„Всеобщо благоденствие“: Какво представлява китайската инициатива и защо е важна

Служител в китайска банка струпва пари в брой за касите. Снимка: БТА

Президентът Си Цзинпин призова Китай да постигне „всеобщо благоденствие“, стремейки се да премахне все по-дълбоката пропаст между благосъстоянието на гражданите, която застрашава икономическия възход и легитимността на управлението на Китайската комунистическа партия. Идеята за „всеобщото благоденствие“ не е нова за Китай, но рязкото изостряне на официалната риторика и строгите мерки срещу прекалено големите приходи в някои сектори, включително технологичния, както и в сферата на частното образование стреснаха инвеститорите във втората по големина световна икономика.

Си, който се готви през 2022 г. да започне третия си мандат, сега насочва вниманието към неравенството, след като приключи кампанията си за изкореняване на крайната бедност. Той обещава да постигне „солиден напредък“ в осигуряването на благоденствие за всички до 2035 г. и „по същество“ целта да бъде постигната до 2050 г.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСЕОБЩО БЛАГОДЕНСТВИЕ

Понятието „всеобщо благоденствие“ е използвано за пръв път през 50-те години от Мао Цзедун, основателя на бедната по онова Китайска народна република, и е подето през 80-те години от Дън Сяопин, който модернизира икономиката, съсипана от Културната революция. Дън смята, че ако се позволи на някои хора и региони да забогатеят преди останалите, това ще ускори стопанския растеж и ще спомогне за постигане на крайната цел за всеобщо благоденствие. Китай се превърна в икономическа сила чрез хибридната политика на „социализма с китайска специфика“, но това същевременно задълбочи неравенствата, особено между селските и градските райони – разделение, което заплашва социалната стабилност.

Инициативата за всеобщо благоденствие включва мерки, вариращи от ограничаване на укриването на данъци и максимално допустимото работно време на служителите в технологичния сектор до забрана на частните уроци по основните образователни предмети и строго ограничаване на времето, което децата могат да отделят за видеоигри. Тази година Си показа, че особено държи на гарантирането на всеобщо благоденствие, подчертавайки, че това не е само икономическа цел, а фундаментална част от управленската идеология на партията. Властите твърдят, че тук не става дума за егалитаризъм. Миналия месец висш партиен функционер заяви, че „всеобщо благоденствие“ не значи „да убиваме богатите, за да помогнем на бедните“. Пилотна програма в провинция Чжъцзян, една от най-богатите в Китай, има за цел до 2025 г. да намали разликите в доходите.

КАК ЩЕ БЪДЕ ПОСТИГНАТО ТОВА

Китайското ръководство обеща да използва данъците и други средства за преразпределение, за да увеличи дела на гражданите със средни доходи, да повиши тези на бедните, „разумно да коригира прекомерните финансови приходи“ и да забрани нерегламентираните доходи. Пекин изрично насърчи компаниите и лицата с големи финансови постъпления да допринасят повече за обществото чрез така нареченото трето преразпределение, което означава дарения и благотворителна дейност.

Няколко технологични гиганта обявиха големи дарения за благотворителни каузи и справяне с последиците от природни бедствия. Гигантът в сферата на онлайн игрите „Тенсент Холдингс“ заяви, че ще похарчи 100 милиарда юана (15,47 млрд. долара) за осигуряване на благоденствие за всички. Нов тласък може да получат и отдавна обсъждани мерки за справяне с разликите в доходите като данък сгради и данък наследство, но според запознати подобни мерки няма да бъдат въведени поне в близките години. Данък сгради се обсъжда от години, а от 2011 г. се събира пилотно в Шанхай и Чунцин, но оттогава няма напредък по въпроса. Други мерки ще включват подобряване на публичните услуги и социалната система.

КАКВО ЩЕ БЪДЕ ИКОНОМИЧЕСКОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ

Китайските ръководители вероятно ще действат предпазливо, за да опазят частния сектор, който е жизненоважен двигател на растежа и заетостта, смятат анализатори. Целта за всеобщо благоденствие може да ускори и коригирането на баланса в китайската икономика към растеж, задвижван от потреблението и намаляване по този начин на зависимостта от износа и чуждите инвестиции, но подобни мерки може да се окажат вредни именно за растежа, движен от частния сектор, посочват те.

Повишаването на доходите и подобряването на обществените услуги, особено в селските райони, ще повишат потреблението. Това важи и за подобряването на социалната система. Тези усилия са в съзвучие със стратегията на Си за икономическо развитие, известна като „двойна циркулация“, според която Китай си поставя за цел да стимулира вътрешното търсене, иновациите и икономическата си независимост в отговор на напрежението със САЩ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.