Защо гражданството на Кирил Петков се превръща в основен въпрос на тези избори?

Кирил Петков. Снимка: от тв екрана

Вълненията за гражданството на Кирил Петков са на път да станат основен въпрос в предизборните кампании на партиите.
Неговата декларация, че няма друго гражданство и документи, внесени в Конституционния съд, се обсъждат като национален спор от широките народни маси в социалните мрежи.

Какво се разбира от споровете?

Някои смятат, че Конституционният съд ще осъди Кирил Петков на затвор. Други смятат, че вече го е осъдил…
Като се съди по коментарите във Фейсбук, на Кирил Петков му искат като минимум 20 години затвор или доживотна без право на замяна.

Случай като този е полезен за обществото, да научат хората нещо за държавата и правото. Да научат каква е разликата между Конституция и Наказателен кодекс. Да научат, че нарушение на конституцията не е равнозначно на престъпление. И че Конституционният съд не осъжда хора.

Съдиите още не са се произнесли по казуса, ама на Петков вече са му приготвили въжето.

Съдиите трябва да решат следния казус – от кой момент човек с двойно гражданство започва да се смята само за български гражданин? От момента когато е подал заявление за отказ или от момента, когато процедурата в чуждата държава приключи.

Петков е подал молба за отказ от канадско гражданство, нотариално заверена, след която не може да има връщане назад. Тоест – няма как канадските власти да му откажат. След това е назначен като служебен министър. Сега Конституционният съд може да реши, че Петков е имал канадско гражданство докато е бил министър, защото още не е имало пристигнал документ от Канада към онзи момент. Така или иначе, отказът му от гражданство е приет. Вече не е канадски гражданин, независимо от кой момент.

Разбира се, ще продължи гигантския шум в големите медии, които все още обслужват Борисов, за гражданството на Петков. И повечето партии са засегнати от появата на новия политически субект и правят всичко възможно да раздухват въпроса.

Конституционният съд може да реши, че човек с двойно гражданство е бил министър. Но дали има извършено престъпление е отделен въпрос, който се доказва и разглежда в друг съд. Гешевтурата няма да пропусне да обвини един изобличител на управлението на Борисов.

Гръмките твърдения, че Петков е излъгал, извършил измама, подписал документ с невярно съдържание и т. н. са чиста политическа атака. Назначението на Петков може да се окаже в нарушение на конституцията, но той да не е извършил никакво престъпление. В социалните мрежи нашироко цитират чл. 313 от Наказателния кодекс, който бил нарушен. Трябва да има умишлено действие от страна на Петков, а то не може да се смята и за неумишлено престъпление. Юристи са му обяснили, че е достатъчно да подаде заявление за отказ от канадското му гражданство и той е подписал декларация, че няма друго гражданство.

Интерпретацията, че е излъгал е пропаганден фишек. Но засега медии и политици го обявяват гръмко за престъпление. Което само амбицира отвратени от управлението на Борисов да гласуват за Петков.

Борисов е давал неколкократно повод да бъде съден или разследван, но не е имало такива вълнения, като с гражданството на Петков.
Защо досега юридическият капацитет Даниел Вълчев не излезе да обясни от телевизионния екран как Борисов е извършил престъпление, по кой член точно, както охотно обяснява казуса с Кирил Петков…

Съвсем отделен въпрос е, че изискването за отказ от чуждо гражданство, за да се кандидатираш за депутат или министър в България, противоречи на Европейската конвенция за гражданството и други международни спогодби за правата, които България е подписала.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.