Възход и падение на младия Курц

Себастиан Курц и Бойко Борисов. Снимка: от тв екрана

Себастиян Курц подава оставка от поста си на федерален канцлер на австрийското правителство. Това се случва броени дни след като антикорупционната прокуратура отправи тежки обвинения срещу него.

Отначало Курц категорично отказваше да се оттегли, но след като президентът на страната Александър ван дер Белен и коалиционният му партньор от Зелените вицеканцлерът Вернер Коглер недвусмислено дадоха да се разбере, че това е единственият възможен начин за избягване на политическата криза, Курц все пак отстъпи и посочи за свой приемник начело на правителството досегашния външен министър Александър Шаленберг.

В същото време Курц запазва поста си на председател на Австрийската народна партия и ще застане начело на парламентарната ѝ група. Но това едва ли ще е за дълго. С това приключва приказката на австрийското дете-чудо.

Въпреки че така и не завършва висшето си образование, на 25 години Курц е назначен за държавен секретар по интеграцията с ранг на министър, на 27 години става най-младият външен министър в света. На 30 поема ръководството на АНП, а на 31 става най-младият премиер в света. Първият му мандат продължава само две години и половина и завършва след т.нар. Афера Ибица.

Тогава Курц успява да се измъкне чист и всички негативи се поемат от коалиционният му партньор вицеканцлерът и лидер на Австрийската свободна партия Кристиян Щрахе. Курц печели предсрочните избори със съкрушителен резултат и вторият му мандат върви успешно, независимо от Корона кризата.

Но ситуацията се влошава след като антикорупционната прокуратура започва разследвания срещу него, първоначално за лъжливи показания пред специалната парламентарна комисия, разследваща аферата Ибица. Впоследствие се появяват и новите по-тежки обвинения за корупция, които доведоха до днешната оставка. Така вторият му мандат продължава само година и девет месеца.

Ще успее ли Себастиян Курц отново да възкръсне като птицата Феникс? Този път това изглежда невъзможно. Независимо от развитието на съдебната сага, моралните поражения за имиджа на Курц вече са изключително тежки и по-всичко изглежда бляскавата му кариера ще приключи преждевременно едва на 35 години.

Жалко, защото Курц има качествата да бъде не само премиер на Австрия, но и лидер на европейско ниво. Липсва му само най-важното – почтеността. А за негово съжаление това е нещо, на което старомодните австрийци все още държат.

От страницата на автора

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.