Евтината виагра намалява самоубийствата при мъжете

Депресията често води до спад на либидото. Но какво да кажем за обратното? Колко вероятно е липсата на сексуална интимност в живота да предизвика депресия? Едно скорошно проучване, публикувано тази година в European Journal of Epidemiology установява връзка между достъпността на генеричната виагра и самоубийствата при мъжете, намеквайки за причинно-следствения ефект от липсата на сексуална интимност върху влошаването на психичното здраве.

През юли 2013 г. изтичат патентните права на силденафил (генерична виагра)в Швеция. В страната 12 таблетки Виагра са стрували около 1200 шведски крони (180 щатски долара). След прекратяването на патентните права цената на силденафил е 300 шведски крони (45 щатски долара) – драстичен спад от 75% в цената на Виагра. (У нас опаковка „Силденафил“, 50 мг, струва около 15-20 лв. – бел. ред.)

„Броят на шведските мъже, използващи силденафил, е средно 62 000 годишно в периода 2007-2012 г. Този брой се увеличава до 101 000 за периода 2014-2017 г.“

Проучването на Ралф Каталано и др. използва месечния брой на самоубийствата сред шведските мъже на възраст 50-59 години (косвен показател за психичното здраве на населението) и изследва дали той се е променил, след като виаграта е станала по-достъпна. Според изследователите тази възрастова група е избрана поради две причини.

В тази възрастова група се наблюдава най-бързото нарастване на броя на предписанията за силденафил за лечение на еректилна дисфункция в сравнение с всяка друга, след 2013 г.

В исторически план в тази възрастова група са регистрирани най-много самоубийства в сравнение с която и да е друга.

Данните от 120 месеца (януари 2005 г. – декември 2014 г.) показват, че в месеците след изтичането на патента (юли 2013 г.) броят на самоубийствата е намалял. Изследователите изчисляват, че след спада на цените на силденафил всеки месец са се случвали средно 65 самоубийства по-малко.

Статистическите проверки, извършени от изследователите, показват, че връзката „не би могла да възникне от общи тенденции или сезонност, пристрастни извадки или обратна причинно-следствена връзка“.

„Нашето откритие би се появило по случайност по-малко от веднъж на 10 000 експеримента (т.е. точкова оценка от -4,66 със стандартна грешка от 0,94)“

Според изследователите констатациите предполагат, че здравословният сексуален живот предлага известна защита срещу депресия, освен че спомага за по-голямо щастие, чувство за принадлежност, желаност и самоуважение и удовлетвореност от живота.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.