Колко опасен е афганистанският клон на „Ислямска държава“?

Клонът на „Ислямска държава“, който американците обвиняват за вчерашните смъртоносни самоубийствени нападения край летището в Кабул, възникна в Източен Афганистан преди шест години и бързо се превърна в една от големите терористични заплахи в световен план.

Въпреки че години наред беше подложена на военни удари от водената от САЩ коалиция, групировката, известна като „Ислямска държава-Хорасан“, оцеля и извърши голямо ново нападение в момент, когато САЩ и другите партньори от НАТО се изтеглят от Афганистан, а талибаните се връщат на власт.

Президентът Джо Байдън посочи заплахата от нападения на „Ислямска държава“ като причина Вашингтон да се придържа към изтичащия във вторник краен срок за изтегляне на американските сили от Афганистан. Байдън обвини групировката за вчерашните нападения, едното от които бе извършено от атентатор самоубиец, промъкнал се сред струпалите се афганистанци при входовете на летището, контролирани от американски военни.

Групировката има зад гърба си нападения с много жертви, при които понася и големи загуби. Ето как една сееща смърт групировка оказва влияние върху хода на евакуациите от Кабул и действията на САЩ.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА-ХОРАСАН“?

Централноазиатският клон на „Ислямска държава“ възникна в месеците, след като основното ядро от бойци на групировката предприе настъпление в Сирия и Ирак, създавайки през лятото на 2014 г. самопровъзгласил се халифат или ислямска империя. След това беше необходимо международните сили да водят битки в Сирия и Ирак в продължение на пет години, докато изтласкат бойците на халифата.

Името на афганистанския клон идва от провинция Хорасан – регион, обхващал през Средновековието голяма част от Афганистан, Иран и Централна Азия. Групировката е известна също като ИДХ или ИДИЛ-Х.

КОИ СА БОЙЦИТЕ НА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА-ХОРАСАН“?

Групировката започна с неколкостотин бойци на пакистанските талибани, намерили убежище от другата страна на границата в Афганистан, след като бяха изгонени от родната си страна при военни операции. Там към тях се присъединиха други екстремисти със сходни възгледи, включително недоволни бойци на афганистанските талибани, раздразнени от твърде умереното и миролюбиво според тях поведение на талибаните – представа, която се различава от начина, по който Западът гледа на талибаните.

През последните години, в които талибаните следваха курс за преговори със САЩ, все по-голям брой недоволни талибани се присъединяваха към по-екстремистката „Ислямска държава“, увеличавайки нейната численост. Повечето бяха разочаровани, че талибаните следват курс към преговори със САЩ в момент, когато те мислеха, че движението се доближава до военна победа.

Групировката също така привлече значителен брой членове от Ислямското движение на Узбекистан от съседен Узбекистан; бойци от единствената иранска провинция, в която мнозинството жители са мюсюлмани сунити; и членове на Туркестанската ислямска партия, съставена от уйгури от североизточната част на Китай.

Мнозина бяха привлечени от изпълнената с насилие и екстремизъм идеология на „Ислямска държава“, включително от обещанията за халифат, който да обедини ислямския свят – цел, която талибаните никога не са си поставяли.

КОЕ ПРАВИ ГРУПИРОВКАТА ВОДЕЩА ЗАПЛАХА?

Талибаните ограничават своята борба в пределите на Афганистан, докато групировката „Ислямска държава в Афганистан и Пакистан“ споделя призива на „Ислямска държава“ за световен джихад срещу немюсюлманите.

Центърът за международни и стратегически изследвания е преброил десетки нападения, извършени от бойци на „Ислямска държава“ срещу цивилни в Афганистан и Пакистан, включително представляващите малцинство мюсюлмани шиити, както и стотици сблъсъци с афганистанските, пакистанските и предвожданите от САЩ коалиционни сили от януари 2017 г. Макар че групировката досега не е извършила нападения срещу територията на САЩ, американското правителство смята, че тя е хронична заплаха за САЩ и интересите на съюзниците в Южна и Централна Азия.

КАКВИ СА ОТНОШЕНИЯТА НА ГРУПИРОВКАТА С ТАЛИБАНИТЕ?

Те са врагове. Макар служители от разузнаването да смятат, че сред талибаните са се промъкнали бойци на Ал Каида, талибаните водят големи, съгласувани настъпления срещу групировката „Ислямска държава“ в Афганистан. Талибанските бунтовници от време на време са обединявали сили както с войските на САЩ, така и с подкрепяните от САЩ афганистански правителствени войски, за да изгонят „Ислямска държава“ от райони в Североизточен Афганистан.

Служител на американското министерство на отбраната, съгласил се да говори пред Асошиейтед прес, при условие че не се разкрива името му, тъй като работи под прикритие, каза по-рано, че правителството на Тръмп се е заело да урежда през 2020 г. своята сделка с талибаните за изтегляне, отчасти надявайки се да обедини сили с тях срещу клона на „Ислямска държава“. Правителството е разглеждало групировката като реална заплаха за територията на САЩ.

КАКЪВ Е РИСКЪТ СЕГА?

Дори когато САЩ имаха бойни сили, авиация и военни дронове, разположени на място в Афганистан, за да наблюдават и нанасят удари срещу „Ислямска държава“, бойците на „Ислямска държава“ бяха в състояние да продължават нападенията, въпреки че понасяха хиляди жертви, отбелязват Амира Джадун и Андрю Майнс в доклад за Центъра за борба с тероризма към военната академия „Уест пойнт“.

Изтеглянето лишава САЩ от капацитета им да нанасят удари на място в Афганистан, а също така заплашва да отслаби възможностите им да проследяват „Ислямска държава“ и плановете й за нападения. Служители от правителството на Байдън казват, че групировката „Ислямска държава“ е само една от многото терористични заплахи, с които имат работа в световен план. Те настояват, че могат да се справят с нея с т.нар. военни и разузнавателни средства „отвъд хоризонта“, базирани в държави от Залива, на самолетоносачи или други по-далечни места.

Един от най-големите страхове на САЩ от изтеглянето на бойните им сили след две десетилетия е, че при управлението на талибаните Афганистан може отново да се превърне в притегателен център и база за екстремисти, замислящи нападения срещу Запада.

Както каза американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан по Си Ен Ен миналия уикенд, това е заплахата, върху която „сме съсредоточени, с всички инструменти от нашия арсенал“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.