Летящият човек и скачащите хора от горящите кули на 11 септември

Колаж от снимки със скачащи от горящите кули хора. Илюстрация: Нюзблог

Първият удар върху северната кула на Световния търговски център е в 8:46 часа нюйоркско време. Самолетът „Боинг” 767 със 76 души на борда, 11 екипаж и 5 терористи, вместо в Лос Анджелис, приключва полета си в Манхатън.

В 9:03 минути друг „Боинг” 767 удря втората кула. Тези 17 минути между първия и втория удар са достатъчни всички телевизии и фоторепортери в района да насочат камерите си натам. Вторият самолет е с 52 души на борда, 9 души екипаж и 5 терористи самоубийци.

Пожарите започват веднага след ударите, видимо от всички снимки и камери. Огън топи всичко около мястото на удара, а задушлив газ запълва по няколко етажа нагоре и надолу. И над, и под разрушените етажи има хора, които се опитват да бягат. Тези над разрушенията не могат да се измъкнат. Те имат около 40 минути време да се обадят по мобилните телефони на близките си, да изпращат съобщения, но скоро температурата започва да ги изгаря, газовете да ги задушават и някои започват да отварят и разбиват, колкото могат, прозорци и да скачат от височината на 70-100 етажа.

Скачащите хора се превръщат в тема за множество публикации в следващите години след атентата. Най-много и най-ясни снимки на падащи от кулите хора е направил фоторепортерът Ричард Дрю, който работи за Асошиейтед прес (АП). На някои от снимките се вижда ясно фигурата на летящ надолу висок мъж, когото близки и роднини постепенно разпознават.

Снимка: АП/БТА

Той е 43-годишният Джонатан Брайли, който работи като звукоинженер на 106-ия и 107-ия етаж на северната кула на СТЦ. На тези два последни етажа на небостъргача са разположени комплекс заведения, ресторант, бар и др., обединени под името „Прозорците на света“. Брайли е брат на член на популярната в миналото поп група „Вилидж пийпъл”. Брайли е имал астма и е много вероятно да е скочил, защото се е задушавал от газовете.

В този кадър на скачащ от северната кула човек, роднини и колеги на жертвата разпознават 43-годишният Джонатан Брайли. Снимка: АП

Колега на Брайли, който не е бил в кулата в този ден и се е спасил, го разпознава по дрехите на снимката. Първият кадър с летящия надолу Брайли е заснет в 9:41:15 часа. На следващ кадър по-надолу при падането се разкрива жълта фланелка под връхната му дреха, която близките му също разпознават като негово обичайно облекло.

По тези снимки е създаден документален филм „Летящият човек” и десетки публикации в най-авторитетни издания, въпреки някои недоволства, че снимки като тези са смущаващи и не трябва да се публикуват.

Брайли е уловен в падането си и етажи по-надолу, когато връхната му дреха се обръща и отдолу се вижда жълта фланелка, за която близките му потвърждават, че той така се е облякъл в този ден. Снимка: АП

Впоследствие освен публикации се появява и роман „Летящият човек” от Доналд (Дон) Де Лило, американски сценарист и писател. Сюжетът е за атаката на 11 септември и за художник, който пресъздава в свои пърформанси фигурата на летящия човек от снимките. Освен в романа художници действително започват да използват образи от снимките с падащи от кулите хора. По-късно се появява и пиеса с това заглавие.

Момент от сблъсъка на втория самолет в южната кула. Снимка: АП от видеокадър
Друга снимка на падащ човек от фоторепортера Ричард Дрю. Снимка: АП/БТА

Изследователите на атентата не са стигнали до точни числа колко души са скочили или са изхвърлени от прозорците след взривове от високата температура. Според някои броят им е 100, според други – 200.

Сред последователите на теориите на конспирацията за 11 септември, се ширят твърдения, че много от или всичките снимки на падащи хора от кулите, публикувани в медиите, са измама и фотомонтажи.

Продават се евтини графики с падаща фигура, взета от снимките на горящите кули.
Трейлър за реклама на пиеса използва сюжета със скачащите хора от Световния търговски център. Снимка: от видео
ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.