Рим: Неимунизираните имат угризения, че не са си сложили ваксина

Доброволци са включени в проверките за температура и взимане на проби за коронавирус на улицата в Италия. Снимка: ЕПА/БТА

В болница в Рим преобладаващата част от пациентите, приети в интензивното Covid отделение, не са ваксинирани. Сред тях е Франческо – антиваксър, който днес съжалява, че не си е сложил инжекция.

„Ваксината не вдъхва доверие, но, за съжаление, трябва да се направи, тъй като, така или иначе, е единственото, което може да помогне в този конкретен етап от пандемията“, обяснява този 41-годишен мъж от болничната си стая.

„След тези, за съжаление, трудни преживявания, през които минах, ще го направя“, казва той в отговор на въпрос дали ще се ваксинира.

В Covid болницата „Иституто клинико Казалпалоко“ в Рим от 19-те пациенти в интензивното отделение, 17 не са ваксинирани, обяснява професор Роберто Мецаноте – медицинският директор на лечебното заведение.

„Между 90 и 95 на сто от нашите пациенти в интензивното отделение не са ваксинирани“, на останалите е направена само една доза или са с патология в напреднала възраст, подчертава лекарят. „Именно те са изложени на най-голям риск, тези, чието състояние най-лесно се влошава и които се нуждаят от интубиране и респиратор“.

Друг пациент – 55-годишният Салваторе, разказва, че не е успял да се ваксинира, преди да се разболее тежко. Имал насрочен час за поставяне на препарата, но не отишъл, защото нямал време.

„За няколко часа от човека, пълен с живот, какъвто бях, остана само обвивката, останах без сили“, спомня си той. Сега е на кислород и с пулсов оксиметър на пръста.

Казва, че почти не съчувства на протестиращите, които се противопоставят на здравния пропуск или ваксинацията. Те излязоха по улиците на италианската столица миналия уикенд, щурмуваха централата на главната профсъюзна конфедерация – Италианската обща конфедерация на труда, и нападнаха персонал на болница. „Те не разбират, не осъзнават какво се случва“.

За да насърчи ваксинирането и да не допусне поява на огнища в предприятията и администрацията, от утре здравният пропуск ще стане задължителен за работещите в Италия. Големи протестни прояви са насрочени за края на седмицата в Рим.

Причините, поради които пациентите са избрали да не се ваксинират, варират, казва професор Мецаноте, но главната е „страхът, че ваксината е вредна“. „Странно е (. . .) – не се страхуват от Covid, но ги е страх от ваксината“, добавя той. .

Като първата европейска страна, засегната от пандемията през февруари 2020 г., Италия плати тежка цена с над 130 000 починали. Сега повече от 80 на сто от хората над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани.

Според Роберто Мецаноте други италиански болници също регистрират повишен процент на неваксинирани пациенти с Covid.

„Понастоящем, имаме само един инструмент за спиране на пандемията и това е ваксинацията“, заключава той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.