Защо приказките за президентска република са кьорфишек

 

Президентска република?

„Диктаторът Радев“? (както казва онзи от Банкя).

Понеже и образовани хора чоплят този въпрос, нека малко го изясним.

За да стане България президентска република, трябва да се направи основна промяна в конституцията. Да станем с държавно устройство като Франция или САЩ.

Това може да се направи само с Велико народно събрание, с 400 депутати. Които да приемат ново държавно устройство, с гласуване с квалифицирано мнозинство. Тоест 300 от 400 депутати да го гласуват. Това ще рече ГЕРБ, БСП, ИТН, ДБ и др. да гласуват заедно. Но първо да свикат Велико народно събрание. А сега те не могат да се разберат даже да направят правителство с обикновено мнозинство от 120 депутати.

Както може да се досети средноинтелигентен българин – такова животно „президентска република“ в обозримо бъдеще е невъзможно да стане. Поне толкова обозримо, докато сегашния президент Радев се пенсионира.

А който си мечтае за президентска република с Радев, нека си помисли, че след него може да дойде някой Плевнелиев.

Така или иначе, приказките за президентска република са само семки занимавки, без никакви реални шансове. Няма политическа партия, която да внесе такова предложение, още по-малко да намери подкрепа за свикване на ВНС с тази цел. Абсурд.

В момента България се управлява от служебно правителство вече 5 месеца, сега има и ново служебно правителство. Всички те са назначени от президента и това се хареса повече от пазарлъците в парламента. Но няма как да прерасне в президентска република.

И това, че ще изкараме към 9 месеца със служебно правителство – заслугата е изцяло на партиите и парламента, не на президента. Ново правителство можеше да има още през април. Сега се отлага за декември, не дай Боже пак на избори. С трикратни парламентарни избори за 8 месеца България вече постави световен рекорд.

Тези разправии наистина карат хората да си мислят за президентска република и за един държавник, който „да ни оправи“. Борисов ни оправяше 12 години. Дори за краткия период, в който не беше премиер, пак дърпаше конците и банкери ходеха на срещи с него в гаража му, да го молят за помощ като Капо ди тути капи.

И в момента дърпа конците чрез своя главен прокурор Гешев, с който забърка няколко каши в държавата. Но президентска република като изход е невъзможна.

Българинът ще трябва да се справя с парламентарна република, да избира правилните хора. Няма един, който да дойде „да го оправи“.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.