От протести към предложения: Младите екоактивисти ще трябва да разговарят с хората, определящи политиката

Грета Тунберг. Снимка: от тв екрана

Младите активисти, които се бориха да вкарат темата за промените в климата като приоритетна в световния дневен ред, сега са изправени пред задачата да помогнат за намирането на решения преди срещата на върха на ООН идния месец (КОП 26).

Хиляди млади хора, включително Грета Тунберг, се събират тази седмица в Милано, като около 400 от тях от около 190 страни ще се срещнат с хора, от които зависи вземането на политическите решения, или лично, или виртуално, за да изработят предложения за справяне с глобалното затопляне.

Опасенията, че то се влошава, се засилиха след доклад на ООН през август, в който се предупреждаваше, че положението е опасно близо до това да излезе извън контрол, като светът със сигурност ще се сблъсква с природни катаклизми още години
напред.

„Тези млади хора приеха предизвикателството: спрете да протестирате, започнете да предлагате“, каза пред Ройтерс италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани.

Предложенията им ще бъдат проучени от министрите на енергетиката и климата, а най-добрите ще бъдат взети под внимание на срещата на върха, която ще се състои в Глазгоу, Шотландия.

„Това младо поколение активисти промени политиката“, заяви пред Ройтерс британският правителствен координатор по въпросите на климатичните действия Найджъл Топинг, визирайки ангажиментите на някои страни да намалят въглеродните емисии, поети от тях преди заседанията от конференцията КОП26, на които Великобритания и Италия са съдомакини.

Тези срещи идват на фона на рязко поскъпване на цените на енергията на световните пазари, което поражда опасения от бурни реакции на народите срещу климатичната реформа.

„Те са наистина важен глас, но този глас трябва да заговори по-конкретно, защото само да се казва „трябва да направите повече“ не е достатъчно“, добави Топинг в интервюто.

Макар и новите енергийни и финансови ангажименти на САЩ и Китай да породиха по-голям оптимизъм сред преговарящите, много страни от Г-20, включително големи замърсители като Индия и Китай, все още не са представили осъвременена версия на краткосрочните си климатични планове за действие.

„Този въпрос е на дневен ред и може да помрачи (разговорите)“, каза пред Ройтерс източник, участващ в преговорите в Милано.

Екоактивистите призовават политиците да подкрепят думите си с действия и да извадят милиардите долари, нужни за да отучат света да използва изкопаеми горива за сметка на по-чиста енергия, в година, в която имаше рекордни горещини, наводнения и пожари, отбелязва Ройтерс.

„Имат думата парите; ако богатите страни не преструктурират дълга на бедните страни и не осигурят 500 милиарда долара за действия за климата в периода 2020-2024 г., няма смисъл да се губи време с тези срещи“, казва пред агенцията Оскар Сория от американската природозащитна мрежа „Авааз“.

Макар и от Милано да не се очаква да излезе нищо конкретно като числа, политическите знаци и манифестът на екоактивистите ще зададат тона на срещата в Глазгоу, каза участващият в преговорите източник.

Богатите страни, които преди десет години обещаха да мобилизират по 100 млрд. долара годишно за подпомагане на уязвимите страни да се приспособят и извършат прехода към по-чиста енергия, все още не са постигнали целта си за 2020 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.