Тънки сметки с третия мандат. Няма шанс

Парламентът заседава безплодно за правителство след избори през април и след избори през юли. Снимкаа: Булфото

Борисов обяви, че ГЕРБ ще върне мандата веднага. Това му се случва за трети път.

Какво следва?

Третият мандат президентът може да го даде не на третата партия БСП, а на избрана от него от следващите – ДБ („Демократична България“) или ИБНИ („Изправи се България! Ние идваме!“). Това ще е доста трудно за президента решение, точно преди президентските избори. Когото и да избере, ще има разсърдени.

Но не това е най-важното. Ако шансът да се направи правителство е в малките партии – защо не? Само че няма шанс. Това вече е провалена политическа игра, която ще се състои само заради процедурата.

ДБ обяви, че няма да подкрепи правителство на БСП. БСП от своя страна обяви отдавна, че ще предложи кабинет със служебните министри. За същото настоява и ДБ. И ако мандатът отиде в БСП, ДБ ще трябва да откаже подкрепа за нещо, което самите те предлагат. Влизат в противоречие със себе си. И ще си понесат негативите.

Тъй като ДБ обявиха, че издигат свой кандидат за президент, по-вероятно мандатът ще отиде при третата политическа сила – БСП.

И сега играта е, че двете малки партии са в положение да откажат да подкрепят кабинет на БСП. Ако пък мандатът отиде в тях, БСП ще трябва да гласува предложен от тях кабинет със служебни министри, което е вид унижение за нея.

Но и с третия мандат не могат да съставят правителство. Защото БСП (36), ДБ (34), ИБНИ (13) събират общо 83 депутати. Дори към тях да се присъедини ДПС (29), пак не могат да съставят правителство. И освен това ще трябва да обясняват как, след като обвиняваха ИТН, че зад тях наднича ДПС, сега приемат подкрепа точно от тях.

След провала на кабинета на ИТН и изявленията им след това, не може да се очаква, че те ще подкрепят правителство с третия мандат. Най-вероятно ИТН няма да влязат в зала при гласуването, така че кворумът ще позволи да се избере правителство с около 90 депутати. Тоест, двете малки партии плюс БСП пак не могат да го направят, трябват им още гласове. ДПС от своя страна се изказа против правителство със служебни министри.

Дори хипотетично да се състави такова правителство, то може да бъде свалено с гласовете на половината народни представители плюс един. Тоест – ГЕРБ и ИТН могат да го свалят сами. А ще има и други възможности за сваляне на правителство подкрепено от 4 партии. Това са аритметическите сметки и конституционната процедура. Политическите са отделен въпрос. Защото

 

в политиката сме виждали и най-открита проституция и бракове по сметка

 

Партията ИТН са нови в политиката и се държат като тийнейджъри. От тях не можем да очакваме зряло политическо поведение. Въпросът е в останалите, които преговаряха с тях. Защото ИТН бяха най-голямата партия в парламента. Именно в нея повечето избиратели видяха инструмента да свалят Борисов, а не в ДБ или ИБНИ. И занапред ИТН ще бъдат голяма партия в парламента. Тя е нереализирала се политическа сила и докато не се реализира частично поне, няма да има пълен отлив и разочарование от нея. Правят си илюзии тези хора, които смятат, че, след като се е появил един техен кандидат за министър по телевизията и говорил неадекватно – край, свършено е вече, провалиха се.

По-скоро ИБНИ ще танцуват едно лято. Мая Манолова по креслив популизъм напомня Яне Янев, който се задържа в два парламента. Но сега изборите са по-начесто и не се знае дали третия път ИБНИ ще влязат в парламента. Вместо тях в следващия парламент може да видим „Възраждане“. Тогава ДБ ще трябва да съставя правителство без ГЕРБ само с БСП и ИТН, ако желае и с „Възраждане“. Или просто ДБ ще се разцепи и онази част от нея, склонна да приеме Борисов, който пази от комунистите, ще си отиде при него и при старите седесари.

Никой не печели от създалата се ситуация, освен ГЕРБ.

Добре е, че едно неутрално правителство, какъвто е служебният кабинет, ще продължи по-дълго да управлява. Не е страшно и с бюджета, има механизъм да се плаща, докато приемат нов, макар и късно. Плана за възстановяване може да го внесе в ЕС и служебното правителство.

Въпросът и занапред е много елементарен: Не може да има правителство без ИТН и БСП. Само с тях може да се да направи правителство без ГЕРБ, както гласуваха избирателите, макар гласовете им против Борисов да се разделиха в четири партии. И сега, и в следващ парламент, няма друг начин. Това беше ясно и преди изборите през април, и преди тези през юли. Сега ще се опитат да научат този елементарен урок трети път. На всички тези партии като аритметика беше ясно, че могат да направят правителство само заедно. Но ти загърбиха аритметиката и се отдадоха на политически страсти. Трябваше да опитат да преговарят за коалиция между две или три партии, и да търсят подкрепа от БСП. Има различни форми, които те не опитаха. Представиха така двете предложения на ИТН за премиери и министри, сякаш те са по-голямо зло от ГЕРБ и Борисов.

Зрялото политическо поведение беше да преговарят внимателно с ИТН като най-голяма партия, но и новосформирано спонтанно движение без опит. А другите са партии и политици с опит. Те трябваше да намерят някаква формула с ИТН, вместо да сипят подигравки чрез медиите и декларации от трибуната на парламента.

Пред партията на Слави Трифонов седи същият въпрос – няма никакъв друг начин да прави правителство, освен с тези три партии. Той също заяви, че няма да подкрепя БСП и не иска подкрепа от БСП. Е, как да стане? Това са детински работи, които, да речем, можеш да очакваш от ИТН, но от другите не би трябвало да е така.

Сега избирателят ще си направи изводи –

 

дали да ги избира тия, след като те са безплодни

 

в опитите си да направят правителство без ГЕРБ, или да избере някои други. Има място за нова партия.

На следващите избори през есента вероятно ще се качи резултатът и на БСП, и на ГЕРБ като традиционни партии с дългогодишно присъствие вече, показали някакво политически трайно поведение.Тук не става дума дали това е добре или зле, просто това би могло да се получи. Липсата на правителство е колективен провал на трите партии. Двете от тях – ДБ и ИБНИ – го прехвърлят изцяло на ИТН, но вината е споделена. Остава впечатлението, че не могат да се разберат.

Сега ГЕРБ ще върне мандата. После ще започнат едни консултации, ще тупкат топката безсмислено. Няма да съберат гласове за правителство, освен с цената на някакво политическо харакири – с гласовете на ГЕРБ и ДПС, примерно. Поведението на трите партии ИТН, ДБ, ИБНИ тика само натам.

И така, президентът трябва да разпусне парламента горе-долу след две седмици. И от датата на разпускането има конституционен срок два месеца за провеждане на нови избори. И те няма да съвпадат с президентските, а ще са по-рано. Народното събрание трябва да определи дата за президентските, и е проблематично дали може да го направи заедно с парламентарните. Защото датата за парламентарните избори трябва да определи президентът заедно с разпускането на парламента. И с едни и същи машини за гласуване едновременно парламентарни и президентски избори няма да могат да направят. Ето нови казуси, по които медиите ще бълват страховити коментари.

Избори начесто е добре, не сме единствените. Но три пъти избори за една година през два месеца… Хайде сега трети път, да се разберат за правителство. Затова сега някои си мечтаят за президентско управление. Това са мечти, които няма да се сбъднат. За президентска република трябва първо Велико народно събрание и промяна в Конституцията с конституционно мнозинство. Това значи 2/3 от гласовете в бъдещото ВНС – това е невъзможно. Те сега не могат да съберат обикновено мнозинство, пък какво остава…
Който си прави илюзии за президентска република, го свързва с Радев, защото той е добър президент и, нали, дай президентска партия, президентска власт. Да, ама утре може да е друг, може да е някой Плевнелиев, да кажем.

Орел, рак и щука. Това е ситуацията. Повечето хора в градовете живеят в блок и ходят на съвещание на домсъвета. Сигурно имат впечатления – събира се етажната собственост и трябва да се гласуват две-три точки. И на третото изказване започват да се прекъсват, да се надвикват, някой да обвинява някого и да припомня случки отпреди 10 години. И в резултат, след два часа караници, не са способни да гласуват три точки. Всеки такъв домсъвет е като умален модел на България и нейния парламент. Ситуацията е израз на нашия манталитет.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.