Не е лесно да се гласува „зелено“: Германците се тревожат каква ще е сметката за климата

Септемврийският ден е парещо горещ и кандидатката на партия „Съюз 90/Зелени“, която се надява да наследи Ангела Меркел на канцлерския пост, излиза на сцената пред стотици поддръжници в очакване да пожъне успех.

Социологически проучвания показват, че климатичните промени са сред основните притеснения за много гласоподаватели и публиката в източния град Хале е съставена основно от студенти и пенсионери, нетърпеливи да чуят как Аналена Бербок планира да опази бъдещето им, или това на техните внуци. Зелените отдавна водят битката срещу глобалното затопляне. Преди изборите на 26 септември в Германия те предлагат може би най-всеобхватната програма за трансформация към въглероден неутралитет на най-голямата икономика в Европа чрез комбинация от държавни стимули и глоби за замърсители.

Но въпреки че гласоподавателите с готовност признават, че са разтревожени за състоянието на планетата, особено след смъртоносните наводнения в Германия през юли, много от тях не желаят да се обвържат с радикалната трансформация, която би била необходима, защото се страхуват от цената, която може да се наложи да платят за нея. „Климатичната криза е сега, каза Бербок на митинга. Ето защо ние трябва да действаме сега, през 2021 година.“

Публиката реагира с учтиви аплодисменти; после слушател зададе въпрос за хората в селските райони, които се притесняват, че промените, необходими за борбата с климатичните промени – като забраната на колите с двигатели с вътрешно горене, биха заплашили начина им на живот.

Бербок каза, че иска електрическите превозни средства да са на достъпни цени за всички в рамките на десетилетие, ако е необходимо със субсидия от до 9000 евро за хората с ниски доходи, но някои хора остават скептични. „Те не обясняват достатъчно откъде ще дойдат парите“, каза Соня Солич, работничка в здравеопазването. Солич поддържа целите на Зелените, но каза, че гласоподавателите като нея имат и други притеснения. „Добри железопътни връзки, добри пътни връзки, за тези неща също трябва да се плаща“, каза тя.

Социологическо проучване от този месец за обществената медия Цет Де Еф показа, че климатът и околната среда са най-важната предизборна тема за 38 процента от отговорилите пред пандемията от коронавируса и миграцията. Според същото проучване, направено по телефона с участието на около 1250 гласоподаватели с възможност за грешка от 2 процентни пункта, Зелените изостават зад социалдемократите и блока ХДС/ХСС на Меркел.

Щефи Лемке, дългогодишна германска депутатка от Зелените, твърди, че двете партии в управлението не смеят да кажат на гласоподавателите суровата истина за промяната в климата, включително за това каква ще е цената. „Проблемът е, че ще е много по-скъпо да не направим нищо“, каза тя, визирайки

30-те милиарда евро, които федералните и щатски правителства наскоро се съгласиха да изхарчат за възстановяване на западните региони, които бяха ударени от опустошителни наводнения това лято. „Ако не променим икономиката и обществото ни, няма да можем да си го позволим.“

Партията, която иска да задели 50 млрд. евро годишно, за да направи страната по-чиста и справедлива, привлече големи дарения от богати личности, разтревожени от климатичните промени. През април биткойн милионер даде половината си състояние на Зелените с надеждата, че те ще регулират със закон консумиращата огромни количества енергия виртуална валута. Тази седмица партията получи рекордно дарение от 1.25 млн. евро от Стивън Шурман, холандският основател на софтуерната компания „Еластик“. „Много е очевидно, че Германия е политическа и икономическа сила, с която всички в Европа и света трябва да се съобразяват“, каза той и добави, че Зелените предлагат „прагматични решения“ на климатичната криза.

Бербок, която е на 40 години и е значително по-млада от двамата си основни противници, цитира неотдавнашен доклад на ООН, според който изтича времето за предотвратяване на катастрофално затопляне на планетата. Тя призова присъстващите в залата в Хале да се обърнат към колегите, приятелите и семействата си – дори бившите си съпрузи – за да подчертаят спешната нужда от избирането на политици, готови да се изправят срещу проблема. „Честно казано, не искам децата ми, които са на 6 и 9 години, или вашите деца и внуци да ни питат след 20 години: „Защо не променихте курса тогава?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.