И във Франция имаше недоволство от сертификати, сега подкрепят президента за мерките

На пръв поглед възпрепятстването на хората да работят е възмутително. Недоволството е логично. Така беше и във Франция. Опитвам се десетки пъти да го обясня. Условията на пандемия го налагат, така както е необходимо рязането на крак или ръка в случай на гангрена.

Тази болезнена акция трябва да бъде обяснена на обществото ясно и търпеливо с необходимата педагогика. Очевидно е, че в България това не бе предприето, по начина по който Зеленият сертификат бе наложен в Европа. Въпреки обясненията не всички ще се примирят с ограниченията. Скандинавските страни по-лесно, южняците по-трудно.

Във Франция само ваксинирани учители, сервитьори, пожарникари и държавни служители остават на работа. На всички граници се изисква Санитарния пропуск – Зелен сертификат. 1500 медицински сестри, санитари и няколко лекари излязоха в неплатена отпуска по принуда, въпреки крайната необходимост от медицински персонал. Десетки други професии пострадаха от строгите мерки.

Президентските избори във Франция са само след няколко месеца, въпреки това Еманюел Макрон предупреди, че по всяка вероятност периода на Сертификата ще бъде удължен с шест месеца. Като кандидат за преизбиране на президентския пост, той ще загуби със сигурност гласовете на всички недоволни от мерките французи. Макрон обаче знае, повече от 70% от тях одобряват строгата здравна политика, защото засега няма друго ефикасно средство за борба с разпространението на заразата, освен ваксините.

Резултатите от тази политика оправдават взетите мерки. Докато в България броят на жертви достига до 200 смъртни случаи на денонощие, във Франция жертвите са средно 35. Много ясно, че не е само пандемията виновна за нещастието което спохожда стотици български семейства. Окаяното състояние на болниците, липсата на системна профилактика, всеобщата корупция, политическата безотговорност, без да се изключи недоверието на редовите българи към системата като цяло.

Може ли все пак да се намери изход от кризата? Да се спре лавината от смърт, без да се иска оставката на министъра на здравеопазването? Оставка която между другото няма да реши нищо. Излишно е да се търси намесата на някакви европейски институции в защита на „Правата на човека“ под предлог, че „Зеления сертификат“ е дискриминационен. Европейската комисия излезе с категорична позиция, че прилагането на „насилствени мерки“ като тези, които пречат на нормалния живот на европейските граждани, НЕ СА ДИСКРИМИНАЦИОННИ защото се взимат в името на здравето на обществото.

Какво остава да се направи за да се спре здравната катастрофа? Най-важното. Да бъде разбрано от всички – краят на пандемията не се вижда. Следователно по силата на обстоятелствата ще живеем с нея, поне известно време. Да носим маски и да си мием ръцете не е достатъчно. Няма друго спасение освен ваксините. Пак добре, че ги има!

– –
* От фейсбук-страницата на автора, който е български емигрант в Париж от 50 години.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.