100 млн. лв. изгодни заеми за дограма и изолация чакат, българинът блее

Само 17 млн. лв. от общо 120 млн. са ползваните кредити за повишаване на енергийната ефективност

dograma.jpgСамо 17 милиона лева от предвидените общо 60 милиона евро за повишаване на енергийната ефективност в българските домакинства, са усвоени от септември 2005 година до момента, съобщи за e-vestnik консултантът по програмата Минчо Бенов. С тях са финансирани около 6 800 проекта.

Въпреки стремежа на българина да си намали разходите за отопление, той сякаш не обръща внимание на изгодното финансиране. Най-привлекателното на заемите за енергийна ефективност е, че след като техният получател си смени дограмата, постави си изолация и монтира нови климатици, получава безвъзмездна помощ в размер на 20% от стойността на инвестицията.

Различните схеми на кредитиране, които предлагат банките и механизмът за безвъзмездно финансиране позволяват на клиента да се договори за много изгодни условия. Например кредит от 3 500 лева с 3-годишен срок на погасяване може да излезе не само безлихвен, но и с малък положителен финансов резултат за получателя, ако 1 500 лева от него се инвестират в дограма, а 2 000 лева – в изолация.

Програмата за насърчаване на енергийна ефективност в дома се изпълнява въз основа на кредитно споразумение между Европейската банка за възстановяване и развитие, която отпуска 50 милиона евро, Международния фонд „Козлодуй“ (участва с 10 милиона евро за безвъзмездни помощи) и 6 български търговски банки, които отпускат заемите. Това са Банка ДСК, Булбанк, Българска пощенска банка, Обединена българска банка, Прокредитбанк и Райфайзенбанк.

В различните банки условията за теглене на кредити за енергийна ефективност по програмата са различни, но минималният и максимален размер на сумите варира от 500 до 20 000 лева, а срокът на погасяване – от 1 месец до 7 години. При всички случаи лихвата по тези кредити е по-ниска от стандартните потребителски заеми, а безвъзмездната помощ позволява тя да бъде сведена до мимимум или напълно да отпадне.

Очаквайте утре интервюто с Минчо Бенов, консултант по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома с пълна информация за:

 Проектите, които се финансират по програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома
 Условията, при които се отпускат заемите – лихви, срокове, изисквания към кредитополучателите
 Описание на процедурата за теглене на кредит „Енергийна ефективност“ стъпка по стъпка

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.