„Ролинг Стоунс“ окончателно влезе в историята. И без да стъпи в България

„Ролинг стоунс“. Снимка: сайт на групата

Афганистан запълни световните новини. Политически сътресения в България, карат се за бюджет, за правителство, задават се нови избори.

И една новина мина без голям шум. България ще избере правителство, талибаните – и те.

Но „Ролинг стоунс“ окончателно минаха в историята. Със смъртта на техния барабанист Чарли Уотс групата вече попада в друга категория – на бивши групи, както са „Битълс“, разпаднали се, с останали някои живи членове.

„Ролинг Стоунс“ бяха феномен. Не само музикален. И социален, и медицински дори. Четирима музиканти, които не спираха да правят концерти от 1962 г. Общо 59 години на върха, почти 80-годишни излизаха на сцена. И за всичкото това време четиримата оцеляха физически. Групата им не се разпадна като много рок групи. Никой от тях не умря от свръхдоза. Не се побърка от славата. Не загуби енергия и не се отказа от концерти.

След смъртта на първия им член-основател Брайън Джоунс, останаха четири лица на групата, които станаха образец за рока – Джагър, Ричардс, Ууд, Уотс. Световна марка, митологизирани, превърнати в легенди, но всъщност живи хора, които успяваха да подскачат по сцената на преклонна възраст.

Само барабанистът Уотс не криеше възрастта си, с естествено побеляла коса. След него и Кийт Ричардс остави да се вее прошарената му коса, но поддържаха дълги рошави прически като в младите си години. Кийт Ричардс, със сбръчкано лице, с изкривени пръсти с удебелени стави от артрит, продължаваше да свири както преди половин век. Мик Джагър подскача на сцена след сърдечна операция. Пуснаха хит за локдауна миналата година и отмениха турне заради епидемията.

За всичките тези години безкрайни концерти, „Стоунс“ нито веднъж не дойдоха до България. Обиколиха страните от Източна Европа, Гърция, през 2007-а бяха дори в Сърбия и Черна гора, бяха и в Букурещ. Но в България, където правиха концерти какви ли не световни звезди, „Стоунс“ не дойдоха. Няма продуценти у нас, които да имат амбицията и способностите да докарат „Ролинг Стоунс“. Не е въпрос само до пари – основно с това се оправдават българските доморасли музикални продуценти. В Сърбия и Черна гора да не би да има повече пари или билетите там и в Румъния да са по-скъпи? Напротив, по-евтини бяха от други концерти у нас. Хиляди българи ходиха да ги гледат в съседни страни.

„Ролинг Стоунс“ бяха планирали концерт за 60-годишнината си през 2022 г. Как да стане? Дори да искат да правят концерти, няма да е същото. Престарелите рокдинозаври сега трябва да се качат на сцена, останали трима, с някой заместител на Уотс?

Слизат от сцената, но остават на пиедестал.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.