Руската ваксина – от надеждата до разочарованието

Предаване обяснява действието на руската ваксина. Снимка: от тв екрана

Аржентина беше първата латиноамериканска страна, която започна да поставя руската ваксина срещу КОВИД-19 Спутник V от декември 2020 г., последвана от десетина други държави в региона. Недостигът на втори дози обаче поставя правителствата под натиск и разочарова населението.

„Получих ваксината Спутник на 21 април и все още чакам втората доза!“, оплаква се Хосефина Бермудес, 72-годишна жителка на Буенос Айрес, чиято страна е една от първите в света, разрешили поставянето на руската ваксина.

Оттогава насам дванайсетина латиноамерикански страни заложиха на ваксината, разработена от московската лаборатория „Гамалея“, която породи надежди в Латинска Америка, изправена пред затруднения с доставките.

Но те се сблъскаха и със значително забавяне на доставките на втори дози, което подкопава отчасти имунизационните им кампании, с големи групи от населението, които чакат да бъдат напълно ваксинирани.

Защото, за разлика от останалите изискващи по две дози ваксини срещу КОВИД-19, Спутник V е единствената, проектирана с „хетерогенен бустерен подход“, с други думи, като използва два различни аденовируса във всяка от дозите.

Затова първата и втората доза не са взаимозаменяеми, което ограничава силно пространството за маневри на правителствата.

„Имам усещането, че съм била измамена. Имам много приятели, съседи, които бяха повикани, като мен, да им бъде поставена първа доза, а сега чакаме втората“, разказва пред АФП Норейда Ернандес, 56-годишна учителка, която живее в Маракайбо, Венецуела.

На всички центрове за ваксинация в Ла Пас виси неизменно една и съща обява: поставянето на втора доза от ваксината Спутник V „е забавено до второ нареждане“.

„Дотегна ни, идваме да питаме и винаги ни отговарят едно и също: правителството трябва да ни информира. Но какво ще каже правителството, като не знае нищо“, заявява гневно Херман Аларкон, 70-годишен боливиец.

В повечето от тези страни правителствата удължиха интервала между двете дози, от 21 на 90 дни. Но това не реши проблема с продължаващия недостиг.

Проблемът ще бъде решен през август?

Друг проблем: тъй като Спутник V беше една от първите достъпни ваксини в Латинска Америка, той беше предназначен първоначално за здравния персонал и за възрастните, най-уязвимата от КОВИД-19 част от населението.

Хосефина Бермудес смята ситуацията за абсурдна, защото за разлика от нея 25-годишният й внук вече е напълно имунизиран с китайската ваксина Синофарм, двете дози от която му бяха поставени в рамките на три седмици.

Предвид забавянето на доставките, Аржентина (с 45 милиона жители) изпробва да замени втората съставка на Спутник с други ваксини, с които разполага: АстраЗенека, Синофарм и Модерна.

Гватемала (със 17 милиона жители) от своя страна избра да анулира покупката на 8 милиона дози, половината от първоначалната поръчка.

Вчера Русия се опита да успокои духовете, като увери, че скоро Спутник V ще се произвежда и от индийската лаборатория Серумен институт, най-големият производител на ваксини в света.

„Благодарение на голямото нарастване на капацитета за производство на ваксини, временните закъснения на доставките на втория компонент ще бъдат изцяло решени през август“, се казва в изявление на руския Фонд за преки инвестиции, който финансира разработването на Спутник V.

„Доставките на ваксината за Гватемала продължават“, посочи още организацията, като уточни, че половината от доставените количества ще бъдат ваксини Спутник лайт, които изискват поставянето само на една доза.

В същото време бяха сключени и договори с лаборатории в Аржентина и Мексико за местно производство на Спутник V.

В Аржентина частната лаборатория „Ричмънд“ предвижда да достави около 3 милиона от втората доза преди края на месеца, след като обяви, че първите проби са преминали качествения контрол.

В Мексико държавната лаборатория Бирмекс заяви пред АФП, че първоначалната подготовка е приключила и тя планира да получи одобрението на руската лаборатория до двайсетина дни.

Продукцията на Бирмекс ще бъде предназначена на първо място за Мексико, а по-късно може да се изнася и в други страни от региона.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.