Трябва ли наистина да правим 10 000 крачки на ден за нашето здраве?

Градски жител обичайно изминава 2000-5000 крачки във всекидневните си дейности. Нужни са поне 7000-8000, за да се поддържа здравето. Снимка: е-vestnik

Съветът, че трябва да правим 10 000 крачки на ден, е по -скоро маркетингов трик, отколкото основан на науката, пише в. „Ню Йорк Таймс“ в раздела си за здраве. Според нови проучвания необходимите минимум крачки на ден са 7000-8000.

Съвременните смартфони имат приложения, които следят изминатите крачки от всеки техен собственик. Нещо повече, в приложението например на Айфон, освен брой крачки, системата следи колко секунди задържа при ходене човек на единия или другия крак, което също показва здравното състояние и начина на ходене.

Но в големи градове като Ню Йорк повечето хора, които се грижат за здравето си, ходят на фитнес и правят необходимите крачки върху движеща се пътека – фитнес тракери.

Тези устройства във фитнес залите препоръчват да правим 10 000 крачки на ден. Но хората погрешно смятат, че целта да се направят 10 000 крачки е основана на науката. Всъщност този съвет не се основава на изследвания, пише вестникът.

Целта от 10 000 крачки е станала популярна в Япония през 60-те години, обяснява д-р Имин Лий, професорка по епидемиология в медицинския факултет на Харвардския университет, същевременно и експертка, която е проучвала връзката между движението и здравето. Тогава производител на часовници, надявайки се да се възползва от интереса към фитнеса след Олимпийските игри в Токио през 1964 г., произвежда масово крачкомер с име, което написано с японски йероглифи прилича на ходещ мъж. Той също така се превежда като „мярка 10 000 крачки“, създавайки пешеходна цел, която през десетилетията по някакъв начин е вградена в нашето глобално съзнание и фитнес тракери.

Но най-добрите научни изследвания днес установяват, че не е нужно за нашето здраве и дълголетие да правим чак 10 000 крачки на ден (което е около 7-8 км, според човека).

Проучване от 2019 г. на д -р Лий и нейните колеги установило, че жените около 70-годишна възраст, които са успели да направят само по 4400 крачки на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 40%, в сравнение с жените, които правят до 2700 или по-малко крачки на ден. Рискът от ранна смърт продължава да намалява сред жените, които изминават повече от 5000 крачки на ден, но ползите свършват на около 7500 дневни крачки. С други думи, по-възрастните жени, които са извървели по-малко от половината от митичните 10 000 дневни крачки, са направили достатъчно да си удължат живота.

Друго, по-широко проучване от миналата година на почти 5000 мъже и жени на средна възраст от различни етноси също установява, че 10 000 стъпки на ден не са изискване за дълголетие. В това проучване хората, които са вървели по около 8000 крачки на ден, рискът да умрат преждевременно от сърдечно заболяване или друга причина, е наполовина по-малък от онези, които правят по 4000 крачки на ден. Статистическите ползи от допълнителните 2000 крачки до 10 000 са незначителни, установило проучването. Според него не вреди на хората да трупат повече крачки на ден, до и над границата от 10 000. Но от крачките над 8000 ползата не се увеличава, те не осигуряват много допълнителна защита срещу преждевременна смърт.

Реално погледнато, малцина постигат тази цел от 10 000 крачки на ден. Според последните измервания, повечето възрастни хора в Америка, Канада и други западни държави, правят средно по-малко от 5000 стъпки на ден.

И ако все пак държим на целта от 10 000 крачки, трудно ще успеем в това усилие. Проучване в Гент, Белгия, предоставя на местните граждани през 2005 г. крачкомери и ги насърчава да ходят поне 10 000 крачки на ден в продължение на една година. От 660 мъже и жени, които са завършили проучването, около 8% са достигнали дневната цел от 10 000 крачки до края. Но в следващо проучване четири години по-късно, почти никой от участниците не върви по толкова много.

Увеличаването на всекидневните ни крачки с няколко хиляди допълнителни през повечето дни е разумна, достатъчна и постижима цел, казва д-р Лий.

Официалните насоки за физическа активност, издадени от Съединените щати и други правителства, използват време, а не крачки като препоръка. Те предлагат да се упражняваме поне 150 минути седмично или половин час дневно, плюс обичайните всекидневни движения.

Тези упражнения, преведени в брой крачки, казва д -р Лий, ще достигнат до малко повече от 16 000 на седмица. Тоест средно 2000 до 3000 крачки на ден допълнително над обичаните движения (това се равнява приблизително на 1,5-2 километра допълнително). Ако, подобно на повечето хора, в момента правим около 5000 крачки на ден по време на ежедневните дейности като ходене до работа, пазаруване, домакински дейности, добавянето на допълнителните 2000-3000 крачки като тренировка ще ни осигури общо между 7000 и 8000 на ден, което според д-р Лий е оптимално.

От в. „Ню Йорк Таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.