Макрон уволнява неваксинирани. Как посрещат ковид вълната там, как у нас?

От 15 септември всички държавни служители, които имат контакт с болни, с деца и ученици и не са ваксинирани, ще бъдат уволнявани. Това са детски учителки, професори, медицински работници, пожарникари и др.

Френският президент се оказа изключително търпелив, повече от една година, през която убеди 80% от французите да се ваксинират и снабдят със „Санитарен пропуск“. Двайсетте процента, които отказват инжекциите, могат лесно да обърнат статистиката с главата надолу. Пред задаващата се нова вълна ковид, всеки държавник е длъжен да покаже решителност, дори и с цената на спад на популярността си.

По повод отрицателните коментари към френският президент, ето още няколко факти. В момента Франция излиза от здравната и социална криза най-успешно от страните в евросъюза. 80% от населението е ваксинирано. От началото на пандемията Еманюел Макрон заяви: „Ще поддържаме икономиката доколкото е необходимо“. Този срок приключва на края на месеца. През цялото това време, 85% от заплатите на всички работници, служители и директори бяха осигурени. Голяма част от оборота на предприятията, бе поет от държавата. Не бяха редки случаите, в които някои хора и фирми печелеха повече от времето преди епидемията. Тази огромна финансова инжекция позволи на Франция да предвиди към края на годината 7% растеж.

Това не означава, че 100% от французите одобряват действията на президента. Всяка събота около 200 000 от тях изразяват недоволството си. Този брой анархисти, комунисти и „жълти жилетки“ обаче е малцинство, в сравнение с 67 милионна Франция.

За съжаление поради липса на истинска информация и съответната педагогика от страна на управляващите, българското общество със скромните 20% ваксинирани навлиза слепешката в новата вълна ковид с непредвидими последствия.

– –
От фейсбук-страницата на автора, който е български емигрант в Париж отпреди 10 ноември.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.