10-те най-популярни заблуди за ваксините и епидемията

Снимка: Сайънтист

Няколко широко разпространени родни заблуди, които станаха част от ковид фолклора, срещу консенсусното мнение на научните дружества и регулатори:

1. Трябва да си тествате антителата преди ваксинация

Грешно. Само наливате пари на лабораториите, никъде в развития свят не се тестват антитела преди ваксина. Ваксинирането допълва естествения имунитет и го усилва.

2. Естественият имунитет е по-добър от ваксината

Грешно. Поемате риска да починете или да имате трайни усложнения при инфекция. При ваксина този риск липсва.

3. Една ваксина се разработва поне за 10 години

Грешно. Разработката на лекарство или ваксина отнема точно толкова време, колкото е необходимо, за да се докаже ефективност и безопасност. Дигиталните технологии позволиха да се съкрати разработката на ваксините срещу Ковид-19. Разработките на ваксини с РНК и с векторна технология е на повече от 30 години – т.е. технологията не е нова.

4. Ваксините предизвикват рак и водят до стерилитет

Няма абсолютно никакви данни за това, дори напротив – стимулирането на имунитета има дори и противораков ефект (информация от други ваксини). Липсват каквито и да е данни за стерилитет и нарушения в бременността от ваксините срещу Ковид.

5. Пациенти с автоимунни заболявания не бива да се ваксинират

Невярно. Автоимунните заболявания сами по себе си не са противопоказани за ваксинация. Самата терапия при тях увеличава риска от тежко протичане на болестта, затова и ваксинирането при тях се препоръчва приоритетно.

6. Хората умират масово след ваксинация

Единични случаи на смърт след ваксинация има, но са изключително редки. По-вероятно е да починете след аспирин. Важно е всички странични реакции да се съобщават, за да можем да ги предвидим вбъдеще и да направим ваксините още по-сигурни.

7. Ваксините в миналото са проучвани по-дълго време и затова са по-добри

Грешно. Почти няма толкова детайлно изследвани ваксини, колкото настоящите. Изискванията за тестване на ваксините и лекарствата в миналото са били значително по-малко и на нас са ни слагали продукти, които са били много по-малко изследвани.

8. Ваксинираните боледуват, следователно няма смисъл от ваксините

Невярно. Дори и боледуващи, ваксинираните не боледуват тежко и умират много по-рядко от неваксинираните, дори и в Израел. Проблемът в Израел е намаляващата ефективност на ваксините към 6-ия месец, но дори и в такъв случай ваксинацията предпазва от тежко боледуване в повече от 80% от случаите.

9. Болните от рак не трябва да се ваксинират

Грешно. Те са приоритетна група за ваксиниране, защото смъртността при тях от Ковид е по-висока.

10. Вирусът мутира към по-безобиден вариант

Грешно. Вирусът мутира към по-опасни варианти. Този процес обаче няма да е безкраен, въпреки че не знаем до кога ще продължи.

11. Маските не помагат и разболяват

Грешно. Има стотици проучвания, които показват, че носенето на маски намалява количеството на аерозоли и вируси в издишания въздух, а маските не разболяват.

Всички тези заключения са получени след научни изследвания, ескперименти, точни анализи и статистика, а не на маса пред телевизора, в кръчмата или на чаша вино.

 

– –

От фейсбук-страницата на автора д-р Аспарух Илиев. Той е български лекар и учен, завършил медицина в София, но професионалната му кариера минава през Германия и Швейцария. Сега завежда лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн. Научната му работа е в областта на невроимунологичните и инфекциозните заболявания. През 2014 година работи като експерт към секцията по безопасност на ваксините към Германската агенция по ваксините и Европейската агенция по лекарствата. Хабилитиран е във фармакология и токсикология (Вюрцбургски университет, Германия), и анатомия и хистология (Бернски университет, Швейцария). През годините работи и клинично в областта на вътрешните болести.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.