Уморени от скандали: Чехите ще решат съдбата на Бабиш през уикенда

Уморени от трупащите се обвинения във финансови злоупотреби срещу премиера Андрей Бабиш, чешките гласоподаватели може да изгонят от властта милиардера бизнесмен на двудневните парламентарни избори, които започват в петък.

Според проучванията възможно е центристката популистка партия на Бабиш „Действие на недоволните граждани“ (АНО) да излезе на първото място с малка преднина, но гласовете ѝ ще са крайно недостатъчни за мнозинство. Това може да принуди АНО да търси споразумение с крайнодесните националисти, за да остане на власт, тъй като двете малки партии, подкрепящи сегашното правителство на малцинството, може да не получат достатъчно гласове, за да останат в парламента.

Правителство, съставено от двата основни опозиционни лявоцентристки и дясноцентристки блока, които според проучванията биха могли да съберат мнозинство, вероятно ще подобри отношенията на Прага с институциите на ЕС и ще смекчи реториката против Брюксел.

Бабиш управляваше в години на увеличаващ се просперитет, но беше и в центъра на разследвания от Европейската комисия за конфликт на интереси, проточило се полицейско разследване по обвинения, че неоснователно е получил европейска субсидия и пресните разкрития, че е използвал офшорни фирми, за да купи недвижим имот във Франция.

Пенсионерката Яна Пешкова каза, че ще гласува за една от двете основни опозиционни групи с надеждата, че централноевропейската държава ще изчисти имиджа си, опетнен от скандалите около Бабиш.

„Съсипахме (…) доброто име на страната в чужбина, което имахме благодарение на (първия лидер след комунизма) Вацлав Хавел (…), така че нашите чуждестранни партньори със сигурност ще оценят едно ново начало“, каза тя.

Най-голямата опозиционна група, дясноцентристката коалиция „Заедно“, постави билбордове с лозунг, който разчита да извлече полза от подобни чувства: „Имаме шанс да имаме премиер, от когото да не се срамуваме“.

„На Бабиш не може да му се вярва. Всеки път, когато хората изразят съмнения за управлението му или личните му връзки, той сочи към другите и не може да даде прозрачно обяснение“, каза Павел Ебр, 39-годишен управител на недвижими имоти. „Пандемията също можеше да бъде управлявана по-добре, както показаха проучвания“, добави той.

ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Бабиш си създаваше имидж на ефикасен управленец и има твърдо ядро от избиратели след увеличаване на пенсиите и заплатите, плюс намаляване на данъци, въпреки че тези ходове повишиха бюджетния дефицит.

Той преодоля спадането на популярността си, когато страната се оказа с едно от най-високите нива на починали от коронавируса на глава от населението в Европа, а правителството не можеше да реши каква да е политиката за справяне с пандемията. Бабиш прибегна до антибрюкселска и антимигрантска реторика и се обяви против целите на ЕС за намаляване на нивата на въглеродния диоксид. „Не искаме повече Брюксел“, каза той, обръщайки се към гласоподавателите във „Фейсбук“. „Няма да пуснем нито един нелегален мигрант“, заяви той.

Бабиш отрича да е извършил нещо нередно във връзка с разкритията за офшорните фирми, разследването за измама и проверката на Европейската комисия, която установи, че той все още контролира бизнеса на холдинга си „Агроферт“, прехвърлен на доверителни фондове през 2017 г., преди да стане премиер.

„АНО управлява вече известно време и помагаше на хората. Хората имат повече пари“, каза 56-годишната лабораторна химичка Зузана Крахулцова. „Всеки има някакви тайни. Бабиш влезе в политиката като богат човек и няма причина да се обогатява“, допълни тя.

Според последните проучвания преди изборите АНО с малко води пред основната опозиция „Заедно“, следвана от либералните лявоцентристки „Пирати“/“Кметове“ и крайнодясната партия „Свобода и пряка демокрация“ (СПД).

„Заедно“ и „Пирати“/“Кметове“, които като цяло са проевропейски настроени, смятат да съставят коалиционно правителство, ако си осигурят достатъчно гласове за мнозинство. На баланса на силите може да повлияят някои малки партии, които са на ръба да влязат в парламента.

Президентът Милош Земан каза, че ще даде на най-голямата самостоятелна партия, която почти сигурно ще е АНО на Бабиш, първия шанс за сформиране на кабинет. Бабиш не изключва възможността да се обърне към СПД, ако му се наложи, но отхвърли най-важната точка от дневния ѝ ред – референдума за излизане от ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.