В началото на прехода беше по-голяма политическа истерия, но успяваха да съставят правителства

В началото на прехода беше време на яростно противопоставяне. И точно тогава Луканов подаде оставка, за да направи коалиция между БСП и СДС, с неутрален премиер. Костов стана финансов министър, Луджев вицепремиер и т. н. Това правителство на Димитър Попов освободи цените, направи първите стъпки от централно-планова икономика към пазарна.

После, когато падна правителството на Филип Димитров, направиха правителство на проф. Беров, в което имаше пак трима от СДС, трима от БСП и др. Тогава Доган чакал от СДС да приемат да направят ново правителство с Костов премиер, той не посмя. От СДС се отрекоха от министрите си в кабинета на Беров.

БСП предложи през 1992 г. за премиер дългогодишния политически емигрант във Франция Петър Бояджиев, антикомунист и политически затворник по времето на Живков. Не го приеха заради двойното му (френско) гражданство.

В прехода имаше много политическа истерия, но и много компромиси в парламента и в политиката, за да се направят правителства и институции.

Но като сегашното положение не е имало.

ГЕРБ е изключено да участват в правителство, след това, което са направили досега. Служебният кабинет само повдигна завесата на тяхното мафиотско управление.

Но останалите 4 анти-ГЕРБ партии защо не могат да се разберат и излъчат правителство, няма разумно обяснение. И с ДПС трябваше да преговарят. Не да им правят отстъпки за корупционни схеми и да си делят постове в министерства, но да не преговаряш с етническа партия е все едно да не искаш да общуваш с турското малцинство в България.

Взаимните обвинения – тоя е виновен, оня е виновен, само задълбочават патовата ситуация. Всичките 4 анти-ГЕРБ партии са виновни.

Впрочем, най-разумно се държи БСП – без излишни крясъци, обвинения и декларации от трибуната в парламента. И без излишен шум казаха, че няма да подкрепят правителство с такъв вътрешен министър – Петър Илиев. Оставиха вратата за разговори отворена, макар другите партии да декларираха и преди и след изборите, че не искат да преговарят с БСП. С кого тогава?

Айде, да видим с тая политика, кои партии ще спечелят и кои ще загубят на следващите избори.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.