Париж: Ще успее ли Блинкън да намали напрежението между САЩ и Франция

Антъни Блинкън. Снимка: от тв екрана

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристига тази седмица в Париж, за да се срещне с френските ръководители и да се опита да предприеме конкретни стъпки, позволяващи да се затвърди помирението между САЩ и Франция след безпрецедентна криза в отношенията.

Държавният секретар ще бъде във френската столица от днес, 4 октомври, до сряда, 6 октомври, за среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и „ще се срещне и с френските си колеги, за да разговаря за укрепване на жизненоважните отношения между САЩ и Франция по редица въпроси“, съобщи в петък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Предвидена е среща на четири очи с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан, след като миналата седмица в Ню Йорк двамата дипломати постигнаха съгласие, че е дошло време да се обърне нова страница.

До края на миналата седмица Вашингтон не бе уточнил дали Антъни Блинкън ще се срещне и с френския президент Еманюел Макрон.

Захлаждането в отношенията настъпи в средата на септември, когато американският президент Джо Байдън обяви новия съюз с Австралия и Великобритания в Индо-Тихоокеанския регион в рамките на големия му външнополитически приоритет – възпирането на Китай.

Това стратегическо партньорство, наречено АУКУС, предизвика гневна реакция от страна на Франция, защото доведе до прекъсването от страна на Австралия на мегадоговор за покупка на френски подводници.

„Много работа“

Париж обвини Вашингтон в предателство, нарече случилото се „удар в гърба“ и „нарушаване на доверието между съюзници“.

Френският президент Макрон дори извика „за консултации“ посланика на Франция в САЩ, за първи път в отношенията на двете приятелски държави. Посланикът Филип Етиен се върна в сряда във Вашингтон, където в четвъртък се срещна първо със съветника на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, а в петък и с Блинкън.

Това стана, след като междувременно Байдън и Макрон разговаряха по телефона по-миналата седмица и започна известно намаляване на напрежението.

Стопанинът на Белия дом призна, че САЩ е можело да комуникират по-добре с дългогодишния си съюзник. Двамата държавни глави започнаха „процес на задълбочени консултации“ за възстановяване на доверието.

Визитата на Антъни Блинкън в Париж ще е етап от този процес преди срещата между Еманюел Макрон и Джо Байдън в края на октомври в Европа.

Американският държавен секретар ще обсъди с френските ръководители „сигурността в Индо-Тихоокеанския регион“, но също така „климатичната криза, икономическото възстановяване след пандемията от КОВИД-19“ и „трансатлантическите отношения“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Признаваме“, че помирението „изисква време и ще е необходима много работа“, каза в петък американският заместник-държавен секретар по въпросите на Европа Карън Донфрид.

„Нашите разговори трябва да доведат до конкретни действия, които да покажат как чрез съвместна работа ще възстановим доверието“, добави тя, без да казва дали след преговорите в Париж страните в тях ще направят изявления. Тя увери, че съюзът АУКУС няма за цел да „замести“ други партньорства. „Напротив, приветстваме възможността да обсъдим как можем да включим Европейския съюз и други партньорства в инициативите ни в Индо-Тихоокеанския регион“, допълни дипломатката.

Европейски източник неотдавна изрази надежда, че френско-американската криза е била за добро, за да позволи двете страни да „си изяснят“ въпроса за проекта за европейска отбрана, допълваща НАТО – идея, прокарвана по-специално от Еманюел Макрон.

След Париж Антъни Блинкън се очаква да посети на 7 и 8 октомври Мексико. Това ще е първата му си визита в съседната на САЩ държава, откакто бе назначен за държавен секретар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.