Куба: От сушени плодове до поправка на велосипеди – предприемачи се подготвят за по-отворена икономика

Пазарът за картини и сувенири „Феерия“ на бул. „Малекон“ в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Кубински предприемачи, които управляват компании, чиято дейност варира от продаване на сушени плодове през поправка на велосипеди до разработване на софтуер, се опитват да разберат какви възможности и предизвикателства се задават за тях след знакова промяна в правилата, които движат управляваната по комунистически модел икономика.

По-рано този месец правителството публикува разпоредби за реформа, която ще позволи на малки и средни компании да се регистрират официално и да получат достъп до държавно финансиране, с което се слага край на класифицирането от десетилетия на техните служители като „самонаети лица“.

Мярката е разглеждана от мнозина анализатори като една от най-важните реформи, предприети, откакто всички бизнес дейности – надолу по веригата чак до ваксаджийството, – бяха национализирани през 1968 г. при тогавашния лидер Фидел Кастро.

Омар Еверлени, един от най-известните кубински икономисти, определи реформата като много позитивна и отдавна очаквана от много кубинци. Тя предвижда важни ограничения – например, човек няма право да притежава повече от една компания, да сключва договори с чуждестранни партньори или да извършва пряка чуждестранна търговия. „Предвид икономическата ситуация и оставащите рестрикции, това означава, че няма да има голямо икономическо подобрение в краткосрочен план“, предупреди Еверлени.

За Найвис Диас, основателката на „Вело Куба“ – компания за поправка и отдаване под наем на велосипеди със 17 служители, – промяната обаче е значителна. „Важното е, че сега ставаме изцяло част от икономиката и вече не сме маргинализирани“, каза тя. „Голям брой хора с редица социални и бизнес дейности в града, както и мнозина други в частния сектор, очакваха това“, довери Диас.

Мярката е част от пакета с пазарно ориентирани реформи, предприети от кубинския президент Мигел Диас-Канел през последната година, когато пандемията от коронавируса и по-строгите американски санкции тласнаха и без това немощната икономика към рязък спад и доведоха до недостиг на храни, лекарства и други основни продукти.

Кубинската икономика спадна с 10,9 процента през 2020 г. и се сви с още 2 на сто до юни на годишна основа. Тя остава зависима от туризма и вноса.

Братята Фернандес, които притежават „Десидратадос Хавана“ – единствената кубинска компания, обработваща и продаваща сушени плодове, – въпреки това са ентусиазирани.

„Лошото икономическо положение може да представлява възможност“, каза Оскар Фернандес между импровизирани пещи и друго оборудване в мазето си. Компанията на братята започнала работа, когато пандемията ги принудила да затворят кафенето си, обясни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.