Дмитрий Муратов: Нобеловата награда е за убитите ми колеги

Дмитрий Муратов и Мария Реса. Снимка: от тв екрана

Дмитрий Муратов, главен редактор на „Новая газета“, и филипинската журналистка Мария Реса получиха Нобеловата награда за мир. Това бе обявено от Норвежкия нобелов комитет в Осло. Двамата журналисти получиха наградата за „усилията си за запазване на свободата на мисълта като предпоставка за демокрация и мир“.

„От основаването си през 1993 г. „Новая газета“ публикува критични статии по различни теми – от корупция, полицейско насилие, незаконни арести, манипулиране на избори, фабрики за тролове до използването на руски войски в Русия и извън нея. Противниците на „Новая газета“ отговориха със заплахи, насилие и убийства.

Шестима от журналистите на вестника, включително Анна Политковская, която пише за войната в Чечения, са убити от основаването му. Въпреки убийствата и заплахите главният редактор Муратов не се отказа от принципа на независимост и последователно защитаваше правото на журналистите да пишат по избрани от тях теми, стига това да отговаря на професионалните и етичните стандарти на журналистиката“, заяви ръководителят на комисията Берит Райс-Андерсен.

Муратов заяви, че ще дари част от Нобеловата награда на фондация „Кръг на добротата“, която помага на деца с тежки и редки заболявания. Той посвещава наградата на убитите журналисти от „Новая газета“.

58-годишната Мария Реса е първият Нобелов лауреат, роден във Филаделфия. Работила е като водещ следовател на CNN в Югоизточна Азия и е оглавявала новинарското издание Rappler, което е в опозиция на филипинския президент Робърт Дутерте.
През 2019 г. филипинските власти я обвиняват в киберпрестъпление след публикации на Реса за нарушения на човешките права в страната. Законодателството за киберпрестъпленията, прието по време на управлението на президента Дутерте, е многократно критикувано. Противниците на Дутерте са убедени, че законът се е превърнал в инструмент за тормоз над журналистите. Реса може да бъде осъдена на до шест години затвор.

Дмитрий Муратов основава „Новая газета“ (първоначално „Новая ежедневная газета“) през 1993 г. заедно с колеги от златната ера на „Комсомолская правда“ през 80-те години на ХХ в. Оглавява вестника в продължение на много години и под негово ръководство той отразява войната в Чечения, корупцията в световен мащаб и в страната, преследванията и нарушенията на човешките права. Неговите журналисти са спечелили повече от 60 професионални награди, включително награда „Пулицър“.

Шестима от журналистите на вестника са убити заради професионалната си дейност. Това са Игор Домников (2000 г.), Юрий Щекочихин (2003 г.), Анна Политковская (2006 г.), Анастасия Бабурова (2009 г.), както и адвокат Станислав Маркелов (2009 г.) и правозащитничката и служителка на „Мемориал“ Наталия Естемирова (2009 г.).

Ден преди Муратов да бъде обявен за носител на Нобеловата награда за мир – 7 октомври 2021 г. – изтече срокът за изправяне пред съда на поръчителите на убийството на Анна Политковская, починала точно преди 15 години. Истинските вдъхновители никога не са назовани и редакцията ще се опита да ги идентифицира и разкрие имената им.

Нобеловата награда за мир е на стойност 10 милиона крони (около 1,14 милиона долара). Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември в Осло в присъствието на норвежкия крал Харалд V.

Муратов е първият гражданин на Руската федерация, удостоен с тази награда. Сред предишните лауреати са физикът и борец за човешки права Андрей Сахаров (1975 г.) и първият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов (1990 г.).

Превод e-vestnik

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.