КОВИД -19: В САЩ лятото на надеждата си отива меланхолично

Болница в Детройт. Снимка: от тв екрана

Лятото, което трябваше да ознаменува освобождаването на Америка от Covid-19, вместо това си отива на фона на още по-здравата хватка, в която вирусът държи САЩ, като дневните показатели на починалите от заразата се върнаха към своите равнища от март.

Вариантът Делта пълни болниците, разболява тревожен брой деца и увеличава смъртните случаи, които на някои места достигнаха до най-високите си нива за цялата пандемия. Училищата, които отвориха отново класните си стаи, изведнъж преминават обратно към дистанционно обучение заради епидемичния взрив. Изискванията за носене на маска и ваксиниране предизвикаха съдебни спорове, заплахи и насилие.

Общият брой на починалите от заразата в САЩ е повече 650 000, а един от главните прогностични модели предвижда той да надхвърли 750 000 до 1 декември.

„Усещаше се един обнадеждаващ, позитивен импулс“, оплаква се Кейти Бътън, главен изпълнителен директор на два ресторанта в Ашвил, щата Северна Каролина, и допълва: „Вариантът Делта заличи напълно тази тенденция.“

Нещата не трябваше да се развият така. Повече от шест месеца след началото на ваксинационната кампания в САЩ президентът Джо Байдън организира празненство в Белия дом на 4 юни, за да отпразнува освобождаването на страната от вируса, а други политически лидери също имаха големи надежди за близко до нормалното лято.

И тогава всичко рухна. Лятната вълна на пандемията бе предизвикана от по-заразния вариант Делта в комбинация с острата съпротива срещу ваксинацията, която се оформи по политически и географски линии, каза д-р Стен Върмънд от Училището за обществено здраве към Университета в Йейл.

„Този вирус се разпространяваше по-лесно сред неваксинираните, което притъпи очакваните ползи от ваксините“, заяви Върмънд.

Кризата ескалира бързо между юни и август. За целия юни бяха регистрирани общо около 400 хиляди новозаразени. Същият брой случаи бе установен само за три дни миналата седмица.

САЩ регистрираха 26 800 починали и повече от 4,2 милиона новозаразени през август. Месечният брой на новозаразените бе четвъртият най-висок подобен показател от началото на пандемията.

Епидемичният взрив от 2021 г, причинен от варианта Делта, убива по-млади американци с много по-високи темпове от предишните коронавирусни вълни – в Североизтока миналата пролет, в Слънчевия пояс през лятото на 2020 г. и смъртоносната зимна вълна около празниците.

По време на пика на тези вълни най-голям дял от починалите бяха американци над 75 години. Сега най-уязвимата възрастова група са хората между 50 и 64 години.

Като цяло новият епидемичен взрив е доста под абсолютните дневни пикови стойности от зимата, когато починалите стигаха до 3400, а новите заразени – до четвърт милион.

Сега САЩ регистрират средно по над 150 000 новозаразени на ден – нива, невиждани от януари. На ден умират по близо 1500 човека – с над една трета повече в сравнение с края на август.

Експерти казват, че дори преди вариантът Делта да стане доминиращ, е имало признаци, че събиранията на повече хора и смекчените мерки за социално дистанциране причиняват ръст на новите случаи.

„Бяхме държани затворени повече от година и всеки искаше да излезе“, заяви д-р Дейвид Дауди, епидемиолог от Училището за обществено здраве „Блумбърг“ към Университета „Джонс Хопкинс“. „Изправени пред подобен вид рязка промяна в поведението, дори ваксинирането на почти две трети от пълнолетното ни население не бе достатъчно“, допълни той.

Ваксините остават високо ефективни за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи от вируса. Десетки милиони американци, които биха могли да се ваксинират, обаче не го правят. Близо 40 процента от американците, навършили 12 години, не са напълно защитени.

Докторът от Йейл Върмънд вижда причини за предпазлив оптимизъм за следващите няколко месеца. Новите случаи в повечето щати изглежда са достигнали плато и вероятно ще намалеят през есента, което ще даде на здравните власти повече време за ваксиниране на пълнолетните и тийнейджърите преди началото на грипния сезон, аргументира се той.

Макар икономиката да отбелязва силно съживяване през последните няколко месеца, наемането на работна ръка се забави рязко през август като знак, че вариантът Делта разубеждава американците да летят, да пазаруват и да се хранят навън.

В понеделник пък милиони американци загубиха правото да получават помощите за безработни, включващи допълнително 300 долара на седмица, предоставени от федералното правителство.

Шефката на ресторанти Бътън от Северна Каролина имала големи очаквания за лятото. Повечето от нейните служители били ваксинирани през май, а междувременно ограниченията бяха облекчени. Кризата обаче скоро объркала нейните планове.

Бътън подкрепя задължителното носене на маска, което неотдавна бе въведено отново в нейния окръг, но каза, че на служителите ѝ им е писнало да карат хората да спазват това изискване. И тъй като нейните ресторанти нямат площи на открито, някои клиенти се чувстват по-малко комфортно. „Трудно е да направиш една крачка напред, а след това – три назад“, заяви тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.