Защо в Ливан е такава бъркотия?

След взрива в Бейрут на 4 август 2020 г. Снимка: АП/БТА

Най-малко шестима души бяха застреляни в Бейрут вчера, след като демонстрации, свързани с разследване на опустошителния взрив на пристанището миналата година, предизвикаха най-сериозното гражданско насилие в града от години.

Най-новото кръвопролитие още повече увеличава бедите на страната, преживяваща един от най-тежките икономически сривове в света. Следва общ преглед на ливанската криза.

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Вчерашната стрелба избухна, след като протестиращи се събраха за демонстрация, свикана от Хизбула и нейния съюзник Амал, за да настояват за отстраняване на съдията, разследващ взрива на пристанището.

Политическото напрежение се увеличава заради разследването на експлозията, при която загинаха над 200 човека и бяха разрушени части от Бейрут.

Съдията иска да разпита редица висши политици и служители по сигурността, включително съюзници на Хизбула, заподозрени в небрежност, довела до експлозията, която беше причинена от огромно количество амониев нитрат. Всички те отричат да са направили нещо нередно.

МЕЖДУОБЩНОСТНИ РАЗДЕЛЕНИЯ

Кризата, свързана с разследването, се корени в един от основните проблеми на Ливан: междуобщностната политика, която разделя ливанците и подхранва граждански конфликт, откакто страната е получила независимост. Шиитите и християните са на срещуположните страни в това противопоставяне.

Някои от най-високопоставените заподозрени, търсени за разпит по подозрение в небрежност, са шиитски съюзници на тежковъоръжената шиитска организация Хизбула, подкрепяна от Иран.

Водещият следовател Тарек Битар издаде тази седмица заповед за арест на един от тях – Али Хасан Халил, бивш финансов министър, който е дясната ръка на председателя на парламента – шиита Набих Бери, който е близък съюзник на Хизбула.

Битар иска да разпита и нешиитски длъжностни лица. Сред тях са бившият министър-председател Хасан Диаб, един сунит, генерал християнин и високопоставеният християнски политик Юсеф Фенианос, съюзник на Хизбула.

Разследването се сблъсква с яростна съпротива от шиитите, но се радва на широка подкрепа сред християните, дори от главния християнски съюзник на Хизбула – президента Мишел Аун. Това предизвиква напрежение между партията на Аун и Хизбула, казват политически източници.

Въпросът е деликатен за християнските партии отчасти защото, макар при взрива на пристанището да загинаха много мюсюлмани, материалните щети бяха основно в райони с преобладаващо християнско население.

ИКОНОМИЧЕСКИ СРИВ

Най-новото кръвопролитие става на фона на една от най-тежките икономически депресии в света, тръгнала от сриването на ливанската финансова система през 2019 г.

Сривът, докарал до бедност около три четвърти от ливанците и довел до падане на стойността на валутата с 90 процента, беше причинен от продължило десетилетия лошо управление и корупция от страна на разделения по общностен признак елит.

Новото правителство на министър-председателя Наджиб Микати обещава да поднови преговорите с МВФ за осигуряване на спасителен пакет.

Ливан обаче трябва първо да постигне съгласие за размера на огромните загуби във финансовата система и за това как те да бъдат поделени – нещо, което правителството, банките и централната банка не успяха да направят миналата година.

Междувременно сривът на Ливан кара още повече хора да емигрират, а това е изтичане на мозъци от всички общности в страната, което според икономисти ще върне Ливан с години назад.

ЧУЖДО ВЛИЯНИЕ

Чуждестранните интереси усложняват ливанската мрежа от междуобщностни съперничества. Съотношението на силите в Ливан от години се накланя в полза на Хизбула и нейните съюзници и във вреда на фракциите, обвързани със западните правителства и ръководените от сунити арабски държави от Залива, които до голяма степен са изоставили своите ливански съюзници.

Хизбула, основана от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция и станала по-силна от държавата, смята разследването за част от подкрепяна от САЩ кампания, насочена към отслабване на нейното влияние, и обвинява Вашингтон, че се намесва в разследването, за да обслужва своя дневен ред срещу Хизбула.

Тази седмица Вашингтон, който е включил Хизбула в списъка си на терористичните организации, осъди сплашването, което според него групировката упражнява срещу съдебните власти. Франция също подкрепи разследването, като каза, че то трябва да се проведе по независим и безпристрастен начин.

Саудитска Арабия изостави стария си мюсюлмански сунитски съюзник в Ливан – Саад Харири, но поддържа добри отношения с командира на въоръжено формирование Самир Жажа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.