Здравният пропуск – все по-използван по света

„Коронапаспорт“

Системата със здравния пропуск, която действа от седмици в Австрия и в Дания, а от няколко дни във Франция и Италия, дава достъп до някои обществени места само на ваксинираните, на преболедувалите от COVID-19 и на хората с отрицателен тест за COVID. И този пропуск се използва все повече.

Дания, Унгария и Австрия са пионерите

През пролетта Унгария, Австрия и Дания станаха едни от първите европейски страни, в които бяха въведени системи със здравен пропуск. В Дания той продължава да е задължителен при посещение на различни места, като например фризьорски салони и спортни зали.

Унгария, която проведе бърза ваксинационна кампания срещу ковид с руски и китайски ваксини, започна да издава ваксинационни сертификати през март. От май те се използваха при отварянето на хотелите, театрите, киносалоните и закритите помещения на ресторантите.

Тези ограничения впоследствие бяха отменени, но сертификатите продължават да са необходими в здравните заведения и при събирания с над 500 участници.

В Австрия след голямото отваряне в средата на май е необходимо да представите отрицателен тест, сертификат за антитела или доказателство за направена ваксинация, за да имате достъп до хотелите, ресторантите, спортните зали, музеите, концертите, фризьорските салони и спортните събития. Това правило продължава да действа.
Европейски сертификат за пътуване

Европейският здравен пропуск, който съдържа QR код, позволяващ да се удостовери, че носителят му е ваксиниран или че има направен наскоро отрицателен тест за COVID, влезе в сила в ЕС на 1 юли.

Той дава възможност на пътуващите да преминават през границите на 33 европейски страни: 27-те страни членки на ЕС и още шест (Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария). Въпреки това правилата варират според дестинациите и страните по произход.

Ограничена употреба в Португалия и Ирландия

В Португалия здравен пропуск е необходим при отсядането в хотел и за колективните тренировки в спортните зали. Необходим е също така за достъп до закритите помещения на ресторантите, но само през уикендите и почивните дни.

В Ирландия здравният пропуск е необходим само в закритите помещения на ресторантите и пъбовете.
Широка употреба във Франция и Италия

Във Франция на 21 юли представянето на здравния пропуск стана задължително при влизане в културни обекти и в заведенията за забавление (музеи, киносалони, тематични паркове, фестивали, панаири), побиращи над 50 души.

От днес представянето му ще бъде изисквано (от хората над 18 години) в кафенетата, ресторантите, самолетите, влаковете, пътническите моторни превозни средства на дълги разстояния, панаирите и професионалните салони. Пропускът става задължителен и за посетителите и неспешните пациенти в здравните заведения, и в домовете за възрастни хора.

Италия на 6 август въведе задължение за представяне на здравен пропуск при влизането в киносалоните, музеите, спортните зали и в закритите помещения на ресторантите.

Този „зелен пропуск“ от 1 септември ще бъде задължителен и за пътниците по вътрешните полети, във влаковете, изминаващи дълги разстояния, и на фериботите, както и за преподавателите и служителите в образователните заведения и университетите, както и за студентите.

Мерки на регионално ниво в Испания и Германия

В Германия и Испания този вид мерки са зависят от регионалните власти. Автономната област Галисия, в Северна Испания, въведе задължение за представяне на пропуск в закритите помещения на баровете, ресторантите и дискотеките в най-засегнатите райони. Подобни мерки бяха блокирани от съдебните власти на Канарските острови и Андалусия.

В Германия, в зависимост от провинцията, в която се намирате, може да се наложи да представите ваксинационен сертификат или отрицателен тест за COVID, за да можете да влезете в хотелите, спортните зали и киносалоните.

Частично възобновен в Израел

На фона на увеличаването на броя на заразените с коронавирус Израел върна в началото на този месец здравния пропуск: само напълно ваксинирани, преболедували COVID или с отрицателен Пи Си Ар тест, могат да присъстват на място, на което има повече от сто души, независимо дали става дума за закрито помещение или за помещение на открито.

Скоро в Ню Йорк и Квебек

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви на 3 август, че от служителите и клиентите на ресторантите на закрито, спортните зали и залите за културни събития ще се изисква да предоставят доказателство за направена ваксинация. Мярката ще влезе в сила на 16 август.

Премиерът на Квебек Франсоа Лего обяви на 5 август, че скоро в канадската провинция ще бъде въведен ваксинационен паспорт. Този документ ще дава достъп до „несъществени дейности“ като „ходенето на ресторант“.

БТА

Здраве, Наука & TexСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.