Епидемията и българските културни особености

Протест на партия „Възраждане“ срещу маски, ваксини и предпазни мерки. И в други страни има подобни протести, разликата е, че у нас мерките не са толкова строги, не се спазват, а пораженията от епидемията са по-големи. Снимка: от тв репортаж

149 са починали от ковид във вторник, 87 в сряда, 87 в четвъртък, 70 в петък. Това само в болниците. Миналата есен през ноември умираха и по 200 на ден. Ноември наближава. Вирусът заразява и през лятото, но в студено време издишаните пари от устата се кондензират, полепват и предават зараза по-лесно.

Да не бъдем песимисти, но така или иначе, броят на жертвите у нас расте, докато в други страни намалява и премахват мерките. Обществото обаче и в най-смъртоносните моменти на епидемията през зимата повече се вълнуваше защо затварят заведенията и др., недоволстваше от каквито и да е мерки – маски и прочее.

Излишни са възклицанията защо е така у нас, защо сме най-малко ваксинирани в Европа, с най-висока смъртност в един и друг периоди, и т. н. Това са културни особености и който е избрал да живее тук, трябва да ги приеме – ще, не ще.

Половината българи не искат да се ваксинират, показва социологическо проучване. Смятат ваксините за опасност, страх ги е, че има риск нещо да им стане. Същевременно смятат спазващите предпазни мерки и ваксиниращите се за страхливци.

Сред противниците на мерките и ваксините има и високообразовани, и необразовани. Културни особености. Приемат за по-малка опасност вируса, от който у нас умират всеки четирима от 100 заразени, по-точно 42 на 1000 за целия период на епидемията, (миналата година бяха над 60 на 1000). Същевременно сочат като опасност ваксините, от които има по няколко смъртни случая на милион, при това недоказано свързани с ваксините, а с други заболявания и възраст.

Затова средната смъртност от вируса у нас е над 4% от заразените, а средно за света е 2,5%, за Израел – 0,6%, за Франция – 1,6% и т. н. Но у нас философи по темата непрекъснато дават за пример Израел колко са зле, умирали ваксинирани и т. н. От началото на епидемията там са починали 7,7 хил. души при 9 млн. население, в България са починали 21 хил. души при реално население към 6,5 млн. Ама тук много обичат да сочат Израел като лош пример – какво като се ваксинират. Ние сме по-умни от тях…

И такива твърдят, че на починалите от ковид не са им правили аутопсия и затова не се знае от какво са починали. Половината нация са станали специалисти патоанатоми. Как при тоя интерес не се намери една телевизия да покани патоанатом да им обясни, че това са глупави разсъждения.

Както се видя с починалия млад фолкпевец,

 

при смъртен случай обвиняват лекарите,

 

болницата и т. н. Няма начин да умре човек на 30, нали…

Във всички екшъни и трилъри по телевизията, след стрелби и катастрофи, накрая винаги идва една бърза помощ, спасява героя, хепиенд. Може би затова у много хора има изградено детинско съзнание, че лекарите и болниците винаги спасяват. Длъжни са. И ако не могат да спасят някого, значи не са си свършили работата. Не че няма и безотговорни лекари, както във всяка професия. Но у нас, ако умре някой в болница, винаги лекарите са виновни.

И това е културна особеност – да не разбираш живота и опасностите. И в Германия в най-модерните болници не успяват да спасят пациенти от ковид.

Аз лично имах приятел, който умря от ковид на 52 г. здрав, прав, пълен се енергия, настанен в най-модерната болница, всичко опитаха да го спасят. А на село един роднина на 91 и жена му на 88 (тя със сърдечна операция) изкараха ковида за седмица, с температура и главоболие. Съседът им отсреща на улицата на 70 почина. Приятел със сърдечно и онкологично заболяване го изкара вкъщи за 5-6 дни. Мислеше, че ще си отиде.

А фолкпевецът Ангел почина на 36 без никакви проблеми със здравето. Дори дни преди да се разболее обясняваше, че „да чукна на дърво съм здрав, прав” – въпреки участията по пълни дискотеки (виж тук). Види се, чукането на дърво не помага.

В момента изследователи си блъскат главите защо вируса прави така с едни или други. Няма правила с този ковид. Бил обикновено грипче…

Не съм съветвал никого да се ваксинира, нека си вярват и

 

да се спасяват както могат с лимонов сок, сода и витамин С

 

във високи дози. Да не ходят в болница, че „там ще ги уморят“.

Но на онези, които се ваксинират, един съвет – направете си кръвен тест за антитела десетина дена след ваксинация. Да не би да са ви инжестирали изветряла ваксина или обикновен физиологичен разтвор. При културните особености в тази страна трябва по две проверки да си правиш. Както лумпени нападнаха ваксинацонен пункт във Варна, така е възможно някъде да саботират, като унищожават и правят негодни ваксините.

Между 5% и 10% от постъпилите в болница с коронавирус тия дни са ваксинирани. Между 2 и 10% от починалите са ваксинирани. Това се вижда от всекидневния бюлетин на коронавирус.бг за последните 7-8 дни (възраст и др. заболявания на ваксинираните не се уточнява). Трябва да се знае обаче, че общо за последните четири месеца сред починалите от вируса ваксинираните са само 0,77%. Сега се увеличават бавно, както се увеличава и броят на ваксинираните.

Вирусоложката д-р Аргирова е права – сегашният по-висок процент смъртни случаи на ваксинирани вероятно се дължи на купени сертификати без ваксиниране. Няма кой да си признае. Всеки сам си носи отговорност за съдбата си. Но тъй като вирусът е силно заразен, кой как се пази и движи без предпазни средства е проблем и за другите, и за цялото общество. Така че не е само личен въпрос. Такива са културните ни особености.

Най-интересното е, че това още веднъж ни доказва като корумпирана държава. Пак културни особености. Средният нашенец си мисли, че корупцията е нещо присъщо само на управляващите. Не, не само. Тя е вътре в него, повечето българи приемат на дребно корупцията всеки ден, да си решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят някакъв ред. И затова голям процент радушно приемат чекмеджетата с пачки на Борисов. В социалните мрежи имаше коментари – „Е, какво като има пари, премиер е, работи човека, изкарва пари”, и т. н.

Нищо чудно в чужбина скоро да откажат да признават български сертификати за ваксинация. Може да останем оградени като в клетка – дивите българи.

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.