„Възкресението“ на Кристо или опаковането на Триумфалната арка

Започва опаковането на Триумфалната арка. Снимка: от тв екрана

Приживе българският художник опакова Пон Ньоф и Райхстага. В неделя, 12 септември, посмъртно се сбъдва неговата мечта да направи същото с емблематичния паметник на Шанз-Елизе. Шестдесет години след като го замисля, пише „Курие ентернасионал“.

„Монументалният подвиг по опаковането на Триумфалната арка с 25 000 квадратни метра платно и по този начин посмъртното изпълнение на 60-годишната мечта на художника Кристо започна“, съобщи „Гардиън“ в неделя, 12 септември. Инсталацията, допълва „Тагесшпил“, е „мечтата на двойката Кристо и Жан-Клод“. И сега „чудото се случи“. „Ла Вангуардиа“ стига дотам да говори за възкресение: „Исус Христос възкръсна на третия ден, а Христо – година и половина по-късно.“

След дни, прекарани в монтиране на огромно скеле, армия от алпинисти започна да разгъва ленти от рециклируем плат. Кореспондентът на „Гардиън“ споделя, че на място в неделя, 12 септември, „имаше вълнение и емоции от тази мащабна художествена и инженерна операция, но имаше и хора, които бяха настръхнали.

Проект, замислен преди шестдесет години

„Имаше и тъга.“ Това се дължи на отсъствието на двойката – той почина през май 2020 г., а тя през 2009 г., припомня „Тагесшпил“ – която си е представяла, че ще опакова паметника още през 1962 г., докато е наемала малък апартамент наблизо. Но „през онази далечна 1962 г. – коментира „Ла Вангуардиа“, – когато днешният площад „Шарл дьо Гол“ все още е само Площад „Етоал“, а Петата република, основана от Дьо Гол, е само на четири години, проектът е определен като неуважителен.

Затова българският художник трябва да бъде много търпелив. Търпение, което се отплаща двадесет години по-късно. През 1985 г. той успява да опакова Пон Ньоф, а десет години по-късно се заема с Райхстага в Берлин. За Триумфалната арка, пише „Гардиън“, „той оставя изключително подробни чертежи и инструкции за всеки визуален и художествен аспект. „Това е визията на Кристо и Жан-Клод“, настоява Владимир Явашев, племенник на художника, който ръководи операцията.

14 милиона евро

Но въпреки че Кристо е записвал всеки детайл в скицниците си, той не е вярвал, че лудата му мечта някога ще се превърне в реалност, „смятайки, че никога няма да получи разрешение“, пише британският вестник. И все пак през 2017 г. град Париж и Центърът за национални паметници му дават зелена светлина. Проектът на стойност 14 млн. евро е изцяло финансиран от „продажбата на подготвителните работи на Кристо, а именно скици и колажи, както и модели от 50-те и 60-те години на миналия век“, пише „Гардиън“.

Както и при Райхстага, инсталацията ще бъде „ефимерна“, отбелязва „Тагесшпил“. По-конкретно, тя ще бъде видима от 18 септември до 3 октомври. След една година, белязана от драматична пандемия, която пося разделение, берлинският вестник се надява, че „тази опаковка ще разпространи мир и хармония“.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.