Кой ще спре безумието на високата скорост в ските?

Спасителни екипи помагат на Матиас Ланцингер, след като падна в супергигантския слалом за Световната купа в Квитфил, Норвегия. Заради травмата кракът му беше ампутиран, а световната федерация по ски започна дискусия как да направи спорта по-безопасен. Снимка: Ройтерс

Тези дни всичко в Световната купа по ски се върти около трагичните последици от падането на австриеца Матиас Ланцингер. Трябваше ли наистина да се случи нещо толкова трагично, за да се вземат мерки и да се спре безумието на високата скорост в ските? Какви са причините, които имат така опустошителни последствия, както при 27-годишния скиор от Абтенау? Този въпрос разделя духовете, тъй като много от експертите – в зависимост от интересите, които представят – са склонни да търсят причините не в себе си, а изтъкват мотиви, грешни решения и неправилно развитие у другите. И дискусията се върти в кръг.

Би било прекалено просто обаче да се припише цялата вина на световната федерация по ски ФИС и на нейния президент в едно със състезателния директор, въпреки че имената на Каспер и на Хуяра често са очерняни. Дори и каузата да се персонализира, проблемът няма да бъде решен. На това мнение е и Руперт Хубер, прокурист и шеф на продукцията в „Атомик“. Фирмата е конкурент на „Фишер“, с каквито ски всъщност караше Ланцингер, но също е засегната от паданията на редица скиори. Последният пример беше норвежецът Аксел Лунд Свиндал.

Какви са границите в ските?

“Границите за ски състезанията не бяха спуснати “отгоре” преди сезона, казва Хубер. Индустрията, състезателите и ФИС седнаха на една маса и одобриха всичко, а скиорите участваха в това решение.” Те настояваха височината от ските до обувката да бъде по-малка, а талията на ските – по-широка, тъй като при падането при слалом “те се отразяват негативно и увеличават скоростта на падане”.

Матиас Ланцингер секунди преди да се контузи в Норвегия. Десетки скиори си играят с риска от падане и травми, като развиват високи скорости и гонят челното класиране на всяка цена. Снимка: Ройтерс

Херман Майер обаче, който смени „Атомик“ с „Хед“, възрази на тези предложения и настоя за по-задълбочена дискусия за границите в ските. По друг въпрос обаче той е на едно мнение с Хубер: прекалено често се отстъпва пред натиска на телевизията и рекламата. “Проведоха се състезания, които изобщо не трябваше да стартират, защото бяха твърде опасни”, казва експертът от „Атомик“. А организаторите постоянно са изправени пред изкушението да организират възможно най-зрелищни състезания. “Със скокове, които са безкрайни. Така падна Свиндал – просто беше прекалено бърз.” При някои писти центробежните сили просто са прекалено мощни, а човек се оказва прекалено слаб.

Прекалено голям ли е рискът?

Друг въпрос, по който се дискутира особено разгорещено след инцидента с Ланцингер, засяга оформянето на трасето. Желанието за повече екшън се видя в Шамони, където пистата предоставяше невероятно дълги скокове при максимална скорост. Face de Bellevarde във френския курорт Валдизер обаче показа нещо друго: едно спускане може да изглежда невероятно между обезопасените скали, а скоростта да не е прекалено висока. Това обаче могат да разберат само специалистите, които знаят къде да спрат.

Включването на професионалисти, които да редят трасетата, изглежда неизбежно. Президентът на ФИС Джанфранко Каспер също смята, че това е “добра идея”. Тя беше обсъждана много пъти, но беше отхвърляна поради съображението, че състезанията щели да станат “прекалено еднообразни”. А самият Каспер питаше: “И кой може да нареди едно състезание по-добре от треньорите, забивали хиляди колове за състезателите си на тренировките?”

За всичко в алпийските ски има “за” и “против”. Няма и универсално решение, което да предотврати фаталните падания. И Каспер потърси отговорност от младите състезатели. Той заяви, че много от тях, които искат да направят фурор и карат прекалено рисковано. Същото обаче важи и за почти сигурния носител на Световната купа Боде Милър, който постоянно балансира по най-зрелищен начин. Той вечно си играе с опасността от падане и от контузии и няма да е учудващо ако му се случи нещо подобно. В състезанията факторът “амбиция” е неизмерима величина, също както и последствията от паданията, при които тялото си остава единствената защита.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.