Генерал Анте Готовина – герой или бандит?

За едни хърватският генерал Анте Готовина е елитен боец и герой на хърватската независимост, за други той е бандит. От днес генералът ще отговаря пред Международния трибунал за военни престъпления

За някои генерал Анте Готовина е герой на хърватската независимост. За други е престъпник и бандит, виновен за смъртта на десетки сърби. Снимка: Ройтерс

Генерал Анте Готовина беше арестуван през декември 2005 година, след като четири години беше издирван от Международния трибунал за военни престъпления, извършени срещу сърбите в Хърватия в края на сърбо-хърватския конфликт (1991-1995). В Хърватия го почитат като герой на войната за независимост, но критиците му го обрисуват като престъпник. Те се позовават на информации в печата за кражби и за едно отвличане в рамките на афера за кражба на бижута, извършени във Франция през 80-те години, които през 1986-а доведоха до осъждането му на пет години затвор.

Готовина е роден на 12 октомври 1955 година на остров Пасман, близо до Задар (Централна Хърватия). Напуска страната си едва на 16 години и започва работа като моряк в международна транспортна компания. Авантюристичният му дух го отвежда в Чуждестранния легион. През 1979 година, след като е служил във втори чуждестранен парашутен полк, приключва военната си служба с чин младши сержант и получава френско гражданство. По време на мисия в Африка е ранен, а травмата го прави неспособен да участва в боеве.

След това едрият мъж със зелени очи, имащ репутацията на ухажор, работи за охранителна фирма и пребивава за дълги периоди в Централна и Южна Америка, където обучава местни членове на военизирани формирования.

Когато Хърватия провъзгласява независимостта си от бивша Югославия и през 1991 година избухва войната със сръбските сепаратисти, подкрепени от управляващия режим в Белград, Готовина се връща в страната си и предлага услугите си.
Налага се благодарение на качествата си. Бившият младши сержант в Чуждестранния легион бързо изкачва стъпалата във военната йерархия и една година след началото на войната вече е генерал. С приближаването на края на конфликта, през август 1995 година, е

Продавач на телевизори в Баня Лука гледа бившия хърватски генерал Анте Готовина, който на 11 март се изправя пред Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Снимка: Ройтерс

назначен за командващ операция „Буря“. Целта й е да възвърне контрола над района на Книн, намиращ се тогава в ръцете на сръбските сепаратисти. Мисията приключва за 48 часа, но репресиите, извършени при операцията, специално избиването на най-малко 150 цивилни сърби, става причина той да бъде обвинен от Международния трибунал.

Готовина е изпратен в пенсия от президента Стипе Месич. Причината е, че заедно с други военни подписва писмо, критикуващо сътрудничеството с Международния трибунал. Генералът изчезва веднага след публикуването на обвинителния акт срещу него, в средата на 2001 година.

В интервю за хърватски седмичник през 2003 година той предложи да се предаде, ако бъде анулиран обвинителният акт срещу него – инициатива, която впоследствие беше подкрепена от държавния глава. Адвокатите му повториха предложението многократно. Прокурорът на Международния трибунал Карла дел Понте обаче отказваше всякакви преговори.
Няколко месеца преди арестуването на Готовина печатът спомена за евентуалното му пребиваване във Франция, благодарение помощта на бивши легионери. Париж беше уверил, че той не е на френска територия. Чуждестранният легион също беше заявил, че никога не е защитавал беглеца, макар че е служил с „чест и вярност“ в редиците му.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.