Задължителна казарма за монарсите по света

Членовете на кралските семейства се учат да сглобяват и разглобяват винтовки, за да служат подобаващо на родината си

Британският принц Хари в провинция Хелманд, Афганистан. Той беше принуден да се върне във Великобритания, след като в медиите изтече информация, че член на кралското семейство е на фронтовата линия в Афганистан. Снимка: Ройтерс

До миналата седмица пребиваването на принц Хари в Афганистан беше една от водещите теми не само на британските, но и на световните медии. Защото младши офицер Уелс (под това име воюва той в “горещата точка”) се върна в родината си чак когато в пресата се промъкна информация, че представител на кралското семейство се сражава на фронтовата линия и излага живота си на опасност. Историята с похода на Изток на един от най-младите представители на династията Уиндзор напомни на света, че военната служба е едно от основните задължения на членовете на кралските семейства по цялата планета.

Принц Хари върви по стъпките на предшествениците си. По време на Втората световна война Филип, Единбургският херцог, дядо на смелия принц и съпруг на кралица Елизабет ІІ, служи във флота. Неговият тъст, кралят на Великобритания Джордж VІ, също е морски офицер и през 1916 година участва в прочутата Ютландска битка. През 1972 година принц Чарлз, бащата на Хари, получи пагони на военен летец, а сега се числи към пехотата. Той е един от полковниците в полка на кралските уелски гвардейци.

Чичото на младши офицер Уелс също е наясно с военната служба. Принц Ендрю, Йоркският херцог и ветеран от Фолклендската война от 1982 година, е служил като пилот на борда на самолетоносача “Непобедим”. Подобно на Джеймс Бонд, той се издига до ранг капитан и се уволява от армията през 2001 година. При това една от основните причини за развода му със Сара Фергюсън са неговите чести и продължителни командировки. Много по-малко заслуги на военното поприще има принц Едуард, граф на Уесекс, по-малкият син на кралицата, който се ограничи с курс за подготовка към полка на кралските морски пехотинци.

Що се отнася до самата Елизабет ІІ, по време на Втората световна война тя, в качеството си все още само на принцеса, се включва в народната съпротива. Сега кралицата е младши офицер от запаса.

В Дания – друго европейско кралство – за монархическото семейство е въведена, ако може да се нарече така, повсеместна военна повинност. След като завърши военно училище Фредерик, големият син на кралица Маргрете, попадна в кралската пехота, а след това стана старши лейтенант. И тъй като Дания е морска държава, принцът служи във флота, в

Датският принц Фредерик е подполковник в сухопътните сили. Когато се качи на престола, той автоматично ще стане генерал, адмирал и главнокомандващ. Снимка: ум.дк

елитен отряд водолази, за който кандидатстват по 300 души за едно място. Също като британския принц Ендрю, Пинго (както е “десантното” прозвище на Фредерик) стигна до чин капитан. Освен това Фредерик е подполковник в сухопътните и военновъздушните сили. Когато се качи на престола, той автоматично ще стане генерал, адмирал и, разбира се, главнокомандващ.

През миналата година съпругата му Мари също реши да защищава отечеството. Бъдещата кралица на Дания се записа в народното опълчение. Сега тя ходи на курс за млади бойци в тренировъчния център в Христиансминде. Принцесата се обучава да разглобява и сглобява винтовки, да стреля, да оказва първа медицинска помощ, упражнява строева подготовка на плаца и преминава полоса с препятствия.

След като премине първоначалната подготовка, Мари ще получи званието “редник” и ще бъде вписана в опълчението по местожителство в Копенхаген. И това не е обикновена формалност. При обявяване на тревога членовете на опълчението са длъжни да се явят незабавно на сборния пункт. В мирно време, когато има масови мероприятия, те помагат на полицията да регулира движението, а при терористични актове или нападение на противник са длъжни да се грижат за поддържане на реда, да извършват спасителна дейност, да охраняват стратегически и промишлени обекти, училища, болници и т.н.

Кралица Маргрете, свекърва на принцеса Мари, е служила в авиацията и има пагони на майор от военновъздушните сили. По съвместителство тя е и главнокомандващ на въоръжените сили в кралството. Принцеса Бенедикта, сестра на кралицата, също служи в народната съпротива, но само във флота, а принц Йоахим, вторият син на Маргрете, вече се демобилизира с чин капитан.

Подобно на младши офицер Уелс, своето бойно кръщене направи и наследникът на тайландския престол, единственият син на крал Пумипон Адулядет, принц Маха Вачиралонгкорн. В качеството си на офицер от разузнаването и командващ отряд на кралските телохранители, той неведнъж участва в бойни операции срещу комунистическите въстаници в северната част на страната, а също така в съседна Камбоджа, където воюваше с червените кхмери. Сега 55-годишният принц е със звание генерал-майор от кралската армия, адмирал от кралските военновъздушни сили и маршал в авиацията. При това му се налага все по-често да изпълнява официалните задължения на баща си, който вече кара деветдесетата си година.

Йорданският крал Абдула ІІ (вдясно) на церемония във военно училище. Абдула е опитен водолаз, летец и десантчик. Снимка: ум.дк

И кралят на Йордания Абдула ІІ е знатен военен. Мъдростта на воинската професия той усвоява в знаменитото военно училище Сандхърст, откъдето излиза с пагони на лейтенант. След кратка служба през 1981 година в батальон от разузнаването на 13-я кралски полк на британската армия, той се връща в родината. Там Абдула минава през всички стъпала на офицерската кариера – от командир на взвод до генерал.

Йорданският монарх е опитен водолаз и летец (с лекота управлява въртолет “Кобра”), а също така десантчик, скачал стотици пъти с парашут. Едно от основните му увлечения е да колекционира старинни оръжия. През ноември 1993 година, след като получи званието генерал-майор, Абдула оглави специално подразделение в йорданската армия. Когато се качи на престола през 1999 година, той не само стана главнокомандващ, но и получи званието фелдмаршал. 45-годишният крал обаче признава, че и до днес не се е отказал от скоковете с парашут.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.