Как Португалия се нареди сред световните шампиони във ваксинирането

Вицеадмирал Енрике Гоувея и Мелу. Снимка: от тв екрана

Португалия, която е сред световните първенци по ваксиниране срещу коронавируса, дължи голяма част от успеха си на строгостта и хладнокръвието на военноморски офицер в униформа, натоварен с успешното изпълнение на тази мисия.

Аплодиран при пристигането си на посещение във ваксинационен център в община Сейшал, в южните покрайнини на Лисабон, вицеадмирал Енрике Гоувея и Мелу се превърна за няколко месеца в много популярна личност.

„Той върши чудесна работа…Благодарение на него Португалия се превърна в добър ученик!“, изтъква за АФП Розеан Сантуш, дошла да придружи сина си тийнейджър, който трябваше да получи втората си доза ваксина.

„Аз съм само върха на айсберга“, обаче уверява скромно този 60-годишен подводничар с внушителна фигура и посивяла брада.

Ваксинирала вече 80 процента от около десетмилионното си население, страната е рамо до рамо с Малта начело на световната надпревара за имунизация.

„Ние португалците (…) имаме чувство за общност, когато сме атакувани. Бяхме атакувани от вирус, който унищожи живота ни и ние реагирахме по най-добрия начин: обединени, за да победим тази пандемия заедно“, обяснява за АФП този бивш говорител на ВМС.

Полемика и обиди

Играта обаче не беше спечелена, когато в началото на февруари той беше назначен на поста координатор на екипа, натоварен с ваксинационната кампания.

Неговият предшественик беше принуден да подаде оставка на фона на полемика около списъците на лицата, които да бъдат ваксинирани с приоритет, за сметка на медиците на първа линия.

Успокоени от строгостта на военен, португалците можаха да станат свидетели на неговата невъзмутимост, когато вицеадмирал Гоувея и Мелу стоически изтърпя обидите, отправени му пред телевизионните камери от група активисти антиваксъри.

„Те си имат право на мнение, но не и да притискат или да принуждават хората“, каза той решително по повод на тези, които току-що го бяха нарекли „убиец“ пред входа на ваксинационен център.

След този инцидент в средата на август, когато започна ваксинирането на юношите от 12-годишна възраст нагоре, офицерът беше поставен под полицейска охрана.

А когато местните медии му предрекоха бъдеще в политиката, той веднага отхвърли идеята като каза, че иска да си върне „анонимността“ възможно най-бързо.

Спечелване на войната

„Няма да съблека униформата си докато не спечелим войната“, обеща обаче той. Очаква се Португалия да успее да ваксинира напълно 85 на сто от населението си до края на месеца и след това да премине към ново облекчаване на здравните ограничения.

Оказала се сред първите европейски държави, засегнати от варианта Делта, Португалия овладя най-новата вълна от пандемията като засили ваксинационната кампания с поставяне на до 100 000 дози дневно.

Тъй като от няколко седмици броят на новите случаи намалява, от понеделник носенето на маски на открито вече не е задължително.

Вицеадмирал Гоувея и Мелу „успя да вземе бързи решения за ускоряване на темпото, когато това беше възможно“, потвърждава икономистът по здравни въпроси Педру Пита Баруш.

Но, добавя този експерт от „Нова скул ъв бизнес енд икономикс“ („Nova School of Business and Economics“), успехът му се дължи и на доверието на португалците в тяхното обществено здравеопазване. Още преди пандемията Португалия вече беше сред страните с най-голям брой ваксинирано население в света.

За разлика от други държави, Португалия за момента предвижда предлагане на трета доза само за най-уязвими лица.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.