Доли Партън и Джеймс Патерсън пишат заедно роман

"Бягай, Роуз, бягай" ще бъде публикуван през 2022 г. заедно с албум на Партън с 12 нови песни, вдъхновени от книгата

През февруари 2020 г. Джеймс Патерсън лети до Нашвил, за да посети Доли Партън, съобщава „Ню Йорк таймс“. Тя е почитателка на трилърите му от серията за Алекс Крос и той има предложение за нея: Би ли работила с него по роман за амбициозна кънтри певица, която отива в Нашвил, за да си търси късмета и да избяга от миналото си?

Партън харесва идеята. Два дни по-късно тя изпраща на Патерсън бележки по сюжета – заедно с текстовете на седем нови песни, които е написала въз основа на историята. „Тя не искаше да участва в нещо само за да сложи името си върху него. Тя наистина искаше да участва“, казва Патерсън в интервю. „Тя няма да направи нещо, ако не смята, че ще го направи добре“.

През март Little, Brown планира да публикува „Run, Rose, Run“, съвместна творба между Патерсън и Партън, в печатно издание, електронна книга и аудио издание. Романът, разказващ за млада певица с мрачна тайна, която вдъхновява музиката ѝ, се основава на опита на Партън в кънтри музиката.

Партън ще издаде едновременно с това албум, също озаглавен „Run, Rose, Run“, включващ 12 нови песни, вдъхновени от романа. Песните са „основани на героите и ситуациите в книгата“, заявява Партън в съобщение за медиите, а текстовете са вплетени в целия роман.

Творческото партньорство на Патерсън и Партън – писател на трилъри, известен с често ужасяващите си сюжети, и музикантка, обичана от американци с всякакви убеждения – се струва странно на някои наблюдатели. Но Патерсън отбелязва, че двамата с Партън имат доста общи неща. „И двамата се смятаме за разказвачи на истории“, казва той. И двамата произхождат от малки градове и преодоляват трудностите, за да изградят империи за забавление. И двамата са на 70 години и никой от тях не показва намерение да се пенсионира скоро. И двамата имат организации с нестопанска цел, посветени на детското четене и грамотност. И двамата са плодовити автори в своите жанрове.

В прессъобщението, с което се обявява книгата, издателство Little, Brown изглежда въодушевено от търговските перспективи на мултимедийния проект, насочен към аудиторията на Патерсън и Партън: „Това двойно издание ще отбележи първия път, когато автор на бестселъри №1 и музикална икона, продала над 100 милиона албума по целия свят, си сътрудничат за книга и албум.“

Патерсън отдавна разчита на голяма група сътрудници, за да се справи с трескавия си цикъл на публикуване. Той е написал 322 книги и е продал около 425 милиона екземпляра по целия свят. Работил е с около 35 съавтори и в момента има няколко книги в списъците на бестселърите, включително „Сянката“, написан с Брайън Ситс, и „Дъщерята на президента“ – политически трилър, в съавторство с бившия президент Бил Клинтън. Той е продължение на предишния им роман, „Къде е президентът?“, от който са продадени над 3,2 милиона копия по целия свят.

Но обединяването на усилията с толкова популярна личност като Партън може да предизвика още по-голям интерес към предстоящата книга. Тя е една от малкото публични фигури с привидно двупартийна привлекателност, възхвалявана от едни като южняшки герой от работническата класа и почитана от други заради подкрепата си за правата на L.G.B.T.Q. и неподправения кич. (Партън създаде свой собствен тематичен парк в подножието на Смоки Маунтинс, „Доливуд“, който включва воден парк, театър с вечеря, влакчета и реплика на двустайния ѝ дом от детството). „Хората я обичат“, казва Патерсън, потвърждавайки очевидното.

След първоначалната им среща, която е непринудена („Без агенти, без адвокати“, казва Патерсън), Партън и Патерсън прекарват следващите шест до осем месеца в разработване на сцени, преглеждане по глави и бележки. Двамата запазват проекта в тайна, въпреки че в интервю за „Ню Йорк таймс“ в края на миналата година Партън сподели, че е негов фен.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.