Консулството в Мюнхен събуди гнева на българите в чужбина към нашите посолства

Илюстрация: от книгата на Шон Риардън „Новата дипломация“

Българка, живееща в Мюнхен, разказа във Фейсбук премеждията си в българското консулство там. Жената пише, че случката я подтикнала да си вземе немско гражданство. За да й заверят една декларация, с която разрешава на 15-годишната си дъщеря да пътува сама до България, са й трябвали три дни и е платила 60 евро. За същата декларация от бащата грък, в гръцкото консулство са свършили работа за 15 минути и е струвало 10 евро (виж тук).

Жената разказва и за различното отношение – българите ги карат да чакат под дъжда на тротоара, гърците са пуснати в сградата на сухо. В гръцкото консулство са любезни и отзивчиви, в българското мутра, назначен за охрана, се държи грубиянски и се кара на посетителите, заедно със своя колежка. Оказва се, че момиче, което е изгубило паспорта си, живее на хотел и пътува три дни поред да чака на опашка, за му издадат документ да се прибере в България. Служители на гишетата се оплакали, че работят само две за всички видове документи, като в килии, а консулът се шири сам в цялата сграда на консулството. Отвън хората седят в дъжд и сняг на опашка на улицата, без уредено помещение за изчакване.

Разказаното отприщи гнева на много българи в чужбина за нашите посолства и дипломати.

Ето част от коментарите:

Margarita Doseva
Същото се случи на нас, когато вадих пасаван на внука ми в Италия. Тогава останах отвън на пейката и заявих на охраната, че ще спим на пейката и като дойдат вечерта карабинерите ще обясня защо! След 15 минути паспорта на детето беше готов! Значи можело! Иначе трябваше да чакаме три дни…
Отстоявайте правата си и не отстъпвайте и милиметър! Тия нещастници разбират само от принуда.

Julieta Marinova
Поради същите причини, но в посолството в Рим, се принудих да взема италианско гражданство, само и само да не стъпвам повече там.

 

В консулствата законите на ЕС не важат…

 

Zina Paskova
Искам да разкажа и моята история в консулството в Мюнхен. На 2.09 имах час за смяна на лична карта и малко преди това бях пред сградата да си чакам реда. Имаше хора преди мен и след мен. Мъжът, който отговаря за термините при всеки човек идва отключва вратата и влиза следващия. На външен вид здравословното ми състояние изглежда добре , но всъщност никак не е. Тъй като чакането се проточи показах Schwerbehindertenausweis (бел. ред. – пропуск за инвалиди) и помолих да седна на пейката в двора и да си изчакам реда. Отговорът беше:
– Госпожо, тук немските закони не важат.
– Но нали сме в Германия, а и аз моля само да седна.
– Това тук е България и тази карта не важи.
– Ок, извинявам се.
Изчаках още малко и тъкмо се канех да седна на тротоара и моят ред дойде.

Асен Михалков
Много познато и изпитано лично. Моите места са Ниш и Истанбул. В Истанбул съм установил и как български граждани, станали администрация, се научават да не работят и да се подиграват на други „приличащи“ на тях. А заради сравнението с друго консулство написах, че Кирил Петков се е объркал – трябвало е да се откаже от българското гражданство.

Mimi Koicheva
Подобна е картината в българското посолство в Нидерландия. Дни наред се звъни в определения от тях час за консулски услуги и никой не вдига телефона! За консулката да не говорим какво отношение има към сънародниците си! Млада, груба и без елементарно възпитание и наверно и образование – просто куклата на някого!

Nikola Yotov
Е, тогава може би познавате и посолството в Брюксел. Къща огромна ,в луксозен квартал,огромен двор като парк. Съкратили персонала за икономии, а не сменили с по евтина сградата. Обслужване мудно и скъпо. А белгийското посолство в София е в Лозенец, в подблоково пространство. Понеже са по-бедни…

Mariyana Zafirova
…Докато стоим смирено и чакаме не ни обръщат никакво внимание… На екскурзия с автобус в Полша ми откраднаха чантата, но дойдоха да ме изнудят за още сто долара за да ми върнат паспорта. Успях да го издърпам, но се скъса страница. Отиваме в посолството за пасаван. Отговарят ми на гишето на партера, че тая услуга се извършва само в определен ден, който е след два дни. Че като кипнах: ,,Вие луди ли сте, 30 човека без храна и подслон ще чакат два дена. Отивам при консула. И хукнах по стълбите нагоре крещейки. Полицаят ме върна, но аз не спирах да крещя – Имам паспорт в наличност, длъжни сте да ни помогнете, затова сте тук… Получих си пасавана на другата сутрин, а не след 2 дни.

Вадете си чуждо гражданство

Vesela Andonova
И в Кипър където живея от 26 години е същото. Грубо отношение и изкуствена важност. Съветът ми е – извади си всяко гражданство за което имаш право.

Панайот Първанов
Гърция има по-организирана и функционираща държавност, нашето е шуробаджанашка партизанщина.

Mariyana Zafirova
Не е ли страшно, че съседна страна, като Гърция, която е 11-милиона, може да приеме техен гражданин на часа, а при нас се записват месеци напред. Значи нещо не е както трябва… Да ни се обясни, защо само в българските посолства гражданите нямат право да влизат в сградите, а са обслужвани в пригодени за целта пчелни кутийки, извън посолството?

Мария Острева
Така се държат само спрямо по-низшите от тях. Я ги вижте и опишете, когато комуникират с някой с по-високо служебно положение. Мисля ,че тези характеристики са последица от комунистическите примери и възпитания.Има и други българи – европейци по възпитание и дух. Остава само да доживеем, когато всички ще бъдем красиви и отгледани като КАНАДСКАТА ЛИВАДА в свободните страни.

Ivo Jordanov
От личния ми опит съм научил едно – хора с връзки зад гърба си, или както се казва с „ракета-носител“, не могат да се вкарат в пътя със заплахи за оплаквания към прекия им началник или съд. Единственото, което върши работа за сега безотказно е заплахата за раздухване на случая по телевизията. Само това действа. А щом действа, явно това, което виждаме е само върха на айсберга и се плашат да не се разрови някой по-дълбоко. Задълбае ли някой, ще почнат да се разплитат свинските черва на корупцията и куп други зависимости, които обясняват защо тези на вид неадекватни хора са на тази позиция… Послушното стадо осигурява идеални условия за развитието на калинките, корупцията и зависимостите. Затова сме на тоя хал.

Светломир Димитров
Тук в Кипър е същата гнусотия. Да не ти се налага да ходиш до там, задължително си вземаш почивен ден!

Навсякъде в български посолства е като в …България

Красимира Т.
Така е във всичките ни посолства, те са курорт!

Stoy Sveti
Така е във всички български институции, ВСИЧКИ. Когато взех чуждото гражданство разбрах чувството на хората, които като слязат от самолета, целуват земята… не българската.

Arkadiusz Borys Żabowski
Не помня такива циркове в полското посолство в София, но помня българското във Варшава. Стоиш зад червена линия като в концлагерите. В полското отдавна е като в гръцкото. И това се дължи на избраната власт. В Полша са десните на власт. Трябва народа да разбере, че всички партии в парламента са комунистически и те няма да променят нищо. Трябва да има дясна партия и всичко ще се промени.

Ivo Jordanov
До болка позната картинка – послушното стадо, което чинно и раболепно си чака реда да го доят, стрижат и колят, и черната овца, която проявява достойнство и брани честта си… Такова стадо стои пред всяка държавна администрация. Адмирации на авторката!

Daniela Ignatova
Странното е, че повечето чакащи са се страхували да разкажат пред камера това, което се случва. Все още не сме готови да си търсим правата.

Andiopa Tsvetkova
Ние живеем в България! Навсякъде администрацията е една и съща! В повечето институции се държат нагло, разкарват те с дни за документ, който за секунди могат да ти разпечатат от компютъра! Цялата ни администрация у нас и по света е една и съща, и е време за драстична промяна!

Назначават „наши хора“

Маргарита Тончева
Защото от години на тези местенца се слагаха, слагат и ще е така – „наши” момчета и момичета! А може ли, знае ли – няма значение! Навсякъде сме едно и също.

Anelia Kostova
Те са там на валутна почивка, не да работят и да решават на някого проблемите. Едно време в българското посолство в Либия, хората дошли на стотици километри от Триполи, не ги пускаха до тоалетна и пикаеха по съседните улици за ужас на арабите.

Paolo Corticelli
Шокиран съм и в същото време развълнуван от това свидетелство. Как може посолство на страна, част от ЕС, да се отнася към гражданите си като към парцали? България може да играе по-голяма роля в Европа с потенциала, който може да покаже. Но ако поведението на дипломатическите ви представители е толкова неприемливо, остава подозрението, че някой няма интерес страната да се развива, а се грижи само за собствените си интереси. Това е тъжно (бел. ред. – коментарът е написан на италиански, тук е в груб превод).

Emil Kostov
Боклуци са, защото ги търпим. Мой приятел за два дни си приготви документите за пенсия от Италия и Турция, с пътуването. А в България 3 месеца, 6 самолетни билета, а накрая съответно нещо да почерпи. Казал им – вие не трябва да работите, бакшиши искате…

Boyko Machuganov
А посолството в Рим? Жалки отрепки на държавна хранилка!

Hristina Staneva
За голямо съжаление, където и да иде бай Ганю, си е същият. Във всички държави, в посолствата на България е така..

Valentina Dimitrova Gugeva
И в посолството в Португалия беше така. Хората идваха от Испания, от близо до Португалия, а те се подиграваха с тях като ги връщаха. Така беше преди години, може да са се стегнали, въпреки че не вярвам. Те си живеят там в посолството от доста години.

Milen St. Stefanov
Покъртително и отвратително. В повечето БГ посолства е така и не е от сега. Срамно! Този път Бойко не ни е виновен…

Росица Василева
Как да не е виновен Бойко, като той първи започна с назначенията на хора без способности на управленски постове. А спомняте ли си предложението му за евро комисар? Румяна еди коя си? И какъв срам беше представянето й.

Бойко ли е виновен или бойковизмът?

Georgi Odzhakov
Не е виновен Бойко ли, че кой ги реди по посолства и консулства от 2009 насам, ако не той?

Danail Dichev
Това са бойковците и на Катето басмата питомниците!

Sashka Ilieva
Ми всички които сте в чужбина защо не поканите български телевизии да отразят случващото се, да напълните пощата на Външно министерство с гневни писма и да видим дали ще ви обърнат внимание

Lorena Kirilova
Честно казано, не мога да пиша коментар заради сълзите, които не можах да си сдържа. За справка, аз съм чужденец живеещ и работещ в България от 1998 г. и ако трябва да описвам пътят ми до тук с българската администрация, просто ще трябва да се издава роман в 3 тома, които ще огорчи много свестни хора и няма да засяга с абсолютно с нищо такива паразити и шушумиги, които са се уредили на топло на държавна хранилка и които не вършат абсолютно никаква работа освен да смъкват пари от всички съвестни работещи хора. И на чиито гърбове се издържат, и живеят такива паразити. При това и се занимават с всякакви далавери там, само не и със съществената работа за която си получават заплатата, която хич не е малка и която ние всички му я изплащаме. Просто ми се повръща.
Администрацията е там за да обслужи гражданите, а не за да ги унижава и дои. Аз лично се съмнявам, че е така във всяко консулство в Германия, но със сигурност на такива държави като България и Румъния нещата са едно към едно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.