Израел: Цифрите доказват, че ваксините срещу COVID-19 действат

Ваксинираните са защитени от пет до десет пъти повече


Въпреки неотдавнашното увеличаване на броя на тежките случаи в Израел, включително сред напълно ваксинираните, вероятността от тежко заболяване при тези, които са получили и двете дози ваксина срещу COVID-19, е значително по-малка, според данни, публикувани от израелското Министерство на здравеопазването, пише в. „Аарец“.

Към 8 август министерството е регистрирало 85,6 тежки случая на COVID-19 на 100 000 души сред неваксинираните над 60-годишна възраст в сравнение с 16,3 на 100 000 души сред напълно ваксинираните. По този начин вероятността неваксинираните възрастни хора да получат тежък случай е повече от пет пъти по-голяма, отколкото при имунизираните.

При хората под 60-годишна възраст процентът на тежките заболявания сред неваксинираните е 1,4 случая на 100 000 души – 2,8 пъти повече от 0,5 случая на 100 000 души сред получилите две дози ваксина.

Според данните, въпреки че рискът от поява на тежки симптоми се увеличава с възрастта както при ваксинираните, така и при неваксинираните, той нараства много по-драстично сред неваксинираните.

Тежки случаи в Израел при хората на възраст над 60 години и по възрастови групи: При хората на възраст между 60 и 69 години има 43,4 случая на 100 000 души сред неваксинираните, за разлика от едва 6,5 случая при напълно ваксинираните. При лицата на възраст 70-79 години този брой нараства съответно на 65 и 16 случая, а при лицата на възраст 80-89 години – на 227,8 и 33,1 случая.

В разговор с „Аарец“ по време на въпроси и отговори на живо миналата седмица професор Ран Балицер, председател на израелската експертна група по COVID-19, заяви, че „няма съмнение“, че хората, които не са ваксинирани, са изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване от COVID-19.

„Това може да се види в най-простите графики, публикувани от Министерството на здравеопазването. Когато погледнете израелците над 60-годишна възраст и разгледате честотата на тежките заболявания – не цифри, а проценти, което означава броя на заболяванията на определен брой от населението – тогава това, което виждате, е, че сред неваксинираните има значително по-висока честота на тежки заболявания, отколкото сред ваксинираните“, обясни той.


Макар че ефективността на ваксината COVID-19 може да е намаляла донякъде през последните няколко месеца, ваксинираните са защитени от пет до десет пъти повече от тези, които не могат или не желаят да се инжектират, казва проф. д-р Надав Давидович, директор на Училището по обществено здраве към Университета на пустинята „Бен-Гурион“ в Беер Шева и ръководител на Израелската асоциация на лекарите по обществено здраве.

Както продължителността на времето, изминало от ваксинацията, така и възрастта на пациента могат да повлияят на вероятността той да се зарази с тежък случай на COVID-19. „Тези, които са били ваксинирани през януари, са малко по-слабо защитени в сравнение с ваксинираните например през март“, казва Давидович, като добавя, че е възможно по-заразният вариант делта също да окаже влияние върху честотата на тежките случаи.

В събота в Израел се наблюдава спад на новите случаи на коронавирус, а в неделя данните на Министерството на здравеопазването разкриват 2886 нови случая. Сериозните случаи са се увеличили до 348 в събота, което е с 19 повече от предходния ден.

Около 5,8 милиона израелци са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус. От тях 422 326 са получили три дози в рамките на новата кампания за поставяне на подсилващи инжекции на възрастни хора и други уязвими групи.

В края на миналия месец Министерството на здравеопазването съобщи, че ефективността на ваксината срещу коронавирус на Pfizer-BioNTech за предотвратяване на инфекция и леки симптоми е спаднала до 40 %, въпреки че данните може да са изкривени поради проблеми с малкия размер на извадката. Тя твърди, че ефективността на ваксината за предотвратяване на хоспитализации и тежки симптоми е съответно 88% и 91%.

В изявление от понеделник правителствената пресслужба съобщи, че министър-председателят Нафтали Бенет и министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц са провели дискусия с изпълнителните директори на четирите национални организации за здравеопазване в Израел, „за да увеличат темпото на ваксиниране в цялата страна“.

По време на телевизионна реч миналия месец Бенет обвини отказващите ваксини, че „застрашават здравето си, околните и всички израелски граждани“.

Целта на ваксината не е толкова свързана с предотвратяването на предаването на инфекцията, колкото с осигуряването на „защита срещу смъртност и тежки заболявания“, въпреки че такава защита е „добре дошъл резултат“, обяснява професор Хагай Левин, епидемиолог в Еврейския университет и предшественик на Давидович в Асоциацията на лекарите по обществено здраве.

Макар сега да изглежда, че сред ваксинираните има „четири или пет пъти по-ниска честота“ на тежките случаи, едно по-пълно проучване на данните, коригиращо възрастта и предшестващите заболявания, може да разкрие, че ваксината „е дори по-ефективна, отколкото се вижда от тази графика“, каза той.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.