Как брокерката Ана от „Форчън“ взима капаро и разиграва купувачи с проблемен имот

Писмо от кмета удостоверява, че имотът е построен без строително разрешение. Научаваш го чак след като си платил капаро.

В следващите редове е описан симптоматичен случай за сделка с недвижим имот, при която агентката взима капаро, после се крие и размотава купувача, не изпраща нужните документи, взима капаро и от друг за същия имот и т. н. Историята с агентката на недвижими имоти от агенция „Форчън“ е описана подробно от потърпевшия в страницата му във Фейсбук:

 

Колко е лесно да те завлече брокер на имоти (истинска история)…

Стъпките са следните:

1. Показват ти имота, към който разбира се има засилен интерес.

2. Искат стоп капаро, за да имат основание да преговарят за по-ниска цена и да се заяви “сериозен интерес“, тук се обяснява, че няма проблем за кредит-всички документи са изрядни.

3. Даваш стоп капаро и после се започват – отлагания, проблеми, забавяне, не толкова изрядни документи, отказване на уговорки в последния момент, невъзможност да се свържеш…

4. Отказваш се, защото нито едно условие, което имаш и в писмен вид, не е изпълнено – но капарото не се връща.

Тази история е обикновена. Но колкото е обикновена, толкова е и вероятно в нея да са попадали голям брой хора-ето защо давам и подробности.

На 6 юли аз и жената, с която живеем, се натъкнахме на обява в сайта imot.bg на къща с двор в Банкя на цена от 129 000 евро (дворът бе около 460 кв. м., а къщата в нея – около 120 кв. м. РЗП, стара, преустроявана, продаваше се на гола тухла, без ВиК и ел. инсталация). Свързахме се с Ана Георгиева – управител на агенция „Форчън“, която се представи за брокер на имота. И още по телефона ни съобщи, че огледът е възможен до 3 часа от позвъняването, защото на другия ден очаква да вземе капаро за сключване на сделка, но така или иначе ще ходи до имота и, ако искаме, можем да го видим.

Решихме да видим къщата и след кратък оглед предложихме оферта от 115 000 евро. На място Георгиева обясни, че ще говори с продавача и ще ни съобщи за решението му. И там пое ангажимент да изпрати всички документи, които има за имота – нотариален акт, скица, строителни книжа на къщата, тъй като я уведомихме, че покупката може да стане само с кредит.

Още вечерта на същия ден получихме обаждане от брокерката, която ни информира, че е предала офертата на собственика. Но с нея трябва да сключим договор, за да свали имота от продажба и като гаранция за това, че намеренията ни към имота, са сериозни. И чрез този договор да поеме ангажимент да преговаря със собственика от наше име за предложената от нас цена. Уточни, че по-скоро би приел оферта от 117 000 евро.

На 7 юли договорът между мен и Ана Георгиева бе подписан. Тя получи 3 хиляди лева стоп-капаро. В договора е записано, че до 31 юли трябва да се подпише предварителен договор – при условие, че е постигнато съгласие между нас и продавача за конкретна сума. И ние се задължаваме с този предварителен договор да дадем 10% от стойността на сделката – при условие, че съдейства продавачът да осигури и всички необходими документи за конкретния имот, както и да съдейства при оценка и всичко друго за придвижване на сделката. В договора пише, че ако не се отпусне кредит, сумата трябва да се върне. Тя поиска от няколко дни до седмица време за преговори с продавача. И обеща да се обади, когато има резултат.

Седемте дни минаха. Тя така и не се обади. Когато й позвъних, тя обясни, че тъкмо мислела да ми се обади. Имала следобеда среща със собственика и щяла да ни информира за резултата още същата вечер. Ангажимент, който, разбира се, не спази. На другия ден не отговаряше на обажданията. По средата на деня получих съобщение от нея по Viber, че собственикът бил готов на сделка от 118 000 евро. Но на нея и изникнал здравен проблем, даже изпрати и снимки, което беше странно… Помоли за отсрочка от седмица, за което, разбира се, се съгласихме, като ни увери, че можем да започнем постъпки за вземане на кредит от банката.

Мина и тази седмица. Агентката Ана от „Форчън” продължаваше да не се обажда. Потърсих я и питах дали всичко е наред, тъй като не успяваме да я открием и нещата се бавят постоянно, а вече сме започнали процедурата по кандидатстване за ипотечен заем от банката. И отново напомнихме за липсващите документи. Каза, че вече е по-добре със здравето и отива отново на среща със собственика, за да договарят финално сумата на сделката. Отново пое ангажимент да се обади вечерта-23-ти юли, не спази и тази уговорка, а на другия ден не си вдигаше телефона. Но написа във Viber, че е с гипсиран крак – друг здравен проблем, което бе демонстрирано с нови снимки.

Имотът е на тухла, документите идват със закъснение, след като си платил капаро разбираш, че е проблемен. Снимка: от сайтове за недвижими имоти

В съобщението се казваше още, че в следващия понеделник (26 юли) след 15 часа оценител може да посети имота в Банкя. Тогава пак я помолих да изпрати на електронната поща строителни книжа на имота – каквито има, с които да се удостовери че строежът не просто го има, а е законен, тъй като имахме само нотариален акт и скица. Но не ги получих. Може би вече тук трябваше да се откажа, но всъщност уговорих среща с оценител за предложения от нея ден и удобно време, което тя препотвърди.

На път за Банкя и 20 минути преди часа на огледа получихме съобщение от Ана Георгиева, че собственикът й казал, че в този ден и час оглед не може да се прави – „днес щял да изнася маслините, които са вътре и имал нещо в предвид“, написа тя.
Едва тогава получихме от нея и документ от община Банкя от 2005 г., в който се казва, че техническият архив на район „Банкя“ не е установил наличие на одобрени строителни книжа, разрешение за строеж за жилищна сграда, находяща се в конкретния парцел.

Опитахме се да я открием по телефона, който се оказа изключен. По Viber я информирахме, че това е поредното неизпълнение на уговорките, които имаме с нея, отказваме се от услугите й и поискахме да ни върне депозита. Вечерта на 27 юли получихме съобщение, че ще се обади за среща. Нито се обади за среща, нито отговаряше на мобилния си телефон.

Това затвърди подозренията, че има нещо нередно и се зачудих дали собственикът въобще е наясно с офертата и дали изобщо сделката се подготвя.
И решихме да се свържем със собственика. Разполагах с негов телефон отпреди месец, но въпреки това бяхме решили, че е редно тя да приключи сделката, тъй като от нея научихме за имота. Оказа се, че собственикът на имота по нотариален акт не се занимава със сделката, а посочи баща си – Юлиян Димитров.

От трите телефонни разговора, които проведохме с него се оказа, че Димитров не само контролира процеса по тази сделка (няколко пъти се чуваха намеци сделката да се изповяда на по-ниска сума, заради данък печалба), но освен това е прибрал при себе си и сумата от 3 хиляди лева, която трябваше да стои при брокерката. При последния разговор той обяви, че тази сума била капаро, което губим, защото сме се отказали сделката да се изповяда според документите за имота, с които те разполагат. На практика това е трето лице, което няма никаква правно отношение с мен, брокерката и обявения за собственик на имота.

Едва след като цялата тази история стана публична брокерката Ана Георгиева реши да ми се обади по телефона. Отказа да ни върне парите по банковата сметка, която й бях пратил по-рано. И започна да ни притиска да подпишем с нея споразумение, ако искаме да си вземем депозита от 3000 лева. (вероятно, посъветвана от адвокат, да се да се откажем от съдебни претенции към нея).

От интервютата, които даде пред медии, проявили интерес към нейните практики, Ана от „Форчън“ призна, че докато е имала договор за спиране от продажба на въпросната къща с мен, е продавала имота и на други. С мен се свърза и финансов консултант на други купувачи, които й дали капаро от над 10 000 евро и имали сключен предварителен договор, докато тя се е криела от мен. Т. е. тя е нарушила договора с мен още в самото му начало. Писаха ни и други потърпевши от нейната работа.

Не сме сигурни дали това е злополучно стечение на обстоятелствата. Но тази история прилича на класическа схема. И нека бъде предупреждение към всички, които биха имали професионални отношения с Ана Георгиева и агенция „Форчън“, на която тя е управител (към момента тя продава десетки имоти в специализираните сайтове).

P. S. Заради обществения интерес съм готов да предоставя всички лични съобщения, които сме си разменяли с въпросната брокерка.


От фейсбук-страницата на автора. Заглавието е на редакцията

– –

Бел. ред. – Седмица след като препечатахме описаната история, на телефона на редакцията се обади жена, която се представи като брокерката Ана Георгиева, и с императивен тон ни каза да изтрием публикацията. Обяснихме й, че няма да я изтрием, защото се запознахме с потвърждения за описаното и ако се изясни чрез съд или по друг начин, появят се нови обстоятелства, тогава може да направим нова публикация.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.