Глобално затопляне: Животът в страните от Залива може да стане невъзможен

Палмовите острови край Дубай са най-големите изкуствени острови в света, които трябва да гарантират приходи на емирството след като петролът в региона се изчерпи. Снимка: маартен.ко.ца

Самир обикаля с мъка из улиците на Дубай, яхнал моторетката си в най-горещите часове на лятото. Термометърът показва 45 градуса на сянка, заради климатичното затопляне жегите в Залива може да станат непоносими и хората, макар и със закъснение, осъзнават как стоят нещата.

„Работя от 9 до 16 ч. в тези горещини“ с „почивки на всеки три часа“, обяснява с притеснена усмивка куриерът пакистанец, нает от мобилно приложение за доставки в големия град от Емирствата.

В Дубай, където зноят е придружен от висока влажност, мнозина местни жители и чужденци гледат да избягат от смазващите летни температури. Останалите прекарват времето си в свръхклиматизирани помещения и разчитат на цял батальон куриери, за да излизат навън възможно най-рядко.

А положението изглежда ще става все по-критично. Със затоплянето на климата „нивото на топлинния стрес ще се покачва значително“ в редица градове от Залива, твърди Елфатих Елтахир, преподавател по хидрология и климат в Масачузетския технологически институт.

Към края на този век съчетанието от все по-високите температури – над 50 градуса, и влажността може да предизвика в някои селища случаи на „топлинен стрес, несъвместим с живота“ на хората, посочва ученият пред АФП.

Пряко засегнати от това развитие, Обединените арабски емирства са задействали стратегическа екологична програма, която предвижда до 2050 г. по-специално да се увеличи делът на чистите енергии от 25 на 50 процента и да се свие със 70 на сто карбоновият отпечатък на производството на електроенергия.

Да вземеш нещата присърце

„Темата предизвиква все повече интерес в Емирствата, но все още чакаме големите предприятия да вземат въпроса присърце“, заявява пред АФП Танзид Алам, директор на „Ърт матърс кънсълтинг“ – консултантска фирма, специализирана в околната среда, със седалище в Дубай.

В Емирствата от години вече изпращат самолети да засяват облаците с реактиви, предизвикващи дъжд, и после водата се събира. Скоро за целта може би ще се използват и дронове.

Междуправителственият комитет по изменението на климата прогнозира в доклад, публикуван в началото на август, че прагът на затопляне от +1,5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха ще бъде достигнат около 2030 г. – десет години по-рано, отколкото сочеха предишните предвиждания, заплашвайки човечеството с „безпрецедентни нови бедствия“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че този доклад би трябвало „да бие камбаната за края“ на изкопаемите енергийни източници.

Страните от Залива, твърде зависими от използването на въглеводородни горива, дълго време бяха критикувани в печата за отношението си към околната среда, но през последните години полагат усилия да променят държането си с цел да възстановят международния си имидж и същевременно да диверсифицират своите икономики.

Емирство Абу Даби, например, построи централа за слънчева енергия и я представи като една от най-големите на планетата. Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, започна широкообхватни реформи за диверсификация на икономиката и обяви редица мащабни проекти с екологична насоченост, залагайки също на слънчевата енергия.

„Да се изстудяват водните резервоари“

Вече девет години Мохамед Абделаал проявява интерес към възобновяемите енергии. Основал е стартъп, специализиран в технология, „която позволява да се изстудяват водните резервоари по време на най-силните горещини през лятото единствено със слънчева енергия“.

По думите му неговата компания „Сайлънт Пауър“ е регистрирала това лято – особено горещо – повишено търсене в Бахрейн, Саудитска Арабия и Емирствата. „Слънцето тук грее силно и продължително“, изтъква той – това улеснява производството на „чиста, стабилна и евтина енергия“.

В Кувейт, друга петролна монархия от Залива, Халед Дамал ал Фалих е решил да захранва вече със слънчева енергия целия си дом. „Днес в Кувейт, ако имаш излизане, не можеш да се покажеш навън преди 18 ч. и трябва да се движиш с климатизирана кола, докато стигнеш до място с климатик“, казва той пред АФП. Разпространената по-рано в страната представа, че въздействието на климатичните промени може да се избегне, „вече е невъзможна“, подчертава той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.