Кремъл готви репетиция на локдауна

Кметът на Москва Собянин в болница „Спасокукоцки“. Снимка: от тв екрана

„Девалвация няма да има. Заявявам го ясно и твърдо“, обеща Борис Елцин през август 1998 г. След три дни Русия обяви дефолт. „Аз съм против това да се вдига пенсионната възраст. Докато съм президент, такова решение няма да бъде взето“, каза Владимир Путин. И гръмна пенсионната реформа. „Втори локдаун няма да има“, уверява правителството и се готви да го репетира, обявявайки неработна седмица.

Колко ли красиви обещания сме чули вече. И всеки път се случваше точно това, което властта се бе заклела да не допусне. Затова след поредното обещание от руския политически Олимп предполагаме, че събитията ще се развият по тъкмо обратния начин.

И затова, когато вицепремиерът Татяна Голикова предложи да бъде обявена неработна седмица от 30 октомври до 7 ноември, а премиерът подкрепи идеята, бизнесмените посегнаха към валидола, а хората на наемния труд се хвърлиха да изчисляват колко време може да изкарат с наличните си пари. Тъй като зад „дългия уикенд“ тревожно се мержелее сянката на втори локдаун.

Регионите с трудна епидемична обстановка извадиха още по-лош късмет: властите им предлагат „да запразнуват“ още от 23 октомври. „Ситуацията с разпространението на новата коронавирусна инфекция все повече се влошава и безспорно, ние с вас го виждаме всеки ден, се отразява върху показателите на смъртността сред населението“, отбеляза Татяна Голикова.

„Неяснотата е най-лошият фактор, най-злият враг на пазарната икономика – коментира икономистът Руслан Хасбулатов. – Тя дезориентира предприемачите, защото в подобна ситуация е много трудно да се вземат някакви решения. Собствениците на капитали държат парите у себе си, страх ги е да инвестират. Съответно започва стагнация. А и хората от дребния и средния бизнес не разбират какви са перспективите им.“

„Министрите изглежда и сами не знаят как да се ориентират и какво да правят. По всичко личи, че са объркани. Но най-лошото е, че не се учат от грешките си. Ето, премиерът Михаил Мишустин съобщи, че се предвижда съкращаване на държавните разходи. По всичко личи, че предстои да се свият финансите за образованието, науката и социалната сфера. Но да се съкращават държавните разходи по време на стагнация е престъпление. Не може така. Обратното, те трябва да се увеличават, за да бъде подкрепено населението. Съкращения са възможни, едва когато в течение на няколко години трайно се регистрира икономически растеж“, обяснява Хасбулатов.

Той припомня също, че президентът Путин нарече борбата с бедността приоритетна задача, която е необходимо да бъде решена в най-кратък срок. При съкращения на държавните разходи за социална подкрепа, за образование и наука това няма как да стане. Но може би има ефективни начини икономиката на страната да получи подкрепа в днешната ситуация?

Икономистът Михаил Хазин със съжаление констатира: Работата е там, че официалните данни до такава степен не отговарят на реалността, че няма как да схванеш как стоят нещата всъщност, какъв е мащабът на бедствието. Не си представям как ще реагира реалната икономика дори само на една неработна седмица. Според мен онези, за които е необходимо да работят, все едно може да идат на работа.

Правителството казва, че е започнал икономически ръст, но аз имам усещането, че е настанал спад. Може в отделни региони и да има ръст, но незначителен. Равнището на живот спада, икономиката спада, и то независимо от локдауна.

Президентът на Съюза на предприемачите и арендаторите в Русия Андрей Бунич е убеден, че стигне ли се до втори локдаун, руският бизнес ще се изправи пред сериозни проблеми.

„Това ще е тежък удар за дребния и средния бизнес, който още не се е оправил след първия локдаун. Защото мнозина предприемачи са задлъжнели – макар да получиха преференции по заемите, трябва все пак да ги изплащат. Същата работа е и с данъците. Задълженията се трупат. А има и комунални плащания, аренда. Може да се стигне дотам, че ще се наложи хората да си спират бизнеса. Днес има много фирми, предлагащи организирани фалити, и то така, че след процедурата за фалит предприемачът да си запази и парите. Което е голямо изкушение: да събереш кредити, които не смяташ да връщаш, и да обявиш фалит. Ако хората масово се решат на такава стъпка, ще пострада банковата сфера. Освен това, ако предприемачите започнат да се изтеглят от пазара, ще намалее конкуренцията, а това е против интереса на потребителите“, каза той.

Според Андрей Бунич ситуацията се изостря и от факта, че още не са разработени мерки за подпомагане на предприемачите при повторен локдаун и не се знае дали ще бъдат предприети изобщо.

„Неработната седмица още не значи локдаун. Мнозина ще работят дистанционно. Със сигурност ще има и такива, за които една почивна седмица е просто необходима за някакви лични работи. Това може да го преживеем. Но продължителни ограничения безспорно ще са пагубни за икономиката на Русия“, посочва експертът.

На 19 октомври Русия отчете 1015 потвърдени смъртни случая поради коронавирусна инфекция. От началото на пандемията жертвите в страната са общо 225 325, заразените с COVID-19 – над осем милиона.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.