Забраната за двойно гражданство за депутати и министри не трябва да се маха. Ето защо

 

ИТН били предлагали депутати и министри да могат да имат двойно гражданство.

Не е толкова проста тази работа.

Една от причините да имат САМО българско гражданство, е функционалният им имунитет, а за някои длъжности като президента, имунитетът даже е безусловен.

Ако имат и друго гражданство (други гражданства), практически нямат имунитет от наказателно преследване от другата държава. А това означава от никой, защото тогава всеки би могъл да се обърне към съда на другата държава, включително и местни политически противници.

Особено ако другата държава има екстериториално законодателство. САЩ е такъв пример – те третират гражданите си според гражданството, а не според територията, на която се намират в момента.

Истанбулската конвенция вмени задължение за екстериториалност и например Великобритания не я ратифицира поради тази причина, но повечето държави се съгласиха с такъв подход и са се самозадължили да съдят гражданите си по Истанбулската конвенция, даже ако са набили жена си в България (или Афганистан).

Разбирам мотивите да се иска отпадане на това изискване в конституцията, но е добре те да са рационални, а не емоционални.

Рационалната логика казва, че депутати с двойно гражданство нямат имунитет от съдебно преследване и поради това нямат абсолютната свобода на съвестта и действията, която се очаква да имат.

Обръщам внимание, че имунитетът не е за да не те осъдят, а за да не те съдят, понеже това обикновено е достатъчно, за да служи като средство за натиск (забрана за пътуване, блокиране на имущество и т. н.), даже ако никой не очаква осъдително решение.

Като цяло, не пипайте Конституцията всеки път, когато ви се стори ограничаваща. Ограниченията в нея не са от злоба, ей-така, за да му е гадно на някой – имат си причина.

 

– –

От фейсбук-страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.