Непопулярната партия на Путин върви към безславна победа

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

Минувачите на московски булевард със засадени от двете страни дървета не обръщат никакво внимание на представителите на управляващата партия „Единна Русия“, агитиращи без ентусиазъм преди парламентарните избори, които ще бъдат произведени от 17 до 19 септември.

Основана през 2001 г., за да подкрепи Владимир Путин, поел властта малко по-рано, „Единна Русия“ има сега рейтинг под 30 процента – много далеч от популярността на своя вдъхновител. Всичко обаче подсказва, че партията ще спечели голяма победа на изборите тази седмица.

Целта на изборите е да бъде постигнато „парламентарно мнозинство от малцинство от избирателите“, обобщава политоложката Екатерина Шулман. За да бъде изпълнена тази задача, „опозиционният електорат не трябва да отиде“ до урните.

Нищо не беше оставено на случайността. Опозицията срещу Кремъл не беше допусната до участие в изборите, след като движението на изпратения в затвора опозиционер Алексей Навални беше забранено за „екстремизъм“, както и всичките му интернет сайтове.

„Тези избори са измислица. Наглостта и безскрупулността, показани от властите, за да си уредят сметките с опозицията, са шокиращи“, изразява недоволство пред АФП Антон Косицин – 26-годишен избирател от Москва.

Реалността обаче си остава и Кремъл е наясно с това: „Всичко непопулярно (в страната) е асоциирано с „Единна Русия“, отбелязва независимият анализатор Валери Соловей.

Корупция и бюрократи

Сред темите, притесняващи руснаците и засягащи пряко партията на Кремъл, са корупцията на елитите и спадът на реалните доходи на населението, който се влоши с коронавирусната пандемия.

Алексей Навални, „черната овца“ на Кремъл, спечели аудиторията си, като засегна тези теми и неравенството в живота. Така например той нарече „Единна Русия“, не без известен успех, „партията на мошениците и крадците“.

Шулман отбелязва също, че формацията на Кремъл е възприемана преди всичко като сборище „на бюрократите и чиновниците“.

Изправен пред тези подводни камъни, Владимир Путин пусна в избирателната надпревара своите най-популярни министри – на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров.

За да се подмлади, партията набира нови личности от асоциации, телевизията и спорта. Руският президент, например, нареди на доктор Денис Проценко да се кандидатира за депутат, след първоначалния му отказ.

Този лекар, имащ репутацията на почтен човек, беше лицето на борбата срещу КОВИД-19, а сега трябва да символизира обещанието за модернизация на една здравна система, подкопана от орязването на бюджета през последните двайсет години.

Друга маневра на Владимир Путин беше обявяването, по-малко от месец преди изборите, на финансова помощ от 10 000 рубли (приблизително 116 евро) за пенсионерите.

По-малкото зло

Тази ключова група от електората наброява около 42 милиона души. Впрочем непопулярна пенсионна реформа допринася от 2018 г. за подкопаване на популярността на „Единна Русия“.

Според Татяна Становая, от центъра за анализи Р. Политик, тези плащания са ефективна мярка, още повече че много руснаци, особено по-възрастните, смятат управляващата партия „за по-малкото зло“. „Има липса на избор (на изборите), свързана с голям страх от дестабилизиране на страната“, казва тя.

Една все още голяма част от населението се опасява от завръщане към хаоса, последвал разпадането на СССР преди 30 години, и смята Путин и неговите хора като преграда.

„Ние си спомняме 90-те години на миналия век, а младите, които са протестно настроени, не са ги преживели. . . те нямат база за сравнение“, отбелязва Нина Янова, московска пенсионерка на 67 години.

Най-накрая, властите са заподозрени, че подготвят и измами, където се налага, предвид ограниченото присъствие на независими наблюдатели, било то местни или международни. „Форматът на тези избори създава благоприятна почва за фалшификации“, обобщава Становая.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.