Полша: Законопроект заплашва медийната свобода

Полският парламент. Снимка: видеокадър

„Срам ме е“, възкликва изтъкнатият полски журналист и шоумен Куба Войевудзки по адрес на бившия си колега от музикалния бранш и настоящ политик Павел Кукиз. „Срам ме е. За моята наивност и глупава сантименталност. За пънк рока. За всички тези съвместни години. За [фестивала] „Ярочин 93″. За разговорите вечер. За шибания идеализъм“, пише във „Фейсбук“ Войевудзки, цитиран от няколко полски медии. Възмущението му е по повод факта, че Кукиз, популярен на времето рок певец и автор на текстове, е гласувал в Сейма заедно с управляващите за промените в закона за електронните медии.

В сряда долната камара на полския парламент, въпреки протестите в много населени места, одобри промените в закона за радиото и телевизията, които забраняват на физически и юридически лица извън Европейското икономическо пространство да притежават контролен пакет от акции в полски медии. Мнозина поляци смятат този законодателен акт за целенасочена атака срещу критичната към властта телевизия Те Фау Ен (TVN), собственост на американската компания „Дискавъри“.

Срокът на договора за сателитно излъчване на новинарския канал Те Фау Ен 24 изтича на към края на септември. Телевизията от една година се опитва да го удължи, но без успех, посочва новинарският портал onet.pl.

Варшавският вестник „Газета виборча“ цитира декларацията на управителния съвет на TVN, в която се казва, че законодателният акт е „безпрецедентна атака срещу свободата на словото и независимостта на медиите“ и „подкопава правото на собственост, с което буди безпокойство у чуждестранните инвеститори в Полша“. Освен това, твърдят от управата на медията, той „удря по фундамента на полско-американския съюз, изграждан през последните 30 години“. Отправя се призив към Сената – горната камара на парламента – и президента да отхвърлят законопроекта в този му вид.
Полското списание „Политика“ прави преглед на публикациите в западния печат относно заплахата за свободата на медиите в Полша и независимостта на TVN.

Италианската агенция АНСА изтъква оставката на вицепремиера Ярослав Говин и конфликта в управляващата коалиция, съставена от „Право и справедливост“ (ПиС) и две малки партии – „Споразумение“ и „Солидарна Полска“. Според АНСА формацията на лидера на ПиС Ярослав Качински „губи мнозинство“, което може да има последици за полската политическа сцена, но предсрочни избори са малко вероятни.

Левият портал „Il Manifesto“ илюстрира материала си със снимка на група полицаи обкръжили демонстранти във Варшава на фона на плакат с изображение на логото на TVN и знак за победа. Авторът посочва, че конфликтът за медиите в Полша за пореден път разкрива напрежението между обединената полска десница и новата американска администрация.

Американското издание „Политико“ също посочва, че Вашингтон „наблюдава внимателно“ събитията в Полша, а ПиС са избрали приемането на промените в медийния закон в неподходящ момент. Администрацията на Байдън вече е критикувала законопроекта, а самият президент се опитва да обедини под своето ръководство всички демократични държави в света и да създаде коалиция срещу експанзията на Китай и Русия. „Политико“ намеква, че с атаката си срещу независимостта на TVN Полша рискува да изпадне от тази коалиция.

Консервативно-либералният полски седмичник „До жечи“ (По същество) цитира изявление на бившия президент Александър Квашневски, според когото приемането на промените в медийния закон би било „тъжен ден за нашата демокрация“. По думите на бившия лидер на полската левица целта на ПиС е да ограничи действията на TVN, защото управляващите „вярват, че това е пропуск за запазване на властта сега и в следващите мандати“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.