Кой е Петър Фиала? Фен на Джеймс Бонд може да стане чешки премиер

Петър Фиала. Снимка: от тв екрана

Петър Фиала, който може да стане следващият чешки министър-председател, е бивш преподавател по политология, както и почитател на филмите за Джеймс Бонд, на литературата и на футбола.

„Всъщност аз съм Джеймс Бонд“, каза веднъж Фиала в интервю. „Бонд може да стреля добре, както и аз. Говори също няколко езика и е добре образован, и аз се надявам, че отговарям и на тези критерии“, заяви той.

С брада и очила, Фиала, който грижливо пази личния си живот в тайна, сега изпълнява най-важната мисия в живота си, след като изведе десноцентристкото обединение „Заедно“ до победа с малка преднина на парламентарните избори през уикенда.

„Заедно“ победи центристката популистка партия АНО („Действие на недоволните граждани“) на министър-председателя милиардер Андрей Бабиш, на когото по време на цялата предизборна кампания проучванията предричаха крайна победа.

„Дадохме на Чешката република шанс за по-добро бъдеще. Това е промяна, ние сме промяна, вие сте промяна“, заяви Фиала на привържениците си след изборите.

Обединението „Заедно“ включва центристкия Християндемокатичен съюз – Чехословашка народна партия, десноцентристката партия ТОП 09 (Традиция, Отговорност, Просперитет), както и дясната Гражданска демократическа партия (ОДС), чийто председател от 2014 г. е Фиала.

Той влезе в политиката през 2011 г. като научен съветник на тогавашния премиер, а година по-късно – и на министъра на образованието. Беше избран за депутат на парламентарните избори през октомври 2013 г., преди да се присъедини към ОДС месец по-късно и да стане неин председател през януари 2014 г. Фиала замени на този пост бившия премиер Петер Нечас, чието правителство беше свалено през 2013 г. на фона на скандал с любовницата на министър-председателя.

Прагматичен вярващ

Роден във втория по големина чешки град Бърно на 1 септември 1964 г., Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани.

„В нашето семейство беше нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси“, заяви веднъж той. „Бях отгледан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете“, каза Фиала.

Вероятният бъдещ премиер, който носи сако от 15-годишна възраст, има диплома по чешки език и литература, както и по история. Работил е като историк и журналист.

След свалянето на комунистическия тоталитарен режим в бивша Чехословакия през 1989 г. Фиала става съосновател на катедрата по политология в Масариковия университет в Бърно – предмет, който дотогава е забранен.

Той оглавява катедрата от 1993 до 2002 г., преди да започне да отговаря в продължение на две години за международните отношения и европейските изследвания.

Фиала, който през 2002 г. става първия в страната професор по политология, заема поста ректор на Масариковия университет от 2004 до 2011 г. Той е автор на няколко научни труда за политика, религия и история и понякога е критикуван, че е скучен и лишен от емоции. Прагматичен вярващ, той е кръстен през 1986 г., когато Църквата още е преследвана от комунистическото правителство.

„За мен вярата означава определено тълкуване на света, но тя няма отговор за всяка ситуация“, каза Фиала в интервю.

„Основното е, че човекът създаден като свободно същество“, добави той. Въпреки осанката си на професор, до 40-годишна възраст Фиала е бил активен футболист. Обича също тениса, стрелбата, ските и плуването. Почитател е и на джаза. През 1992 г. се жени за съпругата си Яна, с която имат три деца.

Двамата се запознават по време на Нежната революция през 1989 г. и Фиала каза веднъж, че част от първата им любовна среща е била на гробище.

„Моят личен живот се слива със социалния до такава степен, че се запознах със свободата и с бъдещата ми съпруга през ноември 1989 г. И оттогава обичам и двете“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.