Ваксина или маска? Полицаите в Ню Йорк са изправени пред избор

Полицай на площада „Таймс скуер“. Снимки: Иван Бакалов

Трийсет и шестте хиляди полицаи в Ню Йорк сега са изправени пред прост избор: да се ваксинират срещу ковид или да носят маска през цялото време, докато изпълняват служебните си задължения.

Полицейското управление на града издаде заповедта по-рано тази седмица, каза говорителят му сержант Едуард Райли. Това стана в отговор на бавното темпо, с което върви ваксинирането на служителите на нюйоркската полиция, в момент, когато вариантът Делта предизвика скок на заразените с коронавирус и настанените в болница в цялата страна.

До този момент са ваксинирани около 47 процента от нюйоркските полицаи, каза Райли, който отговори по електронната поща на въпроси на Ройтерс. Това е значително по-малко от дела на ваксинираните пълнолетни нюйоркчани – 68 на сто, според данни на градските власти.

„Откакто ваксинацията стана достъпна, ние насърчаваме нашите служители, особено тези, които работят с хора, да се ваксинират, заяви Райли. Той уточни, че заповедта се отнася и за цивилните служители на полицейското управление. Всички работещи за нюйоркската полиция са задължени да покриват лицето си при публични контакти, независимо от ваксинационния си статус, се казва в заповедта.

Вчера, точно преди обед, в квартал Харлем в Манхатън – район, за който отговаря полицейското управление на Ню Йорк, – бяха забелязани да патрулират няколко полицейски служители, които не носеха маска. Те отказаха да коментират пред Ройтерс, когато бяха попитани какво мислят за заповедта. Двама от въпросните полицаи стояха на около три метра от цивилен с маска, който им се оплакваше, че му е било конфискувано имущество.

В бюлетина на нюйоркската полиция се казва, че „спрямо всеки неваксиниран служител, за когото бъде установено, че не покрива лицето си в случаите, когато това е задължително, ще бъде предприета съответна дисциплинарна мярка“. Не се посочват обаче никакви конкретни наказания.

Синдикати, които представляват служителите на полицейското управление на Ню Йорк, включително Благотворителната асоциация на полицията в град Ню Йорк, засега не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар. В сряда в САЩ бяха регистрирани повече от 1000 смъртни случая, свързани с коронавирус – тази психологическа бариера бе премината за втори пореден ден, според данни, събрани от Ройтерс. Преди това в страната за последно бяха отчетени над 1000 починали за ден през март.

Смъртността през последната седмица надмина 800 души на ден – ниво, което не е било наблюдавано от април. Броят на пациентите с коронавирус в болница пък достигна най-високия си брой от февруари. Нюйоркското управление, което е загубило 59 полицаи заради коронавируса от началото на пандемията, не е единственото, което изисква от служителите си да се ваксинират.

В Денвър кметът Майкъл Ханкок постави краен срок до 30 септември за пълна ваксинация на всички градски служители, включително и на полицаите. Освобождаване от задължителното носене на маска е възможно само по медицински или религиозни съображения, каза говорителят на службата за обществена безопасност в Денвър Кели Кристенсен.

В малкия град Венис с население от 1890 души, в щата Илинойс в Средния запад на САЩ, всички полицаи се заразиха с коронавируса и всички шестима служители на местния полицейски участък, които са на пълен работен ден, са под карантина, съобщи телевизия КМОВ4.

„Дори моят началник има коронавирус и звучи ужасно“, каза пред медията кметът Тайрън Екълс. Полицейското управление на Денвър отказа да говори пред Ройтерс за ситуацията, а от службата на шерифа на окръг Медисън, който отговаря за Венис, докато местните полицаи са под карантина, засега не са отговорили на запитването на агенцията за коментар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.