Как решението за гражданството на Петков в Конституционния съд може да постигне обратен ефект

Повечето конституционни съдии са избирани на квоти от основните партии в парламента, също и от президента. Само четирима от 12-те му членове са избрани от общото събрание на съдиите от ВКС и ВАС. Сред останалите 8 има по един назначен от президентите Първанов и Радев, двама от Плевнелиев, останалите са партийни кандидатури.

В този съд е бил член и екзотичният политик, бивш юрист в общината и адвокат Георги Марков, назначен от президента Желю Желев. Сега е член и бившия адвокат и премиер Филип Димитров, назначен от Плевнелиев.

Когато въпросите към съда са имали политическо значение, съдиите винаги са взимали решения с малко мнозинство в един или друг партиен интерес, с политически мотиви, макар и облечени в юридическа форма.

Сега предстои да решават за гражданството на Кирил Петков – от кой момент се брои само български гражданин – от който се е отказал с декларация или от който е приключила бюрократичната процедура в Канада. Каквито и аргументи да има за и против, ще надделее политическо решение, тъй като от Петков са засегнати партиите и президентите, назначили конституционните съдии.

Със сигурност ще избързат да решат за Кирил Петков преди изборите, за да услужат на партиите, като им дадат повод за пропаганден шум, белким им помогне за изборите. Едно решение против Кирил Петков веднага ще бъде раздухано неимоверно от обслужващите медии. За да избързат с този ефект, конституционните съдии разпространиха за медиите документи, въз основа на които решават казуса, също и правни становища. Тоест обслужиха пропагандата, с което подсказват и бъдещото си решение.

Но може да се получи обратен ефект. Решението, че Петков още е бил канадски гражданин през април, не му пречи да участва изборите, защото той вече не е канадски гражданин.

И може като нищо да обере гласовете на българите от чужбина, които са раздразнени от това отношение към хората с двойно гражданство. Разбира се, на инат ще гласуват за него и хора в България, които са отвратени от ГЕРБ. И които се убедиха, че Петков и Василев без страх и договорки изобличиха управлението на Борисов и разкриха някои схеми. И много избиратели искат те да продължат, като получат власт.

Това не се харесва хич на ГЕРБ. И на другите партии не им допада, защото „Продължаваме промяната” им дърпа килимчето под краката. И така ще се превърне в главна мишена на предизборни нападки.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.