Двойници, затворници, апаратчици… Пет типа кандидати на изборите в Русия

Трима Борис Вишневски са кандидати в Санкт Петербург

В парламентарните и местни избори в Русия от 17 до 19 септември участват и някои странни кандидати – например двойници или бивша агентка за влияние. Но също така няколко преследвани опозиционери, а естествено и ветерани от старата гвардия на Владимир Путин.

Ето пет категории участници в надпреварата, която партията на властта „Единна Русия“ се очаква да спечели.

Нови лица

Кремъл знае, че „Единна Русия“ е непопулярна. Значи ѝ трябват кандидати, носещи обновление, трябва да ѝ се влее свежа кръв. В тази група се откроява кандидатурата на Денис Проценко. Шеф на голяма московска болница, той внушаваше доверие, бе прям и компетентен, лице на борбата срещу Covid.

Потърсен за включване в листите, той първоначално отказа. В крайна сметка обаче бе лично поканен от Владимир Путин. Докторът се подчини и се впусна в кампанията.

За Проценко започна да се говори през 2015 и 2017 г. в съвсем различен контекст. Опозиционерът Владимир Кара-Мурза разказва как лекарят му спасил живота – поставил диагнози, че е бил тровен при опити за убийство, за които жертвата обвинява Кремъл.

Друго ново лице, очаквано в парламента, е Мария Бутина. Арестувана в САЩ през юли 2018 г., тя прекара година и половина в затвора за опит да се внедри в републиканските среди, близки до Доналд Тръмп, работейки за руското разузнаване.

След като бе освободена и се върна в Русия, тя получи предаване в държавната телевизия Ар Ти и насочи камера например към лицето на опозиционера Алексей Навални, започнал гладна стачка в наказателния си лагер.

Преследвани опозиционери

В обстановката покрай ликвидирането на движението на Навални, властта най-често дърпа юздите на малцината си критици, получили разрешение да се кандидатират.

Андрей Пивоваров примерно води кампания от затвора си в Краснодар, където го държат от май по обвинение, че е сътрудничел със забранена организация, свързана със сваления олигарх Михаил Ходорковски.

Деветнайсетгодишната Дария Артьомова, независим кандидат, борещ се „за промяна“ в общинския съвет на сибирския град Бердск, разказва в Инстаграм за многото заплахи, които получава. Като погребалния венец, изпратен на родителите ѝ.

В Ростов на Дон доброволка от екипа на един опозиционер бе осъдена на пет дни затвор, защото пропагандирала изборната стратегия на организацията на Навални. А тя е забранена, тъй като няколко седмици преди вота бе обявена за „екстремистка“.

Димни завеси

На изборите в Русия всеки път виждаме кандидати, чиято задача е да объркат протестния вот. Най-яркият пример този път е в Санкт Петербург. Там опозиционерът Борис Вишневски, кандидат за общинския съвет, се изправя срещу други двама с името Борис Вишневски – при това всеки с досущ като неговата брада и плешивина.

Други кандидатури са по-трудни за класифициране. В московския Централен избирателен окръг, където се намират Кремъл, парламентът, тайните служби и редица министерства, партията на властта официално не е издигнала нито един кандидат, толкова е непопулярна там.

Според опозицията в Москва обаче „Единна Русия“ се прикрива зад маската на един независим кандидат. Това е Олег Леонов, уважавана фигура, ръководител на сдружение, издирващо изчезнали хора. Той обаче отрича.

Звездите на властта

Ключови фигури от путинската система, Сергей Лавров и Сергей Шойгу, министрите на външните работи и на отбраната, се кандидатират за депутати от „Единна Русия“, силни с авторитета си и 70-те процента одобрение, както сочи анкета на института ВЦИОМ.

Ролята им е да вкарат в релси традиционния електорат на властта, за да не се съблазни да не гласува поради липса на истински залог на тези избори.

А популярността им се очаква да се отрази благоприятно на „Единна Русия“, чийто рейтинг е под 30 на сто заради икономическата стагнация и корупционни скандали.

Пропутиновата опозиция

От двайсет години насам Кремъл приема три формации за парламентарната опозиция, които са послушни и не възразяват по съществените въпроси. Това са комунистите, националистите от ЛДПР и центристите от „Справедлива Русия“.

Тези партии в голяма степен одобриха конституционната реформа, разрешила на Владимир Путин да остане на власт до 2036 г., както и закона, с чиято помощ не бяха допуснати до изборите привържениците на Навални.

Историческите им лидери – 77-годишният Генадий Зюганов, 75-годишният Владимир Жириновски и 68-годишният Сергей Миронов, естествено са кандидати, които ще бъдат преизбрани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.