращо“, казва Ан Хамън, 64-годишна социална асистентка, която съжалява, че не е успяла да убеди собствения си брат да се ваксинира.

Препоръчвайки миналата седмица на ваксинираните отново да носят маски на закрито, здравните власти никак не подобриха настроението на много от тях, които смятат, че техният начин на живот е нарушен от избора на другите.

Около 60 процента от пълнолетните американци са ваксинирани, което е далеч от 85-90-те процента, необходими, според епидемиолози, за да се възпре вирусът, и то въпреки че ваксините са на разположение от месеци.

Още повече, че тези усреднени данни в национален план крият големи регионални различия, неделими от политическите окраски. Републиканските щати в американския Юг са най-малко ваксинирани, докато демократическите крепости в Северозтока са доста повече имунизирани.

До неотдавна дебатите относно нежелаещите да се ваксинират подчертаваха нуждата от успокояване на притесненията на тези хора, улесняване на достъпа до ваксини и убеждаването им да се имунизират, чрез лотарии или подаръци.

Днес „преминаваме от разбирането към нетърпението и от подстрекаването към последиците“, казва Дейвид Фрум, бивш автор на речите на президента Джордж Буш-младши и автор на редакционната статия „На ваксинираната Америка ѝ писна“ в „Атлантик“.

Все повече големи компании, като Фейсбук или Гугъл обявяват, че ще изискват от служителите си да бъдат ваксинирани, което допринася за подхранване на една динамика в подкрепа на задължителната ваксинация.

Миналия четвъртък президентът Джо Байдън обяви, че милиони федерални служители трябва да се ваксинират или да носят маски и да се подложат на редовни тестове. Сходни мерки бяха вече взети от щатите Калифорния и Ню Йорк.

От конспиративни теории до недоверие към здравната система, произтичащо от исторически расизъм – причините за колебанието за ваксинация са много, но не са достатъчни, за да успокоят нетърпението.

„Идва момент, в който ставате свидетел на зловредно действие и тогава е по-маловажно да разберете какви са причините за това действие“, допълва Фрум.

„Зад всяко пътно произшествие, свързано с алкохола, има ужасяваща история на пристрастяване, но каквато и да е тя, вие не трябва да шофирате“, добавя той.

В телевизионно обръщение Байдън призна, че много хора сред множеството от ваксинирани, „са фрустрирани от последиците, които има неваксинацията на едно малцинство“.

Травмираните лекари, които мислеха, че са оставили зад гърба си хоспитализацията на пациенти с Covid, отправят затрогващи призиви.

В публикация във Фейсбук, която заля мрежата, доктор Бритни Кобия, практикуваща лекарка в един от тежко засегнатите щати Алабама, обяснява, че всички нейни пациенти, без един, не са ваксинирани.

„Едно от последните неща, които те молят, преди да бъдат интубирани, е да бъдат ваксинирани. Държа им ръката и им казвам, че съжалявам, но е прекалено късно“, споделя тя.

Матю Хайнц, лекар от Аризона, казва, че макар броят на пациентите в неговата болница да е по-малък от пика от миналата година и хората сякаш вярват, че всичко е приключило, това не е така.

Хайнц, който е също местен депутат от Демократическата партия, заедно с някои негови колеги се борят за задължителна ваксинация на административните служители в окръг Пима. Това обещава съдебен конфликт с републиканския губернатор на щата Дъг Дюси, който с постановление забрани вече всякаква подобна мярка.

Но няколко признака показват, че дори при консерваторите е в ход еволюция.

Хералдо Ривера, водещ журналист в консервативната телевизия Фокс Нюз, заяви от ефира ѝ миналата седмица, че неваксинираните са арогантни и егоисти, допълвайки, че противопоставянето на ваксинационния паспорт е „достойно за пещерните хора“.

Няколко дни преди това губернаторката на Алабама Кей Айви разкритикува липсата на „благоразумие“ от страна на нежелаещите да се ваксинират.

За Ричард Каприано от Калифорнийския университет в Ривърсайд осезаемото раздразнение е успокояващ знак, че въпреки цялото внимание, насочено към антиваксърите, мнозинството вярва в науката и знае какво е нейното призвание.

„Този род безпокойство или възмущение, според начина, по-който то бъде канализирано, може да бъде ефикасно именно за мобилизиране на народните избраници“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.